Werk12, München, Duitsland (MVRDV)
Copyright: Ossip van Duivenbode
Hoofdkantoor Oldelft Ultrasound, Delft (cepezed)
Copyright: cepezed
Woonpark Italiëlaan, Haarlem (heren 5 architecten)
Copyright: Luuk Kramer
The Imprint, Seoul, Zuid-Korea (MVRDV)
Copyright: Ossip van Duivenbode
VU-onderzoeksgebouw, Amsterdam (cepezed)
Copyright: cepezed
De Vrije Kade - fase 3, Amsterdam (heren 5 architecten)
Copyright: heren 5 architecten
Werk12, München, Duitsland (MVRDV)
Copyright: Ossip van Duivenbode
Hoofdkantoor Oldelft Ultrasound, Delft (cepezed)
Copyright: cepezed
Woonpark Italiëlaan, Haarlem (heren 5 architecten)
Copyright: Luuk Kramer
The Imprint, Seoul, Zuid-Korea (MVRDV)
Copyright: Ossip van Duivenbode
VU-onderzoeksgebouw, Amsterdam (cepezed)
Copyright: cepezed
De Vrije Kade - fase 3, Amsterdam (heren 5 architecten)
Copyright: heren 5 architecten

Van Big Data tot BIM – architectenlezingen op Gevel 2020

16 januari 2020, 12:07
In Rotterdam Ahoy vindt van 28 tot en met 30 januari 2020 de beurs Gevel 2020 plaats. Op het hoofdpodium, Arena, organiseert elke dag een ander architectenbureau een sprekersprogramma; dat is achtereenvolgens MVRDV, cepezed en heren 5 architecten.

Overkoepelend thema van Gevel 2020 is Modern Utopia. Hoe de nieuwste ontwikkelingen kunnen bijdragen aan het vormgeven van gevel, gebouw of stad komt in de sprekersprogramma’s van MVRDV, cepezed en heren 5 architecten ruimschoots aan bod.

Dag 1: MVRDV en de (verre) toekomst
Als architect en associate design director bij MVRDV loopt het werkveld van Gijs Rikken uiteen van complexe, multifunctionele, binnenstedelijke projecten tot onderzoek naar nieuwe en innovatieve bouwmaterialen. Met dit als achtergrond gaat Rikken in zijn lezing in op ‘de gevel van de toekomst’.

Het verst in de toekomst wellicht kijkt Didier Schmidt met zijn lezing over het bouwen buiten de aardse dampkring. Schmidt is al een lange carrière betrokken bij de wetenschappelijke aspecten van expedities in de ruimte en andere lastige plaatsen als Antarctica en de diepzee. In zijn lezing gaat hij in op de beperkingen van toekomstige habitats. Of het nu gaat om een ruimtestation of een kolonie op Mars, een mooi futuristisch ontwerp lijkt aantrekkelijk om te maken, maar de belangrijkste randvoorwaarden zijn financiën en veiligheid.

Spreker op deze dag is ook Adrien Ravon, docent en onderzoeker aan de TU Delft en medewerker bij The Why Factory. Ravon heeft gewerkt aan verschillende onderzoeks- en onderwijsprojecten die zich richten op stedelijke toekomst en ontwerpmethodologieën. Een sleutelrol vervulde hij bij Future Models, dat specifieke computerondersteuning biedt voor het werk van The Why Factory.

María López Calleja is bij MVRDV onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van BIM als ontwerpgereedschap. In haar lezing From Datascape to BIM gaat López Calleja in op de wijze waarop het architectenbureau BIM gebruikt en hoe dit gereedschap de ruimtelijke gevolgen van de individuele wensen van de betrokken partijen kan simuleren en managen.

Dag 2: cepezed en de slimme gevel
Op uitnodiging van cepezed gaat Ieke Kuijpers-van Gaalen, directeur van DGMR Raadgevende Ingenieurs, in op de regels van de nieuwe rekenmethodiek NTA 8800 (de BENG-methode) in relatie tot gevels. Zij is al sinds 1998 als expert betrokken bij de ontwikkeling van de energieprestatiemethode en is co-rapporteur van de NTA 8800. Leonie van Ginkel illustreert met behulp van praktijkvoorbeelden slimme en innovatieve oplossingen voor de gebouwschil.

Voorts is er een presentatie over gevelinnovaties in transformatieopgaven. Na een introductie door Gyuszi Florian (ABT & Booosting) vertellen drie gevelspecialisten, waaronder Jaap Wiedenhoff (ABT) en Boris Kock (Permasteelisa) over gevelinnovatie bij transformatie. Lennaert van Capelleveen (Architech Company en Rijksvastgoedbedrijf) is betrokken bij de ontwikkeling van een slimme gevel die door inzet van parametrische ontwerptools zowel transparant als zonwerend is.

Dag 3: heren 5 en de data
Heren 5 architecten wijdt een presentatie aan de samenwerking van het bureau met kunstenaars. Ineke Brunt, Frederik Molenschot, Folkert de Jong en Michiel Schuurman gaan in op de gevelkunst die zij op verzoek van en in samenwerking met een heren 5-architect hebben gemaakt voor renovatie- of nieuwbouwprojecten van het bureau.

Edwin Gardner (Studio Monnik) en Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects) gaan op verzoek van heren 5 in op ‘De Stad van Morgen’. Gardner is gespecialiseerd in de invloed van technologische ontwikkeling en de invloed op de maatschappij; Deijs buigt zich middels onderzoek en ontwerp over de uitdagingen van nu: klimaatverandering, energietransitie en (stedelijke) herbestemming.

In twee sessies gaat architect Jeroen Atteveld van heren 5 in op de invloed en het gebruik van data bij ontwerpen. In de lezing ‘Big Data en Warm Data’ doet Atteveld dat samen met Jeroen Slot, hoofd van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Samen met Gijs Rikken van MVRDV verzorgt Atteveld een sessie ‘ontwerpen met data: Scripting on the floor’.

Gevel 2020
Naast de programma’s die door MVRDV, cepezed en heren 5 worden georganiseerd, zijn er tijdens Gevel 2020 nog meer lezingen en debatten te bezoeken. Onder meer organiseert Architectenweb dagelijks een talkshow rond het ontwerp van gevels van utiliteitsbouw. Sprekers zijn onder andere Astrid Piber (UNStudio), Stefan Prins (Powerhouse Company) en Erik Mulder (RAU).

Voorts tonen verschillende exposities nieuwe ontwikkelingen op verschillende schaalniveaus. Expo Utopia presenteert bijvoorbeeld materiaalontwikkelingen zoals experimenteel beton, en toekomstvisies vanuit architectenbureaus. Van actuele projecten zijn er (gevel-)mock-ups.

Gevel 2020 vindt plaats in Rotterdam Ahoy van 28 tot en met 30 januari 2020. Toegang tot de beurs is gratis na registratie.

Architectenweb is mediapartner van Gevel 2020.

Gerelateerde agendaberichten

Andere nieuwsberichten

TextielMuseum maakt nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch

Gisteren, 15:50

Hedendaagse parkbruggen geënt op historie landgoed Windesheim

Gisteren, 15:02

Kevin Veenhuizen Architects voorziet woonhuis van zigzaggende uitbreiding

Gisteren, 13:24

Neprom-prijs toegekend aan oostzijde Grote Markt Groningen

Gisteren, 11:25

Zienswijze pleit tegen verlengen oliewinning onder Rotterdam-Zuid

Gisteren, 17:36

Salone del Mobile Milaan vindt plaats in juni 2022

Gisteren, 16:41

Heren 5 en Karres en Brands vernieuwen laatste deel Kolenkitbuurt

Gisteren, 16:12

Steeds vaker meer dan een mijoen betaald voor een huis

Gisteren, 10:14

Team Foster + Partners vernieuwt centraal station Stockholm

19 januari, 4:24

Atelier Kempe Thill ontwerpt deel woningblok HafenCity Hamburg

19 januari, 10:49
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan