Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Bibliotheek
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Foyer
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Speelplaats
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vide in gemeentehuis
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum begane grond
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum eerste verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum tweede verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum derde verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema doorwaadbaarheid
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema optillen
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema entiteiten
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema relaties interieur-exterieur
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede vrijetijdscentrum
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede theaterzaal
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Gemeentehuis begane grond
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede gemeentehuis
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Implanting
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Situatie
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Bibliotheek
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Foyer
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Speelplaats
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vide in gemeentehuis
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum begane grond
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum eerste verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum tweede verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Vrijetijdscentrum derde verdieping
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema doorwaadbaarheid
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema optillen
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema entiteiten
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Schema relaties interieur-exterieur
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede vrijetijdscentrum
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede theaterzaal
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Gemeentehuis begane grond
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Langssnede gemeentehuis
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Implanting
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Situatie
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier
Copyright: Dhooge & Meganck Architectuur / Dertien12 architectuuratelier

Dhooge & Meganck en Dertien12 creëren ruimte met nieuw- en verbouw

2 september 2019, 13:42
Dhooge & Meganck Architectuur en Dertien12 architectuuratelier hebben samen de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de verbouwing van het gemeentehuis en de nieuwbouw van een ‘vrijetijdshuis’ in Wingene. Hun voorstel neemt een groene publieke ruimte als vertrekpunt, waartoe de architecten kiezen om het programma te stapelen.

In reactie op de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester voor het project in Wingene, vroegen Dhooge & Meganck en Dertien12 zich af welk soort openbare ruimte ze als onderlegger voor de gebouwen wilden realiseren. De architecten zagen het project als een ultieme kans om de natuur in het centrum van de West-Vlaamse gemeente terug te brengen.

Langs de randen van de projectlocatie ligt het groen versnipperd; Dhooge & Meganck en Dertien12 willen door bomen bij te planten een aaneengesloten dorpspark creëren. De benodigde open ruimte verkrijgen de architecten door “mooi en creatief te stapelen”, laten ze weten. “Er is geen enkele reden om programma uit te spreiden, om zo een grotere footprint te krijgen, als het kan worden gestapeld.”

Accentvolumes
Het vrijetijdscentrum hebben de bureaus ontworpen met het bestaande schoolgebouw en de bibliotheek als – letterlijk – basis. De architecten breiden de twee gebouwen uit met vier halfronde accentvolumes, die een relatie creëren met het omliggende park. Het vrijetijdscentrum is alzijdig ontworpen.

Een van de nieuwe uitbouwen accentueert de ingang van de bibliotheek.  Een ander biedt plek aan de hoofdingang van de theaterzaal, met een foyer en bar. De theaterzaal zelf komt op de bibliotheek te liggen. De optredende artiesten krijgen toegang tot een eigen dakterras. Het podium kan indien gewenst daglicht ontvangen en biedt uitzicht op het park.

Verder groeien
In het oude schoolgebouw brengen de architecten onder meer een multifunctionele zaal en lokalen voor creatieve lessen onder. Rond de bestaande speelplaats ontsluit een pandgang de verschillende deelgebouwen. Die kunnen daardoor zelfstandig functioneren, maar ook gezamenlijk worden ingezet.

De toevoegingen worden hoofdzakelijk uitgevoerd in een baksteenarchitectuur die vergelijkbaar is met die van de bestaande gebouwen. Alleen de theaterzaal is ontworpen met een expressieve betonarchitectuur met geleding in de gevel. Dhooge & Meganck en Dertien12, de bestaande gebouwen “verder laten groeien” in plaats van een contrast te scheppen.

Transparant gemeentehuis
Datzelfde geldt bij het ontwerp voor de renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis: “niet contrasterend (oud versus hedendaags) maar op een vormelijk verzoenende manier” zien de architecten de uitbreiding voor zich.

Het ontwerp voor de verbouwing is tot stand gekomen in een participatief proces met het gemeentepersoneel. De werkruimten van de ambtenaren liggen verdeeld over drie verdiepingen en geschakeld rond een atrium, op de plek van voorheen de grote traphal. Alle ruimten komen uit op die vide, wat transparantie en interactie verhoogt.

Het project betreft een totaal oppervlak van circa 4.000 m2. Studio Basta is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

Gisteren, 14:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

Gisteren, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

Gisteren, 09:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

1 december, 3:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

Gisteren, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

Gisteren, 09:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

1 december, 5:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

1 december, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

1 december, 9:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan