Exterieur
Copyright: MAS architectuur
Interieur
Copyright: MAS architectuur
Patiëntenkamer type 1
Copyright: MAS architectuur
Patiëntenkamer type 2
Copyright: MAS architectuur
Operatiekamer
Copyright: MAS architectuur
Polikamer
Copyright: MAS architectuur
Axonometrie kliniek
Copyright: MAS architectuur
Exterieur
Copyright: MAS architectuur
Interieur
Copyright: MAS architectuur
Patiëntenkamer type 1
Copyright: MAS architectuur
Patiëntenkamer type 2
Copyright: MAS architectuur
Operatiekamer
Copyright: MAS architectuur
Polikamer
Copyright: MAS architectuur
Axonometrie kliniek
Copyright: MAS architectuur

MAS biedt concept voor toekomstige ziekenhuis

10 juli, 15:12
De zorgsector staat voor verschillende veranderingen, zoals een ontwikkeling naar preventie als nieuwe norm. Daarnaast heeft ook de zorg te maken met de beweging richting duurzamer bouwen. MAS architectuur heeft een concept ontwikkeld voor het toekomstige ziekenhuis, met flexibele en circulaire casco’s.

De zorg wordt steeds meer een consumentenmarkt, stelt MAS architectuur; dat in combinatie met ‘big data’ zorgt ervoor dat preventie de nieuwe norm in de sector wordt. De impact en de snelheid van de veranderingen is echter moeilijk in te schatten; het architectenbureau ziet daarom de noodzaak voor een nieuw bouwconcept.

MAS architectuur heeft het concept ‘Ziekenhuis met perspectief’ ontwikkeld op basis van een onderzoek dat het heeft uitgevoerd in samenwerking met de marktpartijen Medexs, Casco Totaal en Sweegers en de Bruijn. Uitgangspunt is om een “efficiënte healing environment” te verwezenlijken, “met grote flexibiliteit” en een ontwerp dat is “gebaseerd op circulaire principes”.

Zo kijken de partijen met het concept meer naar gebruik dan bezit en streven ze naar alleen het strikt noodzakelijke grondstoffen- en energiegebruik. Drager, afbouw en inbouw zijn in het concept drie onafhankelijke lagen, elk bio-based, demontabel en op hergebruik ontworpen.

De draagstructuur bestaat voor een groot deel uit driedimensionale casco’s, die eenvoudig kunnen worden uitgewisseld binnen het ziekenhuis, maar ook op een andere locatie zijn toe te passen voor bijvoorbeeld woningbouw.

Hieronder volgt de beschrijving van het concept door MAS architectuur.

Inleiding
Een goed ontworpen fysieke omgeving draagt bij aan het welzijn van patiënten, familie en werknemers en vermindert hun stress. Belangrijke aspecten van een healing environment zijn natuur en frisse lucht, maar ook daglicht, stilte en (klimaat)installaties leveren een bijdrage. Het zorgt voor een comfortabele en veilige omgeving.

Een ziekenhuis is een instelling waar patiënten professioneel onderzocht, behandeld en verpleegd worden. Het ziekenhuisgebouw faciliteert de bijbehorende processen. Een goed gebouw draagt bij aan de efficiëntie van de organisatie: optimaal ruimtegebruik en goede logistieke processen. Werkplezier en bedrijfsvoering zijn daarmee gediend.

Wij vinden dat een ziekenhuisontwerp, in al zijn facetten, iets zegt over de identiteit van de organisatie en zo een bijdrage levert aan een sterke marktpositie.

De uitdaging is nu om het bovenstaande waar te maken. We hebben geen zekerheid over de toekomst, anders dan dat deze aan snelle en grote veranderingen onderhevig is. Robotica zal een steeds grotere  rol gaan spelen in de processen. Als ondersteuning van de verpleging, als operatierobot en binnen een beperkt aantal jaren in de vorm van de nanorobots.

Biotechnologische ontwikkelingen gaan ziekten voorkomen. 3D-printing zorgt voor maatwerk bij de productie van prothesen, voeding, medicijnen en organen. De zorgtechnologie wordt steeds meer een consumentenmarkt en dat in combinatie met ‘big data’ zorgt dat preventie de nieuwe norm wordt in de zorg.

De impact op en de snelheid van veranderingen zijn niet goed in te schatten. Flexibiliteit is daarbij het toverwoord: in grootte, functionaliteit en logistiek.

Doelstellingen
De bouw is in transitie, zowel op het vlak van energie als circulariteit. Energie en grondstoffen zijn schaarse goederen. We gaan meer kijken naar het gebruik dan naar het bezit. Niet meer grondstoffen en energie gebruiken dan strikt noodzakelijk.

Ontwerpen op hergebruik, het gebouw als magazijn van bouwmaterialen. Gebruik van schone en  hernieuwbare energie, een gasloos ziekenhuis. Traditioneel bouwen is verleden tijd.

Vanuit een lange traditie in de gezondheidszorg heeft MAS een concept ontwikkeld voor het ‘ziekenhuis met perspectief’. Gezamenlijk met marktpartijen als Medexs, Casco Totaal en Sweegers en de Bruijn is een efficiënte healing environment met grote flexibiliteit ontworpen die gebaseerd is op circulaire principes.

Drager, afbouw en inbouw zijn drie onafhankelijke lagen, ontworpen op hergebruik, demontabel en bio-based. Een groot deel van de draagstructuur bestaat uit drie-dimensionale casco’s, die eenvoudig uitgewisseld kunnen worden in het eigen ziekenhuis maar ook later voor woningbouw op een andere locatie zijn toe te passen.

Bouwsnelheid, waardebehoud en alternatieve financiering zijn hierbij interessante thema’s.


Programmavisie en configuratie
Vanuit modulair en demontabel bouwen hebben we een basismodel ontwikkeld voor de kliniek en de polikliniek. De hotfloors behandelen we, gezien de eisen aan luchtdichtheid, stralingswerendheid en verdiepingshoogte, bouwkundig als een bijzondere functie.

De onderdelen, kliniek, poli en hotfloors zijn samen met parkeren belangrijke elementen van een ziekenhuis. Middels een drager, de entreehal verbinden we deze op een betekenisvolle wijze met elkaar. Hiermee ontstaat een flexibele structuur waarin verschuivingen en uitbreidingen eenvoudig kunnen plaatsvinden.

Poli- en kliniek zijn opgebouwd met dezelfde uitwisselbare betonnen casco’s. De hotfloor kan na de eigen levensduur gewisseld worden met de positie van het parkeren, een kostbare interimvoorziening wordt zo vermeden. Uiteraard heeft elke locatie zijn eigen kansen.

Typen patiëntenkamers
Er zijn twee typen patiëntenkamers, met eigen voordelen, zoals meer zicht naar de verpleging voor de intensievere zorgafdelingen of een schuifwand van de badkamer. De configuratie zorgt voor binnenpleinen waar bezoek of verpleging een eigen plek heeft. De patiëntenkamers hebben alle uitzicht op de omgeving.

In patiëntenkamer type 1 heeft de patiënt de regie over een aantal onderdelen; zo kan hij zelf rondom het bed natuurprints en verlichting instellen. Een grote schuifwand maakt dat de badkamer optimaal bruikbaar is. Hospitality is onze inspiratie.

In de kamer van het tweede type is een duidelijke zonering voorzien; mantelzorgers en bezoek verstoren zo niet het medische proces maar zijn wel duidelijk aanwezig voor de patiënt. De zitnis aan het raam is tevens een logeerplek voor de mantelzorgers.

Polikamer en polikliniek
Een meubel waarin alles geïntegreerd is, zorgt voor overzichtelijkheid en rust; patiënten en meegekomen mantelzorgers worden in de healing envoriment vriendelijk ontvangen. Het meubel is demontabel en zo opgebouwd dat alle installaties een plek hebben.

Flexibiliteit op de polikliniek begint bij eenduidige indeling van de standaard-polikamer. Het betonnen casco is zo opgezet dat er grotere polikamers mogelijk zijn en dat de polikamer op termijn naar de kliniek kan worden verplaatst.

Doorlooptijd
Demontabele inbouwpakketten combineren wanden, plafonds en installaties en staan voor eenvoudig aanpassen en hergebruik. De modulaire gevel draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat en kan  eventuele aanpassingen aan het bouwvolume volgen.

Een bijkomend voordeel van de gekozen bouwmethodiek is de sterk verkorte doorlooptijd. Hoe dichter de ingebruikname op het initiatief zit, hoe groter de kans dat het ontwerp aansluit bij de vraag.

Systeem en techniek
Technische installaties passen volledig in de modulaire structuur van de bouw. Deze worden in een extra drager toegevoegd aan een samenstel van dragers die een bouwdeel vormen en zijn daarbij flexibel (schaalbaar en demontabel) op de functie in te richten.

Energie – voor koelen, verwarmen en elektrische (nood)energie – wordt centraal opgewekt. In een samenstel van dragers worden schaalbare en modulaire opwekkingseenheden opgenomen, gekoppeld aan centrale distributie, die is ondergebracht in de centrale entreehal.

Andere nieuwsberichten

AFFR 2019 maakt programma bekend

Gisteren, 16:52

Bomen kijken in Oostenrijks voetbalstadion

Gisteren, 11:56

Envisions ontwikkelt nieuwe straatstenen voor Eindhoven

Gisteren, 11:24

Indira van 't Klooster nieuwe directeur Arcam

Gisteren, 10:17

Nanne de Ru verzorgt zestiende Peutz-lezing

Gisteren, 09:00

Heleen Meinsma benoemd tot associate bij EGM architecten

17 september, 1:55

Studiedagen over strategieën voor succesvolle projecten

17 september, 11:00

Timmermans: roer radicaal om voor Green Deal

17 september, 9:13

Stefan Bödecker nieuwe voorzitter BNSP

16 september, 5:07

'Bezwaar tegen windmolenpark vrijwel zinloos'

16 september, 9:40
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan