Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten

Interieur van Hyperion Lyceum biedt openheid en flexibiliteit

22 mei 2019, 11:31
Het Hyperion Lyceum heeft in Amsterdam-Noord een nieuw, bijzonder gebouw dat de onderwijsvisie van de school de ruimte moet geven. Zenber Architecten ontwierp een bewust eenvoudig interieur, zodat leerlingen en docenten de ruimte pragmatisch en creatief kunnen invullen.

Het Hyperion Lyceum streeft enerzijds naar een informele schoolcultuur, waarin docenten, leerlingen en ouders veel onderling contact hebben. Daarbij probeert de school de leerlingen te vormen tot rationele en kritische burgers met grote maatschappelijke betrokkenheid.

Met het oog op de onderwijsvisie ontwierp Ector Hoogstad Architecten een gebouw met grote openheid, waarin tegelijkertijd veel is te ontdekken. De domeinen hebben alle eigen en vaak grillig gevormde ruimte op een herkenbare plek in het gebouw. Zo word je, aldus de architecten, voortdurend uitgenodigd om avontuurlijke wandelingen door het pand te maken.

Flexibel en multifunctioneel
Zenber Architecten heeft dit in het interieurontwerp vertaald. Daarbij heeft het bureau de wensen en voorkeuren van het ontwerpteam, bestaande uit leerlingen, docenten, andere personeelsleden en ouders meegenomen.

Het architectenbureau heeft het interieur bewust eenvoudig gehouden, zodat leerlingen en docenten de ruimte pragmatisch en creatief kunnen invullen. Het interieur is zo flexibel mogelijk en verkeersruimten dienen regelmatig meerdere functies. De lokalen sluiten aan bij de wijze van lesgeven.

Zogenoemde ‘science- en studielabs’ hebben een functionele inrichting: de lokalen zijn beduidend groter dan gebruikelijk, zodat gelijktijdig verschillende groepen diverse vormen van zowel praktijk-als theorieles kunnen volgen. Zo kan bijvoorbeeld tegelijkertijd instructie worden gegeven, individueel gewerkt en in groepen gewerkt.

Besloten en verbindend
De receptiebalie met een warm houten kader heeft een centrale positie in het gebouw, met zicht op de beide entrees, aan respectievelijk de park- en de waterzijde. Daar tegenover bevinden zich de ‘werknestjes’: knusse nisjes, aldus Zenber, om samen of alleen geconcentreerd te werken.

De kantine kan worden gebruikt voor zowel lunch, studie als evenementen en bijeenkomsten. Zonnig gele koepelarmaturen dragen bij aan de zonering van de ruimte. De keuken in de kantine heeft een open karakter – ook naar buiten – en verbindt de mensen die het eten vers bereiden met de bezoekers van de kantine.

Vanuit duurzaamheidsstreven is bewust gekozen voor hergebruik van bestaand meubilair, aangevuld met nieuw en maatwerkmeubilair. De kasten van vloer tot plafond in de bibliotheek zijn op maat gemaakt; Zenber heeft zich hiervoor laten inspireren door de imposante bibliotheken uit de renaissance, legt het bureau uit. De boeken, uitnodigend verlicht, zijn bereikbaar via verplaatsbare ladders.

Andere nieuwsberichten

Ontwerpprijsvraag voor biobased bouwen op woningbouwlocatie Oirschot

1 uur geleden

Kindcentrum in Hellevoetsluis met open vloeren en veel onderwijsruimte

Gisteren, 16:12

NEXT architects en Juurlink+Geluk presenteren woningbouwproject HOOF

Gisteren, 15:41

Architectuur van Bofill tussen monumentaal en intiem

Gisteren, 12:25

Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder

2 uur geleden

Oude Heineken Hoek aan Leidseplein in Amsterdam gesloopt

Gisteren, 17:56

Johan Remkes gaat Nationaal Programma Groningen leiden

Gisteren, 14:33

'Rijk besteedt minder aan infrastructuur, in plaats van meer'

Gisteren, 11:42

'Gemeenten willen regels zonnepanelen in beschermd gebied versoepelen'

Gisteren, 09:37

Onderzoek: nog steeds veel kantoren onvoldoende duurzaam

14 januari, 9:59
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan