BinckPARK, Trekvlietzone kavel 1B
Copyright: Groosman
BinckPARK, Trekvlietzone kavel 1B
Copyright: Groosman
BinckPARK, Trekvlietzone kavel 1B
Copyright: Groosman
BinckPARK, Trekvlietzone kavel 1B
Copyright: Groosman
BinckPARK, Trekvlietzone kavel 1B
Copyright: Groosman
BinckPARK, Trekvlietzone kavel 1B
Copyright: Groosman

BinckPARK wordt parkeergebouw met loftwoningen en daktuin

14 mei, 16:00
Een parkeergarage als een blikvanger, met city lofts in de plint en een daktuin bovenop. Met het opvallende ontwerp van BinckPARK  hebben Groosman en VORM de aanbesteding van de gemeente Den Haag voor Trekvlietzone kavel 1B gewonnen.

BinckPARK wordt een industrieel ogende parkeergarage bij de Fokkerhaven in de Haagse Binckhorst. Het centraal gesitueerde openbare parkeergebouw gaat ruimte bieden aan circa 600 parkeerplaatsen.

Efficiënt
Bij het ontwerp van de parkeergarage, gemaakt in samenwerking met Continental Car Parks, vormden gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid uitgangspunten. Door een efficiënt gelijkvloers ontwerp kunnen er zo’n 150 parkeerplaatsen meer worden gerealiseerd dan de 450 in de uitvraag.

De combinatie van schuin parkeren en linksomdraaiend éénrichtingsverkeer maakt BinckPARK een comfortabele en prettige parkeergarage met, naast de hoge parkeercapaciteit, een vlotte en veilige verkeersafhandeling, aldus de ontwerpers. De parkeergarage is bedoeld voor de hele wijk.

Gevarieerde plint
Het gebouw sluit aan bij zijn omgeving en de naastliggende woontorens op kavel 1A en 1C door een doorlopende 9 meter hoge plint, alsook door de gelijke hoogte van de stedelijke laag. In de plint komt een gevarieerd programma met tien ‘city lofts’ en een ‘mobility hub’. Ook de voetgangersentree en auto-inrit van de parkeergarage worden in de plint ondergebracht.

De woningen in de plint zorgen voor interactie op maaiveld en een aantrekkelijke routing naar de Fokkerhaven, leggen de ontwerpers uit. In de city lofts zijn verschillende indelingsvarianten mogelijk; de begane grond kunnen de bewoners gebruiken als eigen woon-werkruimte.

De mobility hub ontstaat door de parkeerfunctie van de parkeergarage uit te breiden met deelauto’s, deelfietsen en andere (deel)mobiliteitsconcepten. Boven de plint is het gebouw geheel geprogrammeerd als parkeergarage.

Transparante letters
BinckPARK heeft een industriële uitstraling en horizontale opdeling in verschillende gevelprincipes. Dit schept volgens de ontwerpers een rijk en gevarieerd beeld aan de Verlengde Zonweg. De plint krijgt een overwegend glazen invulling met aluminium kozijnen, waardoor alle publiek toegankelijke functies duidelijk zichtbaar zijn.

Boven de glazen plint worden vijf lagen voorzien van een in het oog springende elementengevel die, vanwege zijn interactie met de wijk, Groosman als één gebaar ontworpen heeft. De elementengevel bestaat uit een repeterend patroon van B’s en P’s – de beginletters van ‘Binck’ en ‘PARK’.

Deze letters, ontworpen in samenwerking met Monice Janson, zijn overhoeks duidelijk te lezen, terwijl een loodrecht zicht juist veel transparantie biedt. Naast een ruimtelijk spel zorgt deze open structuur voor voldoende daglicht en natuurlijke ventilatie in het parkeergebouw. Kenmerken van de gevel zijn ook terug te vinden in de plint, aldus Groosman.

Groen daklandschap
Het dak is ingevuld met een hoogwaardige tuin die door de bewoners van de woontorens gebruikt kan worden. De daktuin is ontworpen door FLUX landscape architecture. Het groene landschap moet met gebruik van ecologische principes de biodiversiteit versterken en het stadsklimaat verbeteren.

Ook zorgt FLUX voor verschillende verblijfsplekken om ontmoeting tussen bewoners te stimuleren, zeggen de ontwerpers. Een PV-constructie levert niet alleen duurzame energie, maar geeft ook beschutting tegen wind en zon.

Samenwerkende partijen
Groosman en VORM werken in het project, naast FLUX landscape architecture en Monice Janson, samen met Buro Bouwfysica, W/E Adviseurs, Pieters Bouwtechniek en Klimaatgarant. De oplevering staat gepland in juni 2022.

Eerder dit jaar wees Den Haag het plan Binck Blocks aan als winnaar voor de tender Trekvlietzone kavel 1A. Dit plan wordt eveneens ontwikkeld door VORM en is ontworpen door LEVS architecten en Flux landscape architecture.

Andere nieuwsberichten

Winnaars De Prijzen Amsterdam 2019 bekend

56 minuten geleden

Nieuw algemeen ziekenhuis Curaçao in gebruik genomen

Gisteren, 17:17

Wandkunst van Gabriel Lester voor Torenvlietbrug Oegstgeest

Gisteren, 15:48

Voorstel voor drijvende, klimaatadaptieve en inclusieve wijk in Rijnhaven Rotterdam

Gisteren, 12:11

Planbureau: kijk niet alleen naar minder stikstof

1 uur geleden

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

Gisteren, 17:03

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

Gisteren, 14:04

Amsterdamse muurschildering Keith Haring gerestaureerd

Gisteren, 10:53

'Noord-Zuidlijn binnen tien jaar doorgetrokken naar Schiphol'

Gisteren, 09:31

Jubilerend LEVS architecten presenteert boek

11 december, 4:30
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan