Copyright: Parkhaven Partners / CULD / Inbo
Copyright: Parkhaven Partners / CULD / Inbo

Plan voor woningbouw aan de voet van de Euromast

19 april 2019, 12:09
Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft een plan ontwikkeld om aan de Parkhaven, aan de voet van de Euromast, 700 woningen te realiseren. Het eerste ontwerp hiervoor is gemaakt door CULD en Inbo. De gemeente Rotterdam heeft enthousiast gereageerd op het plan en wil de haalbaarheid onderzoeken.

Tussen de ingang van de Maastunnel en de Parkhaven ligt momenteel nog een strook groen zonder helder programma. De autoweg snijdt het gebied af van Het Park, aan de kade zelf gebeurt buiten enkele restaurantboten ook weinig.

Ontwikkelingscombinatie Parkhaven Partners – bestaande uit Era Contour, Heijmans, J.P. van Eesteren, Vesteda en Woonbron – ziet op deze plek kans om 700 woningen in verschillende prijsklassen te realiseren, van sociale huur tot middelduur en exclusief. Uitgangspunt is 20 procent sociale huur, 30 procent woningen in het middensegment, 30 procent in het hogere segment en 20 procent in het topsegment, overeenkomstig de wens van het college in het coalitieakkoord.

Onderdeel van het Scheepvaartkwartier
Het eerste ontwerp voor de woningen is gemaakt door CULD en Inbo, dat samen met Era Contour en J.P. van Eesteren iets verderop ook al woningbouwproject Little C tekende. “Hoewel beide projecten in de stad in elkaars verlengde liggen, gaat het toch om heel verschillende situaties”, vertelt architect Jaakko van ‘t Spijker van CULD aan Architectenweb.

Samen met landschapsarchitect Cor Geluk (ook CULD) en architect Bert van Breughel (Inbo) leidt Van 't Spijker het ontwerpteam. “Doordat de bebouwbare strook hier minder diep is, is hier bijvoorbeeld geen ruimte voor pleintjes. Hier gaat het echt om hoe de woningbouw zich verhoudt tot de kade.” Op de vrijgegeven rendering is dit ook goed te zien: met de nieuwe bebouwing wordt de ‘ruimte’ van de kade vormgegeven, krijgt die een helder profiel.

“En waar Little C toch wat meer op zichzelf in de stad ligt en daardoor een eigen identiteit nodig had, daar kregen we als ontwerpteam op deze plek al snel door dat dit onderdeel moest worden van het chique Scheepvaartkwartier”, vervolgt Van ‘t Spijker. “De rustigere architectuur, lichtere gevelsteen, en bewust laag gehouden bebouwing volgt ook daaruit.”

In het plan, zoals het nu op tafel ligt, houdt de nieuwe bebouwing gepaste afstand tot de Euromast en het ventilatiegebouw van de Maastunnel, zodat die echt als ‘specials’ in het gebied fungeren, vertelt Van ‘t Spijker. Vanaf het plein rond de Euromast kan daarbij een brug gemaakt worden, over de ingang tot de Maastunnel, naar Het Park, zodat die verbinding veel beter wordt.

De plek nu wordt op dit moment nog gedomineerd door parkeren, zegt Van ‘t Spijker, en gedurende het ontwerpproces ontdekte hij dat het toevoegen van bebouwing echt een kans is voor deze plek en de stad in het algemeen. De kade wordt er veel levendiger van, maar de fietsroute rond het park en richting het ingang tot de fietstunnel wordt er bijvoorbeeld ook leuker van. Met alle openbaar vervoersverbindingen die al rond het gebied aanwezig zijn, is het bovendien een plek waar een duurzaam stuk stad kan ontstaan.

Levendige en groene kade
In het plan krijgen alle woningen, of het nu gaat om sociale huur of het topsegment, dezelfde uitstraling. Het is daarbij de bedoeling om op de begane grond van de woongebouwen ruimte te geven aan cultuur, horeca, winkels en buurtvoorzieningen.

Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners denkt verder aan het planten van groen en bomenrijen langs de kade van de Parkhaven en de Parkkade. Daarmee wil het consortium het groen aan weerszijden van de Euromast, dat deels plaats zou moeten maken voor woningbouw, compenseren. Zo kan het een gebied worden waar een brede groep Rotterdammers woont, werkt en recreëert.

Gemeente wil ‘unsolicited proposals’ belonen
Eind vorig jaar heeft de gemeente een bouwakkoord afgesloten met projectontwikkelaars en woningcorporaties, om de bouw van huizen in de stad te versnellen. Het bouwakkoord biedt marktpartijen de mogelijkheid om zelf met een voorstel voor een woningbouwinitiatief te komen, een zogenaamd ‘unsolicited proposal’.

Wethouder Kurvers van Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving is daarom blij met het plan van de ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners: “De vraag naar huizen in Rotterdam is enorm. Ik wil snel meer huizen bouwen, deze collegeperiode start de bouw van 18.000 huizen. Er werken veel mensen aan die plannen, maar er zijn plekken waar we nog niet aan bouwplannen werken, maar die wel geschikt zijn. Ik ben blij dat ontwikkelaars voor die locaties zelf met goede ideeën komen.”

Later dit jaar wil wethouder Kurvers het gronduitgiftebeleid nog aanpassen, waardoor ontwikkelaars met goede plannen ook snel kunnen gaan bouwen, zonder de vertraging van een tender.

Haalbaarheidsonderzoek
De gemeente ziet kansen in het voorstel van de Parkhaven Partners, maar wil wel dat er eerst uitgebreid onderzoek plaatsvindt naar de wenselijkheid en haalbaarheid van woningbouw op deze plek. Ook wil de gemeente horen hoe de omgeving denkt over de ideeën die er liggen.

In de tweede helft van mei organiseren de gemeente en de ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners daarom een informatieavond, waarbij ze in gesprek over de ideeën gaan met omwonenden, ondernemers aan de Parkhaven en andere belanghebbenden en geïnteresseerden.

Andere nieuwsberichten

Amsterdam schrijft tender uit voor woon- en werkgebied Havenstraatterrein

31 maart, 3:02

Postkantoor naast station Arnhem verbouwd en uitgebreid tot rijkskantoor

31 maart, 12:01

Nanne de Ru en Hans Ibelings lanceren nieuwe uitgeverij

31 maart, 10:40

West 8 wint prijsvraag voor park in Buenos Aires

31 maart, 9:04

Architecten cpo-project Overmaat schrijven essay 'architectuur in het midden'

31 maart, 1:58

WWF: natuur en diersoorten in Nederland blijven achteruitgaan

31 maart, 11:21

Ruim negentig gemeenten willen uitstel provinciale gebiedsplannen

31 maart, 9:37

‘Grote zorgen’ in Kamer of bouwplannen De Jonge wel haalbaar zijn

30 maart, 3:17

Weerstand van bewoners tegen komst erotisch centrum in Amsterdam

30 maart, 9:52

Arnhem mag bouwen in uiterwaarden van Nederrijn

30 maart, 9:09
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan