Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
De Bouwplaats, een speelzone met onder andere een grote bouwkraan
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Stilteruimte
Copyright: Chris van Koeverden
Stilteruimte
Copyright: Chris van Koeverden
Dagopvang
Copyright: Chris van Koeverden
Entree van het Prinses Máxima Centrum
Copyright: Chris van Koeverden
Entree van het Prinses Máxima Centrum
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
Science & Discovery Center
Copyright: Ewout Huibers
De Bouwplaats, een speelzone met onder andere een grote bouwkraan
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Het Park
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Stilteruimte
Copyright: Chris van Koeverden
Stilteruimte
Copyright: Chris van Koeverden
Dagopvang
Copyright: Chris van Koeverden
Entree van het Prinses Máxima Centrum
Copyright: Chris van Koeverden
Entree van het Prinses Máxima Centrum
Copyright: Ewout Huibers

Ontwikkelingsgericht interieurontwerp voor Prinses Máxima Centrum

28 november 2018, 11:46
Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht opende in mei 2018 als nationaal centrum voor de behandeling van kinderen met kanker, waarbij het centrum ontwikkelingsgerichte zorg wil bieden. Het interieurontwerp van MMEK’ is gericht op een positieve beleving van het centrum en stimuleert de kinderen zich te blijven ontwikkelen. Het ontwerpbureau presenteert foto’s van het ontwerp.

Ondanks hun ziekte groeien de jonge patiënten nog steeds, in meerdere opzichten. Het Prinses Máxima Centrum vindt het belangrijk hun cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling aan te moedigen, zodat de kinderen geen achterstanden oplopen. Het centrum vroeg MMEK’ om een integraal interieurontwerp dat invulling geeft aan dit uitgangspunt.

Spelen en leren
Om de kinderen te stimuleren bevat het ziekenhuis diverse afleidings- en bewegingsruimtes: plekken waar kinderen kunnen, spelen, bewegen, ontdekken en leren. Er zijn speel- en verblijfszones voor kinderen in alle leeftijdsgroepen. Juist daarom worden de actie- en speelaanleidingen nooit kinderachtig of kinderlijk, aldus MMEK’.

Het Science & Discovery Center is een zone die expliciet inspeelt op de leergierigheid van kinderen. Hier kunnen kinderen en hun familie leren wat kanker is en welke behandelingen ze zullen ondergaan. Bovendien kunnen prikkels om te leren de aandacht van de kinderen afleiden van hun ziekte en hun kwaliteit van leven verbeteren.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van interactieve multimedia-installaties. Er zijn ook twee afzonderlijke oefengebieden met een MRI-scanner en een lineaire versneller. Hier kunnen de kinderen zich voorbereiden op hun behandeling.

Landschap
Het Park is een zone met  speelelementen en ontspanningsplekken; ze stimuleren de jonge patiënten om in beweging te komen of tijd door te brengen met hun familieleden. Ook patiënten die door hun ziekte en behandeling minder fysieke hebben, worden tot beweging aangemoedigd.

Het opvallendste element in de grote open ruimte is een groot, begaanbaar object, dat als een landschap door de ruimte slingert. Het biedt verschillende elementen om te ontdekken. Het Park biedt kinderen en familie uitzicht op de omgeving buiten.

Rust
Het ontwerp van de stilteruimte bevat geen verwijzingen naar een religieuze overtuiging.  Een geleidelijk veranderende lichtmuur creëert een gebalanceerde dynamiek in de ruimte, zodat mensen kunnen ontspannen, legt MMEK’ uit. De ingetogen ruimte schermt de gebruiker effectief af van externe prikkels en geeft de ruimte om na te denken en zijn eigen rituelen uit te voeren.

Op de tweede en derde verdieping liggen dagopvangruimtes. Deze grote open ruimtes zijn verdeeld in kleinere delen, waar gezinnen zich kunnen terugtrekken en waar kinderen kunnen spelen of hun huiswerk doen. Het personeel behoudt daarbij het zicht op de gehele ruimte.

Begrijpelijk
Het concept is doorgetrokken in het hele ziekenhuis en op alle niveaus.  De ruimtes, de meubels en het speelgoed maken alle deel uit van het ontwerp. De uniforme wijze waarop ruimtes zijn ingedeeld en ingericht, maakt dat door het hele gebouw heen herkenbaar en begrijpelijk blijven.

“Als ruimtes aansluiten op de belevingswereld van hun bezoekers zijn die eerder geneigd de interactie aan te gaan en zijn ze – vaak op intuïtieve manier – beter in staat deze informatie te herinterpreteren in iets wat bruikbaar is en betekenis heeft voor hen”, stelt MMEK’.

Visualisatie
Tijdens het ontwerpproces heeft het bureau nauw samengewerkt met alle functionele afdelingen in het ziekenhuis, de cliëntenraad en de kinderadviesraad.

Het gebruik van ruimtelijke modellen en virtual reality maakte het mogelijk om in een vroeg stadium verschillende gebieden en voorzieningen realistisch te visualiseren, zodat ze door de belanghebbenden konden worden besproken en beoordeeld, aldus het ontwerpbureau.

Het ziekenhuisgebouw is ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs.

Andere nieuwsberichten

Voormalige spoorlijn in Taiwan door Mecanoo getransformeerd tot park

Gisteren, 17:22

Schoolgebouw van RoosRos is een ster op Sport- en Beleefcampus De Braak

Gisteren, 15:19

Architectenweb symposium: het nieuwe hybride stadsblok

Gisteren, 14:00

Team VenhoevenCS maakt masterplan voor stadsnatuur langs rivier Shenzhen

Gisteren, 11:36

Partner awg architecten verzorgt Rietveldlezing

Gisteren, 13:23

Vijf Nederlandse nominaties bij Brick Award 2022

Gisteren, 13:00

Woningbouw Jan Snel verder als Daiwa House Modular Europe

25 oktober, 5:37

Handboek gepresenteerd voor realiseren van 'superplinten'

25 oktober, 4:43

Nederland gaat klimaatverandering harder voelen, verwacht KNMI

25 oktober, 1:33

Video: Ziptruss

22 oktober, 3:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan