Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Verbindingen met de locatie
Copyright: IWT
Concept open versus gesloten
Copyright: IWT
Concept materialisatie
Copyright: IWT
Bestaand versus nieuw
Copyright: IWT
Plattegrond
Copyright: IWT
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Copyright: Pim Top
Verbindingen met de locatie
Copyright: IWT
Concept open versus gesloten
Copyright: IWT
Concept materialisatie
Copyright: IWT
Bestaand versus nieuw
Copyright: IWT
Plattegrond
Copyright: IWT

IWT creëert elementaire ruimtes voor The Iceman

28 maart 2017, 13:25
In opdracht van Wim Hof – bekend als The Iceman – heeft studio IWT twee schuren in het Gelderse Stroe getransformeerd naar ruimtes voor samenkomst en onderzoeking. Een open en een gesloten ruimte vormen de no-nonsense, maar ontvankelijke omgeving voor trainingen en oefeningen.

Wim Hof richt zich op het bereiken van extreem fysiek uithoudingsvermogen en hoge psychische prestaties door onder andere ademhalingsoefeningen, blootstelling aan koud water en meditatie-training. Door de groei van zijn bedrijf Innerfire, waarmee hij zowel internationale particuliere klanten als professionele sporters begeleidt, had Hof behoefte aan meer ruimte.

Twee sferen
IWT, de ontwerp- en architectuurstudio van Bastiaan Kalmeyer en Chantal Schoenmakers, heeft twee schuren verbouwd tot twee flexibele hoofdruimtes. Samen vormen ze een L, waarvan een poot is uitgevoerd in glas en de andere poot wordt gedomineerd door hout.

Respectievelijk vertegenwoordigen de ruimtes een open en extravert sfeer (gerelateerd aan de lucht) en een introverte, afgesloten en geaarde sfeer (gerelateerd aan de aarde). Deze tegenstelling vormt de basisplattegrond voor een no-nonsense, maar ontvankelijke achtergrond voor de beoogde activiteiten.

Natuurlijke materialen
Het binnenvallend licht in de kas-achtige ruimte zorgt voor een doorlopend spel van licht en schaduwen en maakt dit deel geschikt voor actieve fysieke oefeningen. De wanden van de gesloten ruimte zijn bekleed met lamellen van lokaal larikshout – afkomstig van de nabijgelegen zaagmolen.

Het hout is gecombineerd met twee wanden die ambachtelijk zijn voorzien van leemstuc. Het materiaal is speciaal voor de klant gemengd. De natuurlijke materialen creëren een warme, aardse sfeer voor meditatie. Een dimbare lichtsculptuur golft door de ruimte, als speelse verwijzing naar de ademhalingsoefeningen die hier worden uitgevoerd.

Beide ruimtes zijn voorzien van grote schuifdeuren: een houten deur van 3,5 bij 4,3 meter en twee glazen deuren van 5,5 bij 3 meter. De schuifdeuren zijn diagonaal ten opzichte van elkaar geplaatst. Volledig geopend vervagen de grenzen tussen interieur en exterieur en kunnen de ruimtes op natuurlijke wijze ventileren.

Constructie
Het bestaande, relatief lichte staalskelet heeft IWT behouden; de constructie is tevens verzwaard met het oog op toekomstige uitbreidingen van (met name) de energievoorziening. Het gebouw is uitgerust met een WKO-installatie en zonnecellen op het dak, waarmee het zelfvoorzienend kan zijn.

Onderdelen als isolatie, hemelwaterafvoer, rails voor schuifdeuren en constructieve balken zijn samengebracht in een enkel, zorgvuldig gedetailleerd houten element. Met deze oplossing, die bijna als een ‘click-on’ gevel werkt, zorgt IWT voor een rustig beeld. 

Andere nieuwsberichten

Permanente tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis in Tropenmuseum geopend

1 uur geleden

Zes lessen rond ‘Gestapeld wonen voor gezinnen’

Gisteren, 17:22

Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagen geselecteerd voor vernieuwing Centrale Bibliotheek in Rotterdam

Gisteren, 16:43

Drie panden samengevoegd tot nieuw hoofdkantoor Lieven de Key

Gisteren, 09:01

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

22 minuten geleden

TU Eindhoven tweede, TU Delft derde bij wedstrijd duurzaam bouwen

1 uur geleden

Nederland proeftuin in groot Europees onderzoek naar slim laden

Gisteren, 17:04

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

Gisteren, 09:38

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan