Copyright: Slangen+Koenis architecten
Copyright: Slangen+Koenis architecten
Copyright: Slangen+Koenis architecten
Copyright: Slangen+Koenis architecten
Copyright: Gevelschema. Slangen+Koenis architecten
Copyright: Landschapsschema. Slangen+Koenis architecten
Copyright: Situatie. Slangen+Koenis architecten
Copyright: Slangen+Koenis architecten
Copyright: Slangen+Koenis architecten
Copyright: Slangen+Koenis architecten
Copyright: Slangen+Koenis architecten
Copyright: Gevelschema. Slangen+Koenis architecten
Copyright: Landschapsschema. Slangen+Koenis architecten
Copyright: Situatie. Slangen+Koenis architecten

S+K ontwerpt zwembad Den Bessem in België

19 december 2016, 17:55
Slangen+Koenis architecten (S+K) ontwerpt het nieuwe intergemeentelijk zwembad Den Bessem in Mortsel, België. Het architectenbureau heeft samen met Cordeel en Hellebrekers de Design&Build-prijsvraag gewonnen.

De locatie van het zwembad is aantrekkelijk gelegen in het buitenglacis – het glooiende terrein rond een verdedigingswerk – van fort IV bij Mortsel. De plek heeft een perfecte aansluiting op het stadscentrum met zijn nieuwe plein.

Voor het gebied heeft Okra Landschapsarchitecten eerder een landschappelijk masterplan gemaakt. Binnen de contouren van dit masterplan heeft S+K een passend en transparant concept voor het nieuwe zwembad ontwikkeld, zo meldt het architectenbureau.

Herpositionering
Het bestaande zwembadcomplex, dat in onbruik is geraakt, maakt een naar binnen gekeerde indruk. S+K stelt geen renovatie maar complete nieuwbouw voor, waardoor het zwembad opnieuw kan worden gepositioneerd.

Daarbij kan aansluiting worden gezocht bij de gemeentelijke herinrichting van het park, aldus het architectenbureau. S+K stelt een alzijdig gebouw voor, waarvan de entree met aangrenzende koffiecorner en terras zich oriënteren op het nieuw aan te leggen parkgebied en de beide zwembaden zich richten naar de gracht.

Verbinding met omgeving
Als overgang tussen de parkachtige omgeving en de diverse binnenruimten stelt S+K voor om de verschillende functies in te klemmen tussen een plint- en een dakvolume, die beide een overmaat kennen. Het bureau wil op die manier binnen- en buitenruimten optisch in elkaar laten overlopen. Aan de voorzijde is deze zone specifiek gebruikt voor een groot terras en een verwelkomende entreeluifel.

Een betonnen plateau fungeert als entree, terras en ‘sokkel’ voor het gebouw. Dit plateau zorgt op die manier voor een overgang tussen het zwembadgebouw en het park. Doorzichten van binnen naar buiten en andersom zorgen voor de visuele relatie tussen gebouw en omgeving.

Daarnaast stelt S+K voor om het gebouw ook “wat meer te laten aarden in uitstraling”. Het architectenbureau wil in het landschap naast het oorlogsmonument en om het zwembad heen enigszins hogere grassen met rode klaprozen planten. Door de gebouwgevel in kleur hierop te laten aansluiten, moet het nieuwe zwembad zich voegen in het toekomstige park en zijn rijke verleden.

Open karakter
S+K heeft gekozen voor een heldere opzet van het wedstrijdbad, het instructiebad, de kleedruimten en de entree. Deze zijn visueel sterk met elkaar verbonden door gebruik van één constructie met een open karakter. Hieronder zijn de afscheidingen en gesloten volumes zo ontworpen, dat zij de sfeer bepalen van de aangrenzende ruimten.

De buitenzijde is in kleur- en materiaalgebruik afgestemd op de bakstenen gevels uit de omgeving, maar voorzien van een hedendaagse twist. Met keramische leipannen in verschillende aardse tinten is een camouflagepatroon gemaakt als verwijzing naar het militaire verleden van het glacis.

Voorts heeft het architectenbureau gekozen voor ruim binnenvallend daglicht en transparantie, waardoor het publiek zelfs tijdens het zwemmen van het landschap kan genieten.

Andere nieuwsberichten

Pauwert respecteert Bossche school bij herbestemming en nieuwbouw

Gisteren, 17:58

Kunstzinnige schermen tussen de medewerkers van EDGE

Gisteren, 15:29

Ontwerp van MoederscheimMoonen voor herontwikkeling in Rivium

Gisteren, 13:34

Blokkerlocatie Gouda herontwikkeld tot woongebied

Gisteren, 12:29

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

Gisteren, 16:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

Gisteren, 09:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

Gisteren, 09:09

Thema Dutch Design Week 2020: The new intimacy

7 juli, 2:36

3D-geprinte brug van vezelversterkte kunststof voor Kralingse Bos

7 juli, 10:45

Voor 2022 een miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

7 juli, 9:08
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan