Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Doorsnede. UWarchitecten
Copyright: Situatie. UWarchitecten
Copyright: Schema. UWarchitecten
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Rob van Esch | Ruimtes in
Copyright: Doorsnede. UWarchitecten
Copyright: Situatie. UWarchitecten
Copyright: Schema. UWarchitecten

Poolhouse in de achtertuin

4 oktober 2016, 16:58
Voor een particuliere opdrachtgever heeft het jonge bureau UWarchitecten een Poolhouse bij een woning in de Noord-Hollandse duinen gerealiseerd. In het ontwerp en de uitvoering is een optimale balans tussen ruimte, techniek en duurzaamheid gezocht.

De opgave was om binnen de regelgeving een zo ruim mogelijk zwembad met nevenfuncties te realiseren. Het Poolhouse moest een passend bijgebouw op het kavel vormen en zowel functioneel als technisch optimaal functioneren.

Het Poolhouse vormt de beëindiging van het perceel bij het woonhuis. UWarchitecten heeft het gebouwtje, met een oppervlak van 90 m2, een L-vormige hoofdopzet gegeven. Het Poolhouse  biedt ruimte aan onder andere een zwembad, sauna, ontspanruimte en pantry.

Binnen en buiten
Het vloerpeil is 20 cm opgetild en de ontmoeting van maaiveld en gevel is uitgevoerd met een schaduwvoeg. Door het volume in een strook te openen met ruime puien ontstaat een sterke relatie tussen binnen en buiten. Binnen de beschutting van de L-vorm ligt het terras.

De grote schuifpuien kunnen volledig worden geopend, waardoor de ontspanruimte als overdekte ruimte bij het terras kan worden getrokken. Met verschuifbare aluminium shutters voor de glazen pui kan de mate van privacy in de ontspanruimte worden gedoseerd.

Vanuit de ontspanruimte is er een doorgang naar het zwembad, dat grotendeels de tweede poot van de L inneemt. In de doorgang zijn toilet en wastafel gesitueerd. Een doorkijk naar de bomen aan de achterzijde verankert het gebouw nog sterker in zijn groene omgeving.

Sfeervolle badruimte
De zwembadruimte is voorzien van een opengevouwen dakvorm; dit geeft in het interieur een aangename sfeer met binnenvallend noorderlicht en zicht op de boomtoppen. Het dak is hier, georiënteerd op het zuiden, schuin geplaatst om de geïntegreerde zonnepanelen onder een ideale hoek te plaatsen.

De gebruiker betreedt het zwembad van 9 bij 4 meter via een luie trap, die vertrekt vanaf de massieve natuurstenen achterwand. Doorlopende lijnen van leds lichten de achterwand en het plafond aan. De combinatie van dag- en kunstlicht en het materiaalgebruik dragen bij aan de bijzondere sfeer van de ruimte.

De vraag van de opdrachtgever om een ingetogen gebouw te maken, heeft UWarchitecten onder meer vertaald in het gekozen palet aan materialen. Het bureau heeft gekozen voor natuurlijke materialen in lichte tinten voor bijvoorbeeld de gevelpanelen en vloertegels; de ramen, puien en shutters zijn uitgevoerd in bronskleurig geanodiseerd aluminium, wat door zijn diffuse reflectie mee verandert met de kleur van het daglicht.

Techniek en duurzaamheid
UWarchitecten heeft bij de opdracht gezocht naar een optimale balans tussen duurzaamheid, techniek en ruimte. Dat heeft onder meer geleid tot de keuze om de buitenmuren uit te voeren in HSB, met een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde binnen een wanddikte van 30 centimeter, aldus het architectenbureau.

Andere toegepaste oplossingen zijn bijvoorbeeld de oriëntatie van het volume en het openvouwen van het dak richting het zuiden. De zuidgevel is voorzien van een luifel om te sterke opwarming in de zomer te voorkomen, terwijl de glazen puien wel ruim daglicht toelaten.

Een ventilatieprincipe met warme droge lucht langs de ramen moet condensatie op het glas bij grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten voorkomen. Vanwege de hoge luchtvochtigheid is het zwembad klimatologisch gescheiden van de ontspanruimte. Zo kan de benodigde capaciteit voor luchtbehandeling – en daarmee het energieverbruik – worden beperkt.

UWarchitecten heeft het Poolhouse gerealiseerd in nauwe samenwerking met De Geus Bouw, Elzen Zwembaden, Huijberts Gevelbouw en interieurbouwer Dylan & van Laatum.

Andere nieuwsberichten

Pieter Sprangers en Tom Bokkers richten samen bureau op

1 uur geleden

Activiteitgerelateerde en levensloopbestendige villa van NOAHH

Gisteren, 17:17

Dutch Design Week opent virtueel de deuren

Gisteren, 16:21

Nieuw schoolgebouw voor Academie Tien aan Berlijnplein Utrecht

Gisteren, 12:16

Rotterdam en Noord-Holland willen zonnepanelen op parkeerterreinen

4 uur geleden

CO2-besparende productiemethode voor betonnen casco's Zaanse woningen

Gisteren, 15:58

'Huizen krijgen in 2021 funderingslabel'

Gisteren, 09:25

'Aarde redden kan goedkoop: geef landbouwgrond terug aan natuur'

16 oktober, 9:53

Belangrijk proefproject woningen van gas af ligt stil

16 oktober, 9:28

Website biedt inzicht in Rotterdamse woningbouwproductie

15 oktober, 4:36
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan