Copyright: René de Wit
Copyright: Buitenruimte. René de Wit
Copyright: Winkels. René de Wit
Copyright: Busstation. René de Wit
Copyright: Wonen, René de Wit
Copyright: Passage. René de Wit
Copyright: Fietsenstalling. René de Wit
Copyright: Winkels. René de Wit
Copyright: Busstation. René de Wit
Copyright: Passage. René de Wit
Copyright: Treinstation. René de Wit
Copyright: Treinstation. René de Wit
Copyright: Parkeren. René de Wit
Copyright: Parkeren. René de Wit
Copyright: Kantoren. René de Wit
Copyright: Kantoren. René de Wit
Copyright: Wonen. René de Wit
Copyright: Wonen. René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: Vogelperspectief. René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: Buitenruimte. René de Wit
Copyright: Winkels. René de Wit
Copyright: Busstation. René de Wit
Copyright: Wonen, René de Wit
Copyright: Passage. René de Wit
Copyright: Fietsenstalling. René de Wit
Copyright: Winkels. René de Wit
Copyright: Busstation. René de Wit
Copyright: Passage. René de Wit
Copyright: Treinstation. René de Wit
Copyright: Treinstation. René de Wit
Copyright: Parkeren. René de Wit
Copyright: Parkeren. René de Wit
Copyright: Kantoren. René de Wit
Copyright: Kantoren. René de Wit
Copyright: Wonen. René de Wit
Copyright: Wonen. René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: Vogelperspectief. René de Wit

Een publiek gebouw voor reizigers en stad

8 september 2016, 15:40
De Openbaar Vervoer Terminal van Breda, ontworpen van Koen van Velsen architecten, is na vier jaar bouwen in zijn geheel opgeleverd en in gebruik genomen. Het omvangrijke complex wordt vandaag officieel geopend.

Weliswaar heeft de Openbaar Vervoer Terminal van Breda een herkenbare identiteit als station, het ruimtelijk complex is meer dan dat, stelt architect Koen van Velsen. Het complex biedt naast een bus- en treinstation een grote verscheidenheid aan functies, zoals appartementen, kantoorruimten, winkels, fietsenstallingen, een parkeerdak en openbare buitenruimten en pleinen.

Koen van Velsen architecten heeft het complex opgevat als een publiek gebouw voor zowel de reizigers als de stad. Het ontwerp is een reactie op zowel het complexe programma als de locatie, aldus het architectenbureau. Het heeft gestreefd naar een hechte verweving met de aangrenzende gebieden, aan weerszijden van het spoor.

Samenhangend geheel
Aan de noord- en zuidzijde maken publieke pleinen deel uit van het plan; ze sluiten aan op de binnenstedelijke bebouwing van Breda en vormen de overgang tussen stad en complex. De OV-Terminal heeft Van Velsen ontworpen als een herkenbaar baken in de stad, een sterke vorm die het omvangrijke en complexe programma samenbindt.

In het gebouw zorgen vides, openingen en doorzichten ervoor dat de reiziger zich eenvoudig kan oriënteren. Zichtlijnen en het contact tussen binnen en buiten maken het grote volume overzichtelijk. Tegelijkertijd kan de reiziger daardoor het omvangrijke gebouw als een samenhangend geheel en als onderdeel van de omgeving ervaren.

Materialisatie
Door middel van variatie in materiaalgebruik en detaillering heeft Van Velsen de verschillende functies een eigen karakter binnen het geheel gegeven. Zo geven de houten wanden, vloeren en plafonds een heel eigen sfeer aan het winkelgebied, ten opzichte van het natuursteen in de tunnel en een deel van het station.

De verschillen in materialisatie en detaillering dragen bij aan de herkenbaarheid en vindbaarheid van de functies, legt het architectenbureau uit. Daglicht valt gedoseerd in de terminal.

Stationshal met parkeerdak
Een grote stationshal biedt onderdak aan het trein- en busstation: een coherent en ruimtelijk interieur met vloeren, wanden en plafonds. De terminal met twintig halteplaatsen voor stad- en streekbussen grenst aan de treinperrons. Ook de verdiept gelegen ‘lobby’ sluit direct aan op de perrons en verbindt twee delen van de stad.

Het dak van de stationshal, boven de perrons, biedt parkeerruimte aan 720 auto’s voor reizigers, bewoners en medewerkers van de bedrijven en kantoren in het complex. Twee hellingbanen verbinden voor auto’s het parkeerdak met de openbare weg; doordat ze de stationshal doorkruisen biedt het verkeer de wachtende reizigers afleiding.

Het dak biedt zicht over de stad en – via de verdiept gelegen lichthoven met bomen – in de stationshal met de sporen en perrons. Boven het parkeerdak zorgt een tweede dak voor enige beschutting; door de grote uitsparingen blijft de lucht optimaal te ervaren.

Winkelen, werken, wonen
Het complex van de Openbaar Vervoer Terminal omvat voorts twee bewaakte en twee onbewaakte fietsenstallingen, samen goed voor zevenduizend plaatsen, een winkelgebied van 9.000 m2 en ruim 20.000 m2 kantoorruimte. In het winkelgebied ligt een evenementenplein; de kantoren, vijf bouwlagen aan casco ruimtes, zijn georganiseerd rondom een reeks lichthoven.

Vier woonblokken met in totaal 147 appartementen zijn gesitueerd op de hoeken van het complex. Ze zijn rond groene en geluidsluewe binnenplaatsen en terrassen georganiseerd; aan de andere zijde bieden de appartementen zicht op de openbare ruimte van de stationspleinen.

Lange historie
De Openbaar Vervoer Terminal is het middelpunt van een grootschalige stedenbouwkundige ontwikkeling, waarbij een voormalig industrie- en rangeerterrein wordt omgevormd tot een levendig stadskwartier. Het project is in fasen gerealiseerd terwijl het station in bedrijf bleef.

Nadat in 2003 het masterplan voor het gebied en in 2007 het beeldkwaliteitsplan bekend werden gemaakt, ging in 2008 de schop in de grond voor de aanleg van de spoortunnel onder de komende nieuwbouw van het station. In 2012 startte de bouw van de Openbaar Vervoer Terminal.

De eerste fase, het gebouwdeel aan de noordzijde van de sporen, is in 2015 opgeleverd en in gebruik genomen. Voor de tweede fase, het gebouwdeel aan de zuidzijde, was dat in juli 2016 het geval. Het hele complex wordt vandaag officieel geopend in bijzin van staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Andere nieuwsberichten

Orthopedisch Centrum naar ontwerp van EGM geopend

2 uur geleden

Woongebouw met royale ruimten naar ontwerp RoosRos

2 uur geleden

Houten kap als identiteitsdrager en verbinder voor station Assen

Vandaag, 12:23

Licht op groen voor Architect@Work Rotterdam

Vandaag, 10:05

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-bloedbad

1 uur geleden

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

Vandaag, 09:57

'Te weinig aandacht voor ventilatie bij versoepeling coronaregels'

Vandaag, 09:30

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan