Copyright: Auke van der Weiden
Copyright: Auke van der Weiden
Copyright: Auke van der Weiden
Copyright: Auke van der Weiden
Copyright: Auke van der Weiden
Copyright: Auke van der Weiden
Copyright: Auke van der Weiden
Copyright: Auke van der Weiden
Copyright: Auke van der Weiden
Copyright: Auke van der Weiden

Woning gaat op in de bosrand

17 november 2015, 11:42
In het bosrijke buitengebied van Winterswijk ligt, tussen historische landhuizen en boerderijen, een nieuwe en eigentijdse woning. Het ontwerp van architect Vincenth Schreurs is door de vakjury bekroond met de Architectuur Prijs Achterhoek.

’t Woold bij Winterswijk is een buurtschap met een van de oudste bossen van Nederland en gebouwen uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw. De opdrachtgevers wilden hier, op hun eigen landgoed, geen kopie van bestaand maar een woning met een volstrekt eigentijds ontwerp realiseren. Andere eisen waren dat de woning ruim en gelijkvloers zou zijn.

Twee delen
De locatie voor de woning is een voormalige boomgaard tegen een bosrand. Uit de plek volgde de architectuur, legt Schreurs uit. De woning bestaat feitelijk uit twee delen. Het houten voorgedeelte, met de entree, ligt in de bosrand. De wand van houten latten maakt een golvende beweging.

De andere zijde is het feitelijke woondeel. Dit bestaat uit een ‘zwevend’ volume, uitgevoerd in zwart staal en glas. Het woongedeelte biedt ruim uitzicht over de weiden; tevens zijn er aan deze zijde twee overdekte zitplekken. Van een afstand van deze zijde van de woning weg tegen de bosrand, aldus Schreurs.

Uitzicht
Het gehele huis kent lange zichtlijnen. Er is zicht van bos naar weiland en zicht over de hele breedte van de woning. De grote glazen toegangsdeur in de houten gevel biedt via de hal een doorkijk naar de patio, die weer uitkijkt over de tuin en de weilanden.

“Ik wilde overal in het huis het uitzicht vasthouden”, zegt Schreurs. “Ondanks het totale volume van het huis is het kleinschalig opgezet en ingedeeld, maar ik heb één lange verbindende zichtlijn gecreëerd. En de gevel, die zo’n dertig meter lang is, zweeft een beetje boven de ruimte.”

Plezierig proces
Schreurs kreeg na een selectieronde de ontwerpopdracht in 2010. Ontwerpbeslissingen zijn echter ook nog veel gedurende het bouwproces genomen. “Aan de ene kant hebben we volgens bestek gewerkt en zijn we netjes binnen het budget gebleven”, vertelt Schreurs.

“Maar aan de andere kant hebben we als architect, aannemer en timmerlieden nauw samengewerkt en sommige dingen ter plekke bepaald, bedacht en uitgevoerd.” De architect noemt het een “bijzonder plezierig proces” met een opdrachtgever die een duidelijke mening had, maar creativiteit stimuleerde en veel vertrouwen gaf.

Bekroning
De woning is onlangs door de vakjury bekroond met de Architectuurprijs Achterhoek (APA) 2015. Bij deze prijs koos het publiek overigens voor een tankstation bij Zutphen, ontworpen door Frank Vijftigschild (Maas architecten).

Andere nieuwsberichten

Studio id+ realiseert heldere wayfinding in GGZ-locatie Lunetten

Gisteren, 16:45

Distributiecentrum met iets andere uitstraling voor bedrijf Almere

Gisteren, 16:30

De Zwarte Hond presenteert ruimtelijke visie voor stationgebied Schiedam

Gisteren, 12:22

Gebiedsvisie van NOHNIK voor Corridor Centrale Scheepvaart Amsterdam Sluisbuurt

Gisteren, 11:06

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

Gisteren, 17:13

CBS: mensen minder tevreden over hun woonomgeving in 2020

Gisteren, 10:47

Bouwers kunnen subsidie krijgen voor schonere bouwmachines

Gisteren, 09:28

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan