Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Begane grond, nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Begane grond, oude situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Eerste verdieping, nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Eerste verdieping, oude situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Doorsnede oude en nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Begane grond, nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Begane grond, oude situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Eerste verdieping, nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Eerste verdieping, oude situatie. ara | antonia reif architectuur
Copyright: Doorsnede oude en nieuwe situatie. ara | antonia reif architectuur

Uitbreiding bungalow uit het zicht

11 augustus 2015, 17:39
Een dijkhuis aan de rand van Rotterdam bood de nieuwe bewoners - een gezin met twee kinderen - te weinig ruimte. Opdracht aan ara | antonia reif architectuur was om de kleine bungalow uit de jaren '60 te verbouwen en uit te breiden. Door de ingreep van architect Antonia Reif opent het huis zich nu genereus naar de tuin.

De bungalow was oorspronkelijk georiënteerd op de weg en had een vrijwel gesloten gevel aan de achterzijde. Reif heeft het huis aan de achterzijde uitgebreid, waar nu een twee verdiepingen hoge woonkamer direct aan de tuin ligt.

Relatie binnen en buiten
Aan de achterzijde kan de grote pui met vouwdeuren helemaal worden geopend naar het terras en de tuin. Deze ingreep verschaft de woning ruimtelijkheid en zorgt voor een relatie tussen binnen en buiten.

De nieuwe entree in het bestaande bouwdeel staat via een hal in directe verbinding met de keuken. Ook hierdoor is een ruimtelijkheid ontstaan en worden het oude en nieuwe deel van de woning naadloos met elkaar verbonden. Omgeven door de glazen achterpui trekt de keuken, in de woorden van Reif "de tuin als het ware naar binnen".

Wenteltrap
Naast de keuken en de entreehal biedt het oorspronkelijke huis drie kamers en een badkamer voor de kinderen, als ook een studeerkamer voor de ouders. In het nieuwe deel verbindt een wenteltrap de keuken met de woonkamer.

De ouderlijke slaapkamer bevindt zich achter een multifunctionele meubel, dat bergruimte biedt aan kleding, boeken en speelgoed. Tevens is hierin een kitchenette verwerkt. Als tijdens warme dagen de terrasdeuren openstaan kunnen de bewoners hier hun drankje en hapje halen.

De badkamer van de ouders, voorzien van vrijstaand bad en sauna, ligt in het bestaande huis en is bereikbaar vanuit de slaapkamer via een tweede trap.

Terughoudend
Door de situering van het huis aan de dijk, lijkt de verbouwing vanaf de straatzijde terughoudend. Aan de andere zijde heeft de Rotterdamse studio ara | antonia reif architectuur de smalle en donkere bungalow echter getransformeerd tot een ruime en lichte villa.

Andere nieuwsberichten

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

1 uur geleden

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

2 uur geleden

Volglazen kantoorgebouw met ferme luifels

Vandaag, 11:26

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

30 minuten geleden

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

1 uur geleden

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan