Copyright: Entree. VVKH architecten
Copyright: Henk Hommes
Copyright: VVKH architecten
Copyright: VVKH architecten
Copyright: Doorsnede. VVKH architecten
Copyright: Begane grond. VVKH architecten
Copyright: Eerste verdieping. VVKH architecten
Copyright: VVKH architecten
Copyright: Expositieruimte. VVKH architecten
Copyright: Geveldetail. VVKH architecten
Copyright: Entree. VVKH architecten
Copyright: Henk Hommes
Copyright: VVKH architecten
Copyright: VVKH architecten
Copyright: Doorsnede. VVKH architecten
Copyright: Begane grond. VVKH architecten
Copyright: Eerste verdieping. VVKH architecten
Copyright: VVKH architecten
Copyright: Expositieruimte. VVKH architecten
Copyright: Geveldetail. VVKH architecten

Archeologiecentrum is deel van het landschap

20 januari 2015, 17:59
In Castricum is vorige week het Huis van Hilde officieel geopend. Dit nieuwe archeologisch centrum is ontworpen door VVKH architecten en combineert een depot- en een museumfunctie.

Volgens het Europese verdrag van Malta moet bij grondwerkzaamheden archeologisch onderzoek worden verricht. Het eventueel gevonden materiaal dient onder goede omstandigheden te worden bewaard, maar ook publiek toegankelijk gemaakt. De Provincie Noord-Holland combineert die taken met de nieuwbouw van het archeologisch depot Huis van Hilde, waaraan een museumfunctie is toegevoegd.

Nollenlandschap
Het archeologiecentrum is gebouwd tussen station Castricum en de duinrand, als onderdeel van de toeristische route naar de duinen. De locatie is ook de plek waar tweeduizend jaar geleden de rivier het Oer IJ uitmondde in zee. ‘Ontwerpen met landschap’ is hier het uitgangspunt van VVKH architecten geweest.

Als referentie heeft het architectenbureau het nollenlandschap gebruikt, een duinlandschap dat ouder is dan de huidige stuifzandduinen en nog in de omgeving gevonden kan worden. Het oude nollenlandschap is als het ware over het depot heengetrokken door op het gebouw een meter zand te leggen.

Op die manier heeft VVKH op een zo natuurlijk en passief mogelijke wijze het gewenste klimaat voor het depot bereikt. In de depotruimtes heerst een zeer constante temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, wat een belangrijke eis is voor het bewaren van het opgegraven archeologisch materiaal.

Tentoonstelling
Door deze ingreep is het binnenklimaat zo stabiel, dat installaties alleen nog nodig zijn om de verstoringen van mens en verlichting weg te nemen, legt VVKH uit. Ook de centrale tentoonstellingsruimte ligt ondergronds. Het koepelvormige dak toont zich buiten in het landschap als een grafheuvel.

De gekozen aanpak is niet alleen duurzaam, maar ook symbolisch, zo geeft het architectenbureau aan. De beste manier om het kwetsbare archeologische materiaal te bewaren is immers onder de grond.

De ruimtelijke indeling, inrichting en de publieksbeleving van het bezoekerscentrum zijn door Experience Designbureau MMEK' verzorgd. In een overkoepelend concept zijn het interieur, de vitrines en de audio-, video- en interactieve onderdelen ontworpen. Het streven is geweest om het doel van archeologie centraal te stellen: het komen tot een realistische reconstructie van het verleden. Innovatief is de toegepaste vitrinetechniek, waarbij in de vitrines zelfs per segment het klimaat is te regelen.

Woonstalhuis
Vanuit het landschap opent zich het publieksgedeelte in de richting van het nieuwe stationsplein, dat deze zomer wordt aangelegd. Op de verdieping van het gebouw bevinden zich aan de ene kant de kantoren van het depot en aan de andere zijde een café-restaurant, met een terras dat grenst aan het nollenlandschap. Deze verdieping is rondom voorzien van glas. Daar overheen is een negentig meter lang, los dak geplaatst. Grote overstekken beschermen tegen de zon.

De dakvorm is geïnspireerd op het woonstalhuis, dat eeuwenlang in Noord-Holland voorkwam. De licht gebogen constructie is afgewerkt met roestige stalen beplating als een moderne vertaling van de rietgedekte boerderijen. Ook de gevelafwerking refereert aan de historie van het gebied. De schelpen in de natuurstenen beplating verwijzen naar de positie van het gebouw in de bedding van het Oer-IJ, zo leggen de architecten uit.

Andere nieuwsberichten

Voorbereidingen The Capital in Waarderpolder Haarlem gestart

Gisteren, 15:55

UNStudio voorziet C&A-pand Eindhoven van opvallende glazen erkers

Gisteren, 14:20

Heembouw verzorgt circulaire renovatie van loods C-Bèta

Gisteren, 09:40

Team 4 Architecten neemt bureau Rik Lagerwaard over

Gisteren, 09:05

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

Gisteren, 09:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

2 april, 9:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

2 april, 9:36

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

1 april, 2:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan