Copyright: ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Gert Jan te Velde ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Reimar von Meding ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Dick de Gunst ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Ronald Schleurholts ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Arna Mackic ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Eric-Jan de Rooij ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Jack Hock ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Debat ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Gert Jan te Velde ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Reimar von Meding ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Dick de Gunst ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Ronald Schleurholts ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Arna Mackic ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Eric-Jan de Rooij ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Jack Hock ( Mioulet grafie/DAPh)
Copyright: Debat ( Mioulet grafie/DAPh)

Verslag van Het Grote Transformatie en Renovatiecongres

26 juni 2014, 17:03
Afgelopen dinsdag vond in het Eindhovense Klokgebouw Het Grote Transformatie en Renovatie Congres plaats. Acht sprekers lieten hun licht schijnen over de twee verwante thema’s, na afloop was er een debat. Een impressie van het congres.

Tekst Ronnie Weessies en Michiel van Raaij

‘Zeer inspirerende sprekers’ en ‘een topbijeenkomst’ waren enkele van de opmerkingen die gemaakt werden over het congres, dat door meer dan 150 architecten, adviseurs en opdrachtgevers werd bezocht. In de ochtend lag de nadruk op renovatie van seriematige woningbouw, terwijl ’s middags transformatie van utiliteitsbouw werd besproken. Ook Strijp-S, waar de bijeenkomst werd gehouden, kwam aan bod.

Renovatie
Gert Jan te Velde legde aan de hand van enkele projecten als Complex 50 en Dudokhaken in Amsterdam uit hoe zijn bureau Van Schagen Architekten op de bestaande structuur van gebouwen doorbouwt. Ook zette hij uiteen hoe hij als architect tegenwoordig ook andere rollen dan alleen die van ontwerper speelt. In sommige processen kan hij bijvoorbeeld ook adviseur of 'matchmaker' zijn.

Ook volgens Reimar von Meding (KAW) kunnen architecten zich bekwamen in ‘nieuwe’ aspecten van het vak. Hij noemde daarbij specifiek productontwikkeling en de verkoop van een project. Daarnaast is het volgens Von Meding zaak de gebruiker meer te betrekken aan de voorkant van het bouwproces. Bij het concept Reimarkt bijvoorbeeld wordt de klant centraal gesteld door een kant-en-klaar product aan te bieden dat op diens wensen is afgestemd. Huiseigenaren kunnen voor hun woning verschillende pakketten aanschaffen. Een pakket om de woning snel energiezuinig te maken bijvoorbeeld. Of een volledig nieuwe gevel, voor wie toe is aan een nieuwe uitstraling voor zijn woning.

In zijn lezing ging Dick de Gunst (Hans van Heeswijk architecten) in op de renovatie van galerijflats. Met zijn bureau pakte hij bijvoorbeeld drie galerijflats in de Apeldoornse Gentiaanbuurt aan door de nauwelijks zichtbare entree prominenter te maken, de als onprettig en onveilig ervaren ‘achterkanten’ weg te werken en tegelijkertijd de uitstraling te verbeteren. Nieuwbouw wordt volgens De Gunst vaak als een zegen gezien, maar het voordeel van bestaande gebouwen is dat ze je precies vertellen wat er niet goed werkt. Door de zwakke plekken aan te pakken ontstaan gebouwen met blijvend hoge kwaliteit.

Transformatie
Met de keynote van Ronald Schleurholts (cepezed) begon het deel over transformatie. Net als de sprekers over renovatie benadrukte hij het belang van het ‘lezen’ van een gebouw alvorens bijvoorbeeld een theater in een kerk te bouwen. Verder besprak hij de Cacaofabriek in Helmond en het nieuwe onderkomen van cepezed in Delft.

Arna Mackic (RAAAF) legde het accent iets anders. Eerst vertelde zij over het veelgeroemde project VacantNL, waarbij leegstand in Nederlandse publieke gebouwen aan de kaak wordt gesteld. Het rijdende object Secret Operation 610 op de voormalige vliegbasis Soesterberg maakte zowel qua uiterlijk als betekenis minstens zoveel indruk. In het object wordt het Koude Oorlog-verleden van de vliegbasis verbonden met de innovatieve luchtvaartindustrie in Nederland, die volgens het bureau op Soesterberg een plek zou moeten krijgen.

Ook Eric-Jan de Rooij van ontwikkelaar Lingotto kon een prominent project presenteren, de transformatie van toren Overhoeks naar A’dam Toren waarvan de werkzaamheden volgende maand start. Uit zijn verhaal bleek vooral hoe gelukkig de match tussen de ontwikkelende partijen, het programma, de locatie en het gebouw is. Voor ieder gebouw is het de kunst zo'n match te vinden.

Eindhoven
Jan Roijmans, programmamanager van de Spoorzone Eindhoven, praatte het publiek bij over de ontwikkelingen in de gebieden rond de spoorlijn in de Lichtstad. De focus lag hierbij op kantoren, waarvan in Eindhoven 250.000 vierkante meter (op 1,5 miljoen m2) leegstaat. Wel wordt een gestage toename van het aantal kantoorbanen in 2030 verwacht.

Het sprekersgedeelte van de dag werd afgesloten door Jack Hock, projectdirecteur Strijp-S namens woningcorporatie Trudo. Hij wist het publiek te boeien met zijn verhaal over de transformatiegeschiedenis van het voormalige Philipsterrein en de strategie om het voorheen afgesloten gebied onderdeel van de stad te laten worden.

Debat
In het aansluitende debat spraken Paul Diederen (architect-partner van diederendirrix), Ronald Rijnen (hoofd stedenbouw gemeente Eindhoven), Boudewijn de Bont (directeur Nico de Bont/TBI) en Jack Hock (directeur Trudo) over de sleutels tot een succesvolle transformatie: denken vanuit de kracht van het gebouw en integraal samenwerken tussen verschillende disciplines.

Hock benadrukte naar de zaal toe dat iedereen na zoveel jaar krimp in de bouwsector wel zegt zich anders op te stellen, maar dat dit in de meeste gevallen nog echt niet zo is. Van architecten wordt echt een fundamenteel andere houding verwacht, stelde hij.

Een kant-en-klare oplossing voor de door Roijmans geschetste (aanstaande) leegstand in de spoorzone van Eindhoven hadden de panelleden niet. Diederen benadrukte dat Eindhoven inmiddels een werkelijk stedelijk karakter heeft gekregen en dat dat een positief uitgangspunt voor dit gebied is.

Ook stelde Diederen dat de leegstaande gebouwen een mix van functies kunnen, nee zouden moeten, krijgen; iets wat de andere panelleden beaamden. Ook zou een mogelijke transformatie ruimte moeten laten voor nieuwe transformaties. Het moeten flexibele gebouwen blijven.

Niet dichttimmeren
Een belangrijk discussiepunt was tenslotte nog de vraag wat je bij een transformatie van tevoren allemaal vastlegt en wat je openlaat. Het volledig dichttimmeren van een transformatie, qua begroting en toekomstig gebruik, is echt verleden tijd, vonden alle panelleden.

Anderzijds werkt het ook niet om het maar allemaal open te laten. Hoe bepaal je dan wat een wenselijke ontwikkeling is en wat niet, en hoe het gebruik nu ten dienste staat van toekomstig gebruik? Het gaat erom een stapsgewijze ontwikkeling in gang te zetten met een helder kader, maar open invulling daarvan.

Door te werken met een concept, in plaats van een volledig uitgewerkt plan, kunnen ontwikkelingen wel gestuurd worden, maar blijft de precieze invulling nog open. Voor Strijp S heeft Trudo voor ieder gebouw zo'n concept opgesteld. Volgens Hock werkt dit uitstekend. Aan de slag!

Meer foto's van Het Grote Transformatie- en Renovatiecongres zijn te vinden op de Facebook-pagina van Architectenweb.

Andere nieuwsberichten

Groen licht voor eerste blok ZOHO Rotterdam

48 minuten geleden

Een horecagelegenheid met een restaurant per dagdeel

Gisteren, 17:48

Verdwenen deel Harderwijkse stadsmuur weer zichtbaar gemaakt

Gisteren, 15:47

Werkkamer van Alison Smithson als VR-installatie bij HNI

Gisteren, 14:30

ABN AMRO: vastgoedwaarden kantoren en woningen dalen

2 uur geleden

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

Gisteren, 13:34

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

Gisteren, 09:24

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

25 november, 3:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

25 november, 10:01

Flevoland wil Almere 2,2 miljoen coronasteun voor Floriade geven

25 november, 9:22
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan