Copyright: Façade Fenixloods, Rotterdam. Joop Reijngoud
Copyright: Interieur Fenixloods, Rotterdam. Joop Reijngoud
Copyright: Klarenstraat, Amsterdam. Rufus de Vries
Copyright: Façade Fenixloods, Rotterdam. Joop Reijngoud
Copyright: Interieur Fenixloods, Rotterdam. Joop Reijngoud
Copyright: Klarenstraat, Amsterdam. Rufus de Vries

Van Schagen architekten organiseert vakdiscussie

3 september 2014, 16:22
Het Rotterdamse bureau Van Schagen architekten organiseert een reeks 'stadscafés', bijeenkomsten waarin met vakgenoten kan worden gediscussieerd over stedelijke vernieuwing en de rol van de ontwerper daarin. Op 17 september vindt het tweede stadscafé plaats.

Gert Jan te Velde en Arjan Gooijer, beide architect bij Van Schagen architekten, zijn de initiatiefnemers van de stadscafés. Elke bijeenkomst staat in het teken van ontwerp en stadsvernieuwing. De eerste aflevering, die in juli plaatsvond, ging over 'CPO en bestaande bouw'; de komende discussiemiddag heeft 'low budget, high impact' als onderwerp.

Andere partijen
Te Velde en Gooijer zijn de reeks stadscafés gestart vanuit hun interesse om met andere ontwerpers te praten over hoe die hun kennis en ervaring inzetten bij stadsvernieuwingsprojecten. De rol van de ontwerper bij stedelijke vernieuwing is volgens de twee sterk veranderd, door bijvoorbeeld het ontstaan van andere typen ontwikkelaars en opdrachtgevers.

Tijdens het stadscafé van 6 juli kwam bijvoorbeeld naar voren dat - nu de invloed van woningcorporaties tanende is - er mogelijk meer collectieven van kopers of particuliere ontwikkelaars komen, die zich op specifieke doelgroepen richten.

De afgeslankte corporaties leggen volgens Te Velde taken als het voorbereiden van vernieuwingsprojecten elders neer, bijvoorbeeld bij aannemers. "Een manier om als ontwerpbureau deze ingewikkelde knoop het hoofd te bieden, is om te werken vanuit de kwaliteit van bestaande gebouwen in het stedelijk gebied", zegt hij.

Vastgoedadviseur
De ontwerper ontwikkelt zich in zijn visie tot een vastgoedadviseur, zo bleek bij de eerste discussiemiddag. een architect kan door het achterstallige onderhoud heen de kwaliteiten en mogelijkheden van het gebouw zien, volgens Te Velde.

Van Schagen architekten was onlangs betrokken bij een CPO-project aan de Klarenstraat in Amsterdam, waar het bureau voor een collectief van dertig kopers een portiekflat ontwikkelde tot luxe woongebouw, met een grote variëteit aan woningen. (Aan dit project zal in Architectenweb magazine #6 een artikel zijn gewijd).

Bij dit project bemerkte het architectenbureau dat CPO interessante kansen met zich meebrengt, zoals het adviseren aan niet-professionele opdrachtgevers. Te Velde: "Dit advies is van cruciaal belang als in een vroeg stadium de randvoorwaarden van een project moeten worden vastgesteld." De architect analyseert het gebouw bovendien in zijn stedelijke context en legt de relatie met de openbare ruimte.

Tijdens het eerste stadscafé vertelde Jan Roodenburg, een van de eigenaars van een woning aan de Klarenstraat, over het kopen en opknappen in CPO-verband. Hij noemde de architect "de enige stabiele factor in dit ingewikkelde en lange renovatieproces". Op deze middag vertelde architect Ineke Hulshof over succesvol gerealiseerde projecten met kluswoningen, zoals het Wallisblok in het Rotterdamse Spangen en het Junogebouw in de Haagse Binckhorst.

Beperkte middelen
In het komende, tweede stadscafé gaat Van Schagen architekten met vakgenoten in discussie over 'Low budget high impact' Het bureau deed zelf gedegen ervaring op dit vlak op met de aanpak van de oude Fenixloodsen in Rotterdam. Met beperkte middelen zijn de loodsen getransformeerd tot tijdelijk onderdak voor de circusopleiding van Codarts.

Volgens Te Velde kunnen ontwerpers uitstekend de vastgoedeigenaren adviseren over tijdelijk gebruik en herbestemming van hun gebouwen. "Bijvoorbeeld over hoe binnen de kaders van stadsvernieuwing en met minimale financiële middelen een leeg gebouw een nieuwe functie kan krijgen", aldus Te Velde. Volgens hem moeten de vakgenoten meer oog hebben voor de kansen van wat er in de bebouwde omgeving al aanwezig is. En voor niet-standaard oplossingen.

Stadscafé #2 vindt plaats op 17 september in Het Gele Gebouw in Rotterdam, van 16.30 tot 18.00 uur. De discussie wordt van brandstof voorzien door de sprekers Marc Jonkers, directeur Circus Arts van Codarts, en Pim Peters, directeur IMd, dat eveneens een huisvesting met krap budget maar maximaal effect heeft.

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier baadt in een zachte lichtsluier

3 uur geleden

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

Vandaag, 09:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

Vandaag, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

Vandaag, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan