Copyright: Entree ( Alan Jensen)
Copyright: Aula ( Alan Jensen)
Copyright: Caravan als overlegruimte ( Alan Jensen)
Copyright: Lounge ( Alan Jensen)
Copyright: Restaurant ( Alan Jensen)
Copyright: Ontspanning ( Alan Jensen)
Copyright: Febo automatiek ( Alan Jensen)
Copyright: Nederlands tintje ( Alan Jensen)
Copyright: Entree ( Alan Jensen)
Copyright: Aula ( Alan Jensen)
Copyright: Caravan als overlegruimte ( Alan Jensen)
Copyright: Lounge ( Alan Jensen)
Copyright: Restaurant ( Alan Jensen)
Copyright: Ontspanning ( Alan Jensen)
Copyright: Febo automatiek ( Alan Jensen)
Copyright: Nederlands tintje ( Alan Jensen)

Google: het gezonde kantoor

19 maart 2014, 10:27
Het Nederlandse kantoor van Google is gevestigd op vier verdiepingen in gebouw Viñoly op de Amsterdamse Zuidas. Voor de verdiepingen heeft D/DOCK een kleurrijk ontwerp gemaakt waarin het welzijn van de werknemers centraal staat. Architectenweb kreeg bij uitzondering een rondleiding over de vloeren.

“50% van mijn werk doe ik vanaf mijn vaste werkplek, tussen mijn teamgenoten”, zegt Mark Jansen van Google. “Maar de andere 50% van mijn werk doe ik vanaf andere plekken in het kantoor, zoals de micro-kitchen.” Dat soort andere plekken heeft het nieuwe kantoor van Google volop. Iedere verdieping heeft vergaderruimtes, een micro-kitchen, loungeplekken, kleine ruimtes (voor webcam-overleggen met kantoren in andere landen), enzovoorts. Voor een power nap tussen de middag zijn er zelfs ruime stapelbedden. En op een van de vier verdiepingen heeft Google zijn eigen restaurant, waar op lange banken ook nog gewerkt kan worden.

“We zijn er ondertussen wel achter dat het niet goed is om de hele week in dezelfde houding op dezelfde plek te zitten”, zegt interieurarchitect Edward van der Poll van D/DOCK. Voor de medewerkers van Google heeft het bureau daarom een grote variatie aan werkplekken ontworpen, waar van achterover leunend tot rechtop zittend (of zelfs fietsend) gewerkt kan worden. Door de dag heen kunnen medewerkers op verschillende plekken zo in verschillende houdingen werken. Gewoon omdat dat prettiger is of omdat dat voor een bepaalde activiteit effectiever werkt.

Net iets meer dan de helft van de kantoorruimte van Google heeft nog een reguliere kantoortuininrichting. Daar omheen wordt de medewerkers echter heel veel alternatieven aangeboden. “Bij de micro-kitchens hebben we extra veel krukken neergezet”, zegt Van der Poll, “om te stimuleren dat mensen die plek ook als werkplek gebruiken, voor overleggen bijvoorbeeld.”

“Een Googler is een gezond mens”, verklaart Jansen, als hij de fitnessruimte voor de medewerkers van Google laat zien. Medewerkers van het Amerikaanse bedrijf noemen zichzelf en elkaar ‘Googlers’. Bij dat Googler-zijn hoort een gezonde leefstijl. Die wordt in de voorzieningen en de inrichting van het kantoor gestimuleerd, maar ook in het menu van de eigen restaurant. Om dat gezond eten makkelijk te maken, wordt er ontbijt en lunch geserveerd, gratis. Jansen: “Je zal hier niet snel iemand een broodje kroket zien bestellen.”

In het kantoor van Google in Amsterdam werken 150 mensen. Het gaat daarbij om marketing en netwerkbeheer. Alleen maar serieus hoeft het op het kantoor zeker niet te zijn. In de restaurant staat een biljart en is een ruimte ingericht om de Wii’en. “Er wordt hier hard gewerkt”, zegt Jansen. Maar dat wordt niet overdreven. “Er moet ook ruimte zijn voor ontspanning.”

360 graden uitzicht
Om de medewerkers van Google van zoveel mogelijk daglicht te voorzien en te laten genieten van het uitzicht heeft D/DOCK alle werkplekken langs de gevel van het gebouw gelegd. Zo logisch als dat klinkt, zo onlogisch was de plattegrond die het bureau aantrof bij de start van het proces. Bij de onstuimige groei van het bedrijf waren allerlei wanden voor en aan de gevel beland. In zijn ontwerp heeft D/DOCK hier radicaal een einde aan gemaakt. Van der Poll: “Alle secundaire ruimtes zijn aan de kern geklit. Zo heb je, als je op de verdiepingen rondloopt, een 360 graden vrij uitzicht over de stad Amsterdam.”

Om lichthinder te voorkomen was de volledig glazen gevel al voorzien van rolgordijnen. In aanvulling hierop heeft D/DOCK gordijnen opgehangen met vrolijke prints. Het uitzicht is indrukwekkend: vanuit de toren is nagenoeg de hele stad de overzien.

Duurzaamheid
“80% van het meubilair is hetzelfde als dat in het oude interieur, waarbij het bestaande meubilair voor een deel is aangevuld met meubilair uit andere Google kantoren, zoals uit Ierland”, verklaart Van der Poll. Duurzamer dan dat bestaat bijna niet. Alle nieuw toegevoegde materialen zijn beoordeeld op hun recyclebaarheid. Met de leveranciers ervan heeft D/DOCK afgesproken dat die de materialen aan het einde van hun levensduur terugnemen. Het meubilair voldoet aan de Google Healthy Material List waardoor enkel non-toxische materialen zijn toegepast.

“Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Google”, verklaart Jansen. “Onze datacentra worden ook volgens de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid ontworpen.” De datacentra in Ierland maken voor de koeling van de installaties bijvoorbeeld gebruik van de dominante windrichting.

Studentengrap
Bij het ontwerp van het kantoor van Google stond voor D/DOCK voorop dat het een informele, speelse ruimte moest worden. “Passend bij de waarden van Google.” De primaire kleuren waar Google ook om bekendstaat, vond het bureau te heftig voor het interieur. Deze kleuren hebben daarom overal net een draai gekregen. In de kantoortuin heeft D/DOCK bewust voor een rustig palet gekozen. In de overige ruimtes, zoals bij de entree, in de micro-kitchens en in de restaurant, is daarentegen uitgepakt.

Vanuit Google werd nadrukkelijk gevraagd om een inrichting die een relatie zou leggen met de lokale cultuur. In antwoord hierop heeft D/DOCK een aantal zeer letterlijke referenties naar de Nederlandse cultuur in het ontwerp opgenomen. Op een van de verdiepingen staat in het midden van de kantoorvloer een kleine caravan, die als vergaderruimte dienst doet. De entreebalie is een verlengde bakfiets. Een van kantoorwanden is uitgerust met een Febo automatiek, waar computeronderdelen ‘uit de muur’ getrokken kunnen worden. Een van de wanden van de restaurant wordt gevormd door houten vormen waarmee speculaaspoppen gemaakt worden.

In de verklaring van zijn ontwerp verwijst D/DOCK naar andere kantoren van Google waarin minstens zulke letterlijke verwijzingen verwerkt zitten. Zo staat in het kantoor van Google in Londen een dubbeldekkerbus en staat in het kantoor van Google in Oostenrijk een blokhut. Wat dat betreft had in het Amsterdamse kantoor eigenlijk een windmolen met tulpenveld moeten staan. Maar de referenties die D/DOCK nu in het kantoor heeft opgenomen roepen evenzeer de vraag op wat ze in de kantooromgeving te zoeken hebben. Waarom zou je een groep Nederlanders in een kantoor zetten dat uitlegt wat Nederland is?

Van der Poll legt uit dat hij iets van de garage waarin Google ooit in is opgericht in de kantooromgeving wilde terugbrengen. Veel van de wanden zijn daarom bekleed met een wandbekleding voorzien van een baksteenprint. De caravan en de bakfiets passen daar ook nog wel bij, die staan nu als het ware in de garage. De baldadige creativiteit die de referenties moeten verbeelden blijft echter wat gezocht. Het niveau van een studentengrap ontstijgt het niet.

Kantoor van de toekomst
Over de banaliteit van de verwijzingen naar de Nederlandse cultuur kan lang gediscussieerd worden. Daar moet je van houden. Feit is dat ze plekken in de kantoorruimte definiëren. En wat meer kleur is in een kantoorruimte nooit verkeerd. Belangrijk is het primaat dat D/DOCK geeft aan werken bij daglicht en het werken op een diversiteit aan werkplekken. Op die laatste punten behoort het kantoor van Google tot de beste kantoren van het land en geeft het een beeld van hoe het kantoor van toekomst eruit zal zien.

Opvallend daarbij is de afwezigheid van projecties en beeldschermen. Bij sommige internetbedrijven wordt technologie nog weleens als fetisj ingezet, maar hier niet. “We wilden dat mensen met elkaar kunnen praten zonder dat ze afgeleid worden door beeldschermen”, verklaart Van der Poll. Door de opkomst van tablets en smartphones zijn beeldschermen al overal. Google Glass zal daar mogelijk weer een nieuwe dimensie aan toevoegen. Beleefdheidsvormen veranderen echter niet.

Andere nieuwsberichten

Nieuw theater De Meervaart komt in Sloterplas te staan

Gisteren, 16:19

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

Gisteren, 14:56

Moderne woning met landelijke uitstraling

Gisteren, 11:46

Mecanoo presenteert ontwerpvisie verbouwing Boijmans van Beuningen

Gisteren, 09:00

RIVM: toegestane geluidsniveau moet omlaag

Gisteren, 15:44

'Tienduizenden banen in bouwsector bedreigd door crisis'

Gisteren, 09:41

Amsterdam en Amstelveen gaan Amsterdamse Bos herinrichten

4 juni, 4:06

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

4 juni, 9:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

4 juni, 9:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 juni, 3:57
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan