Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: IND en Powerhouse Company
Copyright: IND en Powerhouse Company
Copyright: IND en Powerhouse Company
Copyright: IND en Powerhouse Company
Copyright: IND en Powerhouse Company
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: IND en Powerhouse Company
Copyright: IND en Powerhouse Company
Copyright: IND en Powerhouse Company
Copyright: IND en Powerhouse Company
Copyright: IND en Powerhouse Company

IND en Powerhouse Company ontwerpen Turkse mediatoren

28 februari 2014, 11:56
Het Nederlandse bureau IND en het Nederlands/Deense bureau Powerhouse Company hebben in samenwerking met ABT de internationale prijsvraag gewonnen voor de observatie- en mediatoren in de Turkse havenstad Çanakkale.

De oude Turkse havenstad Çanakkale ligt aan de zeestraat die de Zwarte Zee en de Middellandse Zee met elkaar verbindt. Deze zeestraat wordt ook wel de Hellespont genoemd, naar de Griekse mythologische figuur Helle. De stad ligt in de buurt van waar ooit Troje lag. De stad huisvest momenteel zo’n 80.000 inwoners.

Voor de prijsvraag voor de nieuwe observatie- en mediatoren waren acht teams van over de hele wereld geselecteerd. De teams hadden de opdracht geregen om ‘evenveel aandacht te besteden aan de technische vereisten van de mediatoren als aan recreatiemogelijkheden voor het brede publiek.’ Met de realisatie van de toren moet de de bosrijke heuveltop getransformeerd worden tot een publieke bestemming met tentoonstellingsruimten, vrijetijdsvoorzieningen en observatieplatforms.

Eén ruimtelijk gebaar
In hun ontwerp hebben IND en Powerhouse Company de verschillende gevraagde functies samengebracht in één ruimtelijk gebaar: “Een pad dat om de locatie heenvoert, maakt het bezoekers mogelijk om het bos op een fantastische manier van dichtbij te beleven, met panoramische vergezichten in alle richtingen. Het pad gaat over in het bezoekerscentrum dat zich boven de bomen verheft en adembenemende uitzichten biedt over de stad en het bos, voordat het terugkeert naar de heuveltop en hoog de lucht in schiet.”

“Het pad ligt verhoogd zodat de ruimte op de top van de heuvel open blijft en het bos zich kan ontwikkelen tot een continu en ononderbroken landschap. Doordat het pad langs de buitenrand van de locatie voert, ontstaat in het midden ruimte voor een weldadige tuin.”

“De mediatoren ontstaat door het samenbrengen van de twee verticale paden. Zo vormt zich een elegante poort die bezoekers toegang biedt tot het terrein. Dit gebaar biedt een sterke visuele identiteit: van veraf een iconische verschijning die zich van dichtbij transformeert tot een geraffineerde landschappelijke ervaring. De architectuur is gericht op technologische functionaliteit en maakt door zijn ruimtelijke gebaar de kenmerken van het aanwezige landschap maximaal waarneembaar.”

Techniek en beleving
“Op de drempel van de 21ste eeuw beginnen we aan een nieuw hoofdstuk van modernisering”, schrijven IND en Powerhouse Company over hun ontwerp. “Pure functionaliteit volstaat niet meer. Comfort en emotionele beleving zijn belangrijke voorwaarden geworden voor kwaliteit. We zijn ons ook meer bewust geworden van de problematische consequenties van onze zucht naar niet-hernieuwbare energie.”

“De 21ste eeuw biedt ons de kans om opnieuw na te denken over de integratie van technologie en natuur tot nieuwe belevingen en identiteiten. Het Çanakkale Antenna-project biedt een aantal interessante paradoxen: hoe kunnen we de beleving van natuur versterken in een technologische omgeving? Hoe creëren we voor de bezoeker een ervaring met inzet van de aantrekkelijke en spectaculaire hoogtes van de mediatoren, terwijl we die bezoeker tegelijk beschermen tegen de gevaren van straling? Hoe ontwerpen we een icoon dat alle kwaliteiten van de locatie samenbrengt en ervoor zorgt dat ze in samenhang beleefd worden. En hoe brengen we de unieke lokale kwaliteiten van Çanakkale en het universele symbool van de totem samen in een bijzondere ervaring?”

Scheiding bezoekers en techniek
Om stralingsrisico voor bezoekers en werknemers in het bezoekerscentrum te vermijden, hebben IND en Powerhouse Company binnen het grote ruimtelijke gebaar wel een heldere scheiding gemaakt tussen het bezoekerscentrum en de mediatoren.

Door niet bij de toren zelf, maar verderop, bezoekers de mogelijkheid te bieden om vanaf een verhoogd platform over het bos en de omgeving uit te kijken, zit de bezoekersstroom de techniek niet in de weg. “Op deze manier kan de mediatoren eenvoudig en zuiver blijven en is zeer goed aanpasbaar aan toekomstige technologische ontwikkelingen.”

Andere nieuwsberichten

Flux presenteert plan met landschapspark voor metropoolregio Utrecht

2 uur geleden

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

15 januari, 2:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

15 januari, 11:44

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt herontwikkeld tot WIJpark

15 januari, 10:39

'Bijna 80 procent Nederlandse zonneparken in buitenlandse handen'

Vandaag, 09:58

Grote steden willen steviger wetsvoorstel tegen opkopers huizen

Vandaag, 09:27

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

15 januari, 9:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

15 januari, 9:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan