Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: John Lewis Marshall
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: Petra Appelhof
Copyright: John Lewis Marshall

Multifunctionele accommodatie als sociaal hart

23 mei 2013, 14:19
Atelier PRO heeft de multifunctionele accommodatie (MFA) De Statie in combinatie met een wooncomplex van 23 seniorenappartementen gerealiseerd. Het complex in Sas van Gent is onlangs feestelijk geopend in bijzijn van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

De MFA is een reactie op de veranderende demografische factoren in de regio en moet als verbindende factor dienen voor de Sassche gemeenschap van circa 3600 inwoners. Het complex is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Terneuzen en Woongoed Zeeuws Vlaanderen.

Naast een bibliotheek, diverse wijkvoorzieningen en een sportaccommodatie, biedt het onderdak aan twee basisscholen, een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, GGD-post en een wooncomplex met 23 seniorenappartementen. De Statie faciliteert maar liefst 15 sportclubs en 25 verenigingen.

De Statie
De kavel van het complex van 5.917 vierkante meter is langgerekt en grillig. Atelier PRO heeft als knipoog naar de traditionele zwartgeteerde boerenschuren in het gebied, de gevel van de Statie ontworpen met gepotdekselde, zwarte houten delen. De brede witomkaderde raampartijen, afgewisseld met smalle verticale ramen, steken hier scherp bij af. Door middel van alzijdigheid, hoekverdraaiingen en plasticiteit speelt het complex in op schaalverfijning, aldus Atelier PRO.

De donkere kleur van de gevel contrasteert ook met het lichte interieur. De meeste wanden zijn wit met uitzondering van enkele felle kleuraccenten in nissen. Op diverse plekken zijn brede zit-vensterbanken geïntrigeerd om het ontmoeten te stimuleren. Her en der zijn houten elementen te onderscheiden.

Centraal hart
Vanuit het Sassche centrum loopt een route tot in het centrale hart, ‘het venster’ van het gebouwensemble. Door een transparante glazen plint lijkt het venster door te lopen naar binnen. Hier manifesteert het zich als een grote vide die twee lagen hoog reikt. Doordat verschillende voorzieningen, waaronder de sportkantine, aan het venster grenzen, nodigt de ruimte gebruikers uit tot ontmoeting, aldus Atelier PRO. Sommige functies zijn met elkaar gecombineerd zoals de ontmoetingsruimte van het wijkcentrum en de leeszaal van de bibliotheek. De scholen hebben een eigen plein en entree.

Seniorencomplex
In tegenstelling tot de MFA is het seniorencomplex een robuust rechthoekig volume. Het complex van lichte gemetselde stenen en sluit aan op de Sassche huizen. De balkons liggen pal zuid en verspringen zodat er volgens Atelier PRO sprake is van een prettige ‘buur’-afstand. Aan de galerijzijde zorgen onregelmatig geplaatste kolommen voor enige beschutting.

Frisse school
Sas van Gent heeft een Frisse Scholen niveau B-label wat inhoudt dat het binnenklimaat aan hogere kwaliteitseisen voldoet dan de norm is in les- en speellokalen. Om aan deze eisen te voldoen is gebruik gemaakt van Low-tech duurzaamheid. Dit heeft geleid tot een minimum aan installaties in de vorm van PV-cellen op de woningen en dry-coolers op het dak, in combinatie met een WKO en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning.

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijk ontwerpers gehavend uit de kredietcrisis gekomen

2 uur geleden

TenBrasWestinga neemt culturele gelijkenissen als leidraad voor interieurontwerp

3 uur geleden

Nominaties Berlagevlag 2021 bekend

19 juni, 11:00

Video: talkshows over hitte in de stad

18 juni, 3:57

Amsterdamse verhuurder moet 'communitykosten' terugbetalen

1 uur geleden

Groep investeerders wil Duindigt nieuw leven inblazen

Vandaag, 10:01

Drie teams werken visie grote stadskerken uit tot schetsontwerp

18 juni, 2:46

Den Bosch op zoek naar beste gebouw tussen 2015 en 2020

18 juni, 10:06

'Versterkingsoperatie Groningen moet de urgentie krijgen die het verdient'

18 juni, 9:14

Haarlemmermeer start pilot voor ‘geluidsadaptief’ bouwen

17 juni, 2:33
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan