Zes consortia voor aanbesteding VROM-gebouw

5 oktober 2012, 14:37
Voor de openbare aanbesteding voor de vernieuwing van het voormalige VROM-gebouw in Den Haag hebben zich zes consortia gemeld. Ector Hoogstad Architecten, dat het gebouw begin jaren negentig ontwierp, is bij geen van de consortium betrokken.

De Rijksgebouwendienst wil het voormalige VROM-gebouw naast Den Haag Centraal grondig laten vernieuwen. Zo moeten de installaties worden vervangen en moet het gebouw ruimtelijk anders ingedeeld worden. In een interview met Architectenweb meldde minister Melanie Schultz van Haegen dat het gebouw bijvoorbeeld klaargemaakt moet worden voor Het Nieuwe Werken. Vanaf 2016 moet het gebouw huisvesting gaan bieden aan de ministeries Infrastructuur en Milieu en Buitenlandse Zaken.

Eind augustus ontstond er enige ophef rond de aanbesteding toen de architect van het oorspronkelijk gebouw, Jan Hoogstad, via een brief aan collega-architecten aan de bel trok over de rol die hem door de Rijksgebouwendienst in het proces was toebedeeld. De Rgd had Hoogstad gevraagd de kenmerken van zijn ontwerp op te schrijven en hem aangeboden zitting te nemen in een klankbordgroep. Dat vond Hoogstad, die zelf inmiddels met pensioen is, te beperkt. In zijn brief vroeg Hoogstad zijn collega-architecten bij de Rijksgebouwendienst hier tegen te protesteren.

Ector Hoogstad Architecten, het bureau dat Jan Hoogstad ooit heeft opgericht, hield eind augustus de optie open om ondanks alles toch deel te nemen aan de aanbesteding als een consortium hen daartoe zou benaderen. Het blijkt dat dat niet is gebeurd: bij geen van consortia is Ector Hoogstad Architecten betrokken.

Zes consortia
Consortium iON (in Opus Novum) bestaat uit ontwikkelaar Macquarie Capital Group, facilitair dienstverlener Facilicom Bedrijfsdiensten en bouwer Volker Wessels. Claus en Kaan Architecten is hier als onderaannemer bij betrokken.

Consortium HeijmansLaing bestaat uit bouwer Heijmans en ontwikkelaar John Laing Investments. Een van de onderaannemers is Meyer en Van Schooten Architecten.

Consortium PoortCentraal bestaat uit de BAM PP PGGM Infrastructure Coöperatie. Tot de onderaannemers behoort OMA (Office for Metropolitan Architecture).

Consortium RENOVIGO bestaat uit bouwers BESIX en Cofely. Onderaannemers zijn onder meer Grosfeld van der Velde architecten en Diederendirrix.

Consortium TeamVR8 SPV bestaat uit bouwers Van Wijnen en Cordeel. Tot de onderaannemers behoren Benthem Crouwel Archtecten en Studio Groen+Schild.

Consortium Hollandacht bestaat uit bouwers Strukton en Ballast Nedam. Als onderaannemers zijn hierbij betrokken: Architectenbureau Cepezed, Fokkema & Partners Architecten en Rijnboutt.

Verdere stappen

“Het gebouw, opgeleverd in 1992, is een van de vroegste voorbeelden van duurzame architectuur vanwege onder andere het vernuftige klimaatsysteem. Bij de vernieuwing moet respectvol worden omgegaan met de architectonische kwaliteit van het ontwerp”, vat de Rijksgebouwendienst de opgave samen.

In de periode tot 30 oktober 2012 zal de Rijksgebouwendienst uit de zes gegadigden drie consortia kiezen waarmee het in dialoog zal treden. Eind 2013 zal de dialoog afgerond worden met een definitieve inschrijving door de consortia. De sluiting van het contract is naar verwachting begin 2014.


Andere nieuwsberichten

Little C grote winnaar Rotterdam Architectuurprijs 2021

Gisteren, 18:00

Havenervaringscentrum (HEC) wordt opvolger FutureLand Maasvlakte 2

Gisteren, 14:31

Dag van de Architectuur staat weer bol van de activiteiten

Gisteren, 11:40

Twee nieuwe partners voor LEVS architecten

Gisteren, 10:49

Rapport OESO: beleggers weren van woningmarkt helpt niet

Gisteren, 13:19

'Groot aantal kantoren voldoet nog niet aan verplicht energielabel'

Gisteren, 09:52

'Bevolking Zuid-Afrika lijdt onder Nederlandse energietransitie'

Gisteren, 09:24

Webinar ‘Van thuis naar hybride werken’

15 juni, 3:15

MaterialDistrict Utrecht verplaatst naar april 2022

15 juni, 1:57

‘Aanpak overlast Schiphol maakt bouw duizenden woningen mogelijk’

15 juni, 10:22
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan