Jan Hoogstad in lastig parket met VROM-gebouw

28 augustus 2012, 15:43
Architect Jan Hoogstad is boos over de in zijn ogen geringe rol die de Rijksgebouwendienst hem wil geven bij de renovatie van het voormalige VROM-gebouw. De ontwerper van het complex in Den Haag heeft collega’s die deelnemen aan de aanbesteding, opgeroepen te protesteren bij de opdrachtgever over deze gang van zaken. Het lijkt de enige manier waarop Hoogstad een grotere rol van betekenis kan afdwingen bij de aanstaande verbouwing.

Vanaf 2016 worden de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu in het gebouw tegenover het centraal station gehuisvest. Daarnaast is het uit 1992 stammende complex aan een technische en functionele opknapbeurt toe. De Rgd is bezig met een aanbesteding volgens een pps-constructie voor de benodigde verbouwing.

Het VROM-gebouw wordt als een van Hoogstads sleutelwerken beschouwd, en geldt bovendien als een van de eerste duurzame gebouwen in Nederland. Volgens Hoogstad is hem slechts een ‘rol aan de zijlijn’ toebedeeld bij de aanstaande renovatie.

Zo vroeg de Rgd hem om de in zijn ogen belangrijkste kenmerken van het gebouw op te schrijven. Ook werd de architect zitting in een klankbordgroep voor de culturele waardebepaling van het gebouw in het vooruitzicht gesteld.

“Ik heb dat geweigerd omdat ik vond dat mij daarmee tekort gedaan werd”, laat hij weten in een brief die hij naar collega’s heeft gestuurd. “In de discussie die daarop volgde is een bemiddelingstraject om onduidelijke redenen door de Rgd eenzijdig gestaakt. Uiteindelijk heeft men zelfs niet meer het fatsoen kunnen opbrengen om op mijn correspondentie te reageren.”

Een woordvoerder van de Rgd bevestigt in de Volkskrant van afgelopen maandag het aanbod dat de Rijksdienst Hoogstad heeft gedaan. Volgens de zegsman kan de Rgd hem geen vervolgopdracht geven. “Dat zou ook volgens Europese regels niet kunnen”, tekende de krant op.

Joost Ector, medeoprichter en directeur van Ector Hoogstad Architecten, zegt echter dat er wel degelijk uitzonderingsmogelijkheden zijn. “Op grond daarvan hebben wij ook het stadhuis van Lelystad mogen verbouwen. De beperkingen liggen in dit geval puur bij de spelregels die de opdrachtgever zichzelf oplegt”, vertelt Ector aan Architectenweb.

Michel Geertse van het Steunpunt Ontwerpwedstrijden & Aanbestedingen vraagt zich af of een uitzondering in dit geval wenselijk is, en niet alleen vanwege de financiële drempel die bij het VROM-gebouw is opgeworpen. “Als dit soort opdrachten onderhands worden gegund, krijg je een situatie waarbij je kunt afvragen of de architectuurbranche als geheel erbij gebaat is.”

Bevredigende manier
Hoogstad doet in zijn brief een moreel appel op collega’s die deelnemen aan de aanbesteding. Hij wijst erop dat architecten een opdracht voor een bestaand gebouw ‘waarop collega’s of nabestaanden rechten kunnen doen gelden’ naar goed gebruik alleen aanvaarden wanneer ‘met die rechthebbenden vooraf op een bevredigende manier afspraken zijn gemaakt’.

“Bij deze laat ik u weten dat dit voor Rijnstraat 8 absoluut niet het geval is”, schrijft de architect. “Wanneer een situatie als deze zich zou voordoen met het gebouw dat u als uw eigen hoofdwerk beschouwt, kan ik mij niet voorstellen dat u dat zou kunnen en willen accepteren.”

“Daarom doe ik een beroep op u om - al dan niet als toekomstig deelnemer aan deze tenderprocedure - bij de Rijksgebouwendienst te protesteren tegen deze gang van zaken en erop aan te dringen dat men alsnog met mij tot bevredigende afspraken komt. Ik zou dat zeer waarderen.”

Hoogstad wijst er in zijn brief op een en ander is omschreven in de gedragsregels van de BNA. Een woordvoerster van de brancheorganisatie nuanceert deze lezing. “Onze gedragsregels zeggen niet dat een nieuwe architect geen opdracht mag aannemen om een gebouw dat is ontworpen door een andere architect te transformeren. De regels zeggen wel dat de opvolgende architect contact moet zoeken met de oorspronkelijke architect.”

Richtinggevende rol
Juridisch gezien kan Hoogstad niet afdwingen dat hij een richtinggevende rol krijgt bij het ontwerp- en planningsproces voor de renovatie van het VROM-gebouw, zoals hij getuige zijn brief wenst. Als ‘auteur’ van het oorspronkelijke gebouw zou hij alleen achteraf in geval van verminking naar de rechter kunnen stappen.

Volgens Geertse van het Steunpunt is zelfs dat nu niet zeker. “De Rijksgebouwendienst heeft hem wel benaderd om betrokken te worden bij de opdracht. Als hij daar niet op in gaat en de boot afhoudt, kan het lastig worden om achteraf bezwaar aan te tekenen.”

Rest nog als optie dat Ector Hoogstad meedoet aan de aanbesteding. Ector sluit het niet uit. “Tot nu toe hebben we geen aanbieding gehad vanuit een consortium, maar we wijzen het niet op voorhand af. Toch zouden we er stevig over moeten nadenken. Want als je zelf meedoet, in hoeverre kun je dan achteraf nog protesteren als je het niet eens bent met de uiteindelijke plannen?”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Dak Maritiem Museum verandert tijdens Dakendagen in Rotterdam Rooftop Roetsj

Gisteren, 12:10

Knelpunten en oplossingen natuurinclusieve gebiedsontwikkeling belicht in boek

29 november, 2:48

Alain Blom ontvangt Studenten Maaskantprijs 2024

29 november, 11:40

Architect@Work strijkt in 2025 neer in De Kromhouthal in Amsterdam-Noord

29 november, 10:55

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

Gisteren, 15:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

Gisteren, 14:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

Gisteren, 10:09

Woningbezitters Groot-Brittannië dragen huis massaal over aan kinderen

29 november, 1:21

Kabinet zet streep door verplichte nestvoorziening bij nieuwbouw

29 november, 9:02

KAW en BuurtBoost starten samenwerking voor snelle buurtverbetering

28 november, 11:32
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan