Copyright: Museum aan de Stroom ( Sara Blee)
Copyright: Space of Silence ( Atelier Kempe Thill)
Copyright: La Llotja ( Christian Richters)
Copyright: La Llotja ( Christian Richters)
Brug West 8 in Madrid
Copyright: Balancing Barn ( Edmund Sumner)
Copyright: Benedictijns klooster ( Tamás Bujnovszky)
Copyright: Museum in Québec ( OMA)
Copyright: Stadion in Moskou ( designed by Erick van Egeraat)
Copyright: Stadion in Moskou ( designed by Erick van Egeraat)
Nederlandse ambassade Jordanië
Happy Street
Copyright: Museum aan de Stroom ( Sara Blee)
Copyright: Space of Silence ( Atelier Kempe Thill)
Copyright: La Llotja ( Christian Richters)
Copyright: La Llotja ( Christian Richters)
Brug West 8 in Madrid
Copyright: Balancing Barn ( Edmund Sumner)
Copyright: Benedictijns klooster ( Tamás Bujnovszky)
Copyright: Museum in Québec ( OMA)
Copyright: Stadion in Moskou ( designed by Erick van Egeraat)
Copyright: Stadion in Moskou ( designed by Erick van Egeraat)
Nederlandse ambassade Jordanië
Happy Street

2010: Succes in het buitenland

24 december 2010, 12:10
Op zoek naar nieuwe opdrachten richten steeds meer Nederlandse architectenbureaus zich op het buitenland. En met groot succes. De Nederlandse architectuur en stedenbouw is een veel gevraagd exportproduct.

Er zijn grof gezegd twee redenen waarom Nederlandse architectenbureaus hun geluk in het buitenland beproeven. Kleine en middelgrote bureaus die in eigen land door de economische crisis omzet hebben verloren, richten zich op het buitenland om dit verlies te compenseren. Met zijn Open Oproep is België hiervoor laagdrempelige markt geworden. Twintig procent van de opdrachten uit de Open Oproep gaat inmiddels naar Nederlandse bureaus.

Middelgrote en grote architectenbureaus zoeken in het buitenland uitdagende opdrachten. De verwerving van deze opdrachten verloopt in veel gevallen via internationale prijsvragen. De opdrachten betreffen meestal publieke gebouwen en masterplannen.

De internationalisering van de Nederlandse architectuur kreeg dit jaar van de overheid een flinke steun in de rug. Benelux Architecture organiseerde bijeenkomsten in Nederland en België om de banden tussen de naburige economieën te versterken. Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) presenteerde Nederlands architectuur in Duitsland, India en China.

Een overzicht van de belangrijkste ontwerpen die Nederlandse architectenbureaus van het afgelopen jaar in het buitenland maakten of opleverden:

Benelux
Na een traject van tien jaar werd net voor de zomer het Museum aan de Stroom in Antwerpen bouwkundig opgeleverd. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten kan beschouwt worden als het belangrijkste Nederlandse ontwerp in België dit jaar.

Een bureau dat veel succes had in België is Atelier Kempe Thill. In Antwerpen won het bureau de aanbesteding voor ‘Space of Silence’. In Genk won het bureau de aanbesteding voor een laboratorium.

Samen met AWG won OKRA de prijsvraag voor het Vlietenmuseum in Mechelen. In dezelfde stad ontwerpt VenhoevenCS een zwembad). In Brussel is de door cepezed ontworpen Nederlandse ambassade opgeleverd.

Europa
In Spanje werd dit voorjaar het door Mecanoo ontworpen theater- en congrescentrum La Llotja opgeleverd. Een vrucht van een inmiddels ver achter ons liggende Spaanse bouwwoede. Ook West 8 kon een dergelijk ambitieus project presenteren. In Madrid werd de eerste betonnen koepelbrug van het Rotterdamse bureau opgeleverd.

Een architectenbureau dat zich internationaal sterk profileert is MVRDV. In Groot-Brittannië leverde het bureau de Balancing Barn op. MVRDV ontwerpt veel in Frankrijk. In Lyon werd dit jaar het woonblok Le Monolith voltooid. In Bordeaux werkt MVRDV aan een groot stedenbouwkundig plan. En in Parijs ontwikkelt het bureau een energiezuinig kantoorgebouw. In Denemarken tenslotte heeft MVRDV samen met ADEPT de prijsvraag voor het House of Culture en Movement gewonnen.

OMA was dit jaar succesvol als altijd in Europa. In Caen, Frankrijk, ontwerpt OMA een bibliotheek. ). In Groot-Brittannië ontwerpt het bureau het Maggies Centre. In de binnenstad van Venetië werkt OMA aan de transformatie van monumentaal pand.

Met zijn vestiging in Duitsland doet Benthem Crouwel goede zaken in dat land. Met het al eerder opgeleverde Bergbau Museum won het bureau een Duitse Pleisterprijs. Daarnaast won Benthem Crouwel de prijvraag voor een onderwijsgebouw in Osnabrück en de prijsvraag voor een klimtoren in Keulen.

De Zwarte Hond volgt het voorbeeld van Benthem Crouwel en opende dit jaar ook een nieuwe vestiging in Duitsland.

In Hongarije werd dit jaar een bezoekerscentrum voor het Benedictijnse klooster in Pannonhalma opgeleverd. RS | Roeleveld-Sikkens Architects, dat een vestiging heeft in Hongarije, ontwierp de uitbreiding.

De Nederlandse stedenbouw doet het ook goed in Europa. KCAP ontwikkelt masterplannen voor het Heizelgebied, Osnabrück en San Sebastian. Maxwan won prijsvragen in Hannover en Ostrava.

Amerika
De Amerikaanse markt blijft voor Nederlandse architectenbureaus een lastige. De vestiging van OMA in New York won de prijsvraag voor de uitbreiding van een museum in Québec, Canada. In New York zelf werd een loft opgeleverd naar ontwerp van UNStudio.

Rusland
Een Nederlandse architect die zich sterk op Rusland richt is Erick van Egeraat. Dat Rusland het WK Voetbal in 2018 mag organiseren is goed nieuws voor zijn bureau, dat een groot stadion heeft ontworpen voor Moskou.

In de Russische regio Chanto-Mansië werden twee door (designed by) Erick van Egeraat ontworpen gebouwen opgeleverd: een bestuurscentrum en een schaakcentrum. In Sberbank ontwerpt het bureau een opleidingscentrum, in Sint Petersburg een appartementengebouw.

Ook in Sint Petersburg kon UNStudio dit jaar het contract tekenen voor de bouw van het Danstheater.

Midden-Oosten
Net als Amerika is het Midden-Oosten voor het Nederlandse architectenbureau nog grotendeels onontgonnen gebied. In Jordanië werd de Nederlandse ambassade naar ontwerp van Rudy Uytenhaak opgeleverd. In Israël ontwerpen Vera Yanovshtchinsky Architecten en BINT architecten een nieuw hart voor de stad Holon.

Azië
Met het spectaculaire Nederlandse paviljoen ‘Happy Street’ van architect-kunstenaar John Körmeling was Nederland goed vertegenwoordigd op de Sjanghai Expo 2010. In zes maanden tijd ontving het paviljoen ruim zeven miljoen bezoekers.

In Azië werken vooral de grotere Nederlandse bureaus. UNStudio werkt aan een aantal grote projecten in de regio en opende om die reden begin 2010 een tweede vestiging in China. Een van de opdrachten waar het bureau van Ben van Berkel aan werkt betreft het ontwerp voor de campus van de Singapore University of Technology and Design.

OMA is al langer actief in Azië en heeft er zelfs twee vestigingen: in Sjanghai en Hong Kong. OMA vierde het afgelopen jaar het hoogste punt van de Shenzhen Stock Exchange. Voor Hong Kong ontwikkelde het bureau een masterplan.

In Taiwan werkt Mecanoo aan een groot theater. Dit jaar werd gestart met de bouw.

Soeters van Eldonk architecten verraste dit jaar met het ontwerp voor een expressief, maar zeer duurzaam kantoorgebouw: de Wuhang Energy Flower. Voor de Chinese Design Week ontwierp Maurer United Architects een paviljoen geïnspireerd op de schilderijen van Mondriaan.

2010 bracht veel internationaal succes voor de Nederlandse architectenbureaus. Is daar in 2011 groei te verwachten? De BNA denkt van wel en start binnenkort met BNA International. Een goed deel van de toekomst van de Nederlandse architect ligt in het buitenland.

Andere nieuwsberichten

Werkkamer van Alison Smithson als VR-installatie bij HNI

2 uur geleden

Theater en cultuurcentrum De Nobelaer in Etten-Leur opgeleverd

3 uur geleden

Studio RAP levert drijvende woning van hout en kurk op

25 november, 2:38

Kantoorpand Van Hallstraat Amsterdam getransformeerd tot woongebouw

25 november, 12:23

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

3 uur geleden

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

Vandaag, 09:24

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

25 november, 3:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

25 november, 10:01

Flevoland wil Almere 2,2 miljoen coronasteun voor Floriade geven

25 november, 9:22

Aedes: corporaties bouwden meer woningen, maar ambities geremd

24 november, 1:57
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan