BNA: orderportefeuilles vier procent gestegen

23 september 2010, 17:24
Uit onderzoek onder architectenbureaus, in opdracht van de BNA, blijkt dat de orderportefeuilles sinds begin dit jaar niet verder zijn geslonken. Sinds de laatste enquête van februari 2010 is een lichte stijging van vier procent te zien. Of er werkelijk sprake is van herstel moet de komende periode duidelijk worden.

Nieuw onderzoek in opdracht van de BNA laat zien dat sinds het uitbreken van de crisis de gemiddelde orderportefeuille van architecten afgenomen is met 40 tot 50 %. Ten gevolge hiervan is meer dan een kwart van het personeel in de branche zijn baan kwijtgeraakt en de verwachting is dat dit nog verder oploopt.

Tegelijkertijd toont het onderzoek dat voor het eerst sinds het begin van de crisis de orderportefeuilles geen verdere neergang vertonen. Sinds de laatste enquête van februari 2010 is een lichte stijging te zien (4%). De komende periode moet duidelijk maken of er werkelijk sprake is van herstel.

Onderzoeksbureau USP kreeg de opdracht een vierde peiling te doen naar de stand van zaken en de verwachtingen voor de komende tijd. Het onderzoek is in de laatste week van augustus uitgevoerd. De resultaten zijn nu bekend. Er was een hoge respons; 26% van de benaderde architecten heeft de enquête ingevuld. De enquêteresultaten zijn representatief voor de gehele Nederlandse architectenbranche.

27% minder personeel
Architecten ervaren de gevolgen van de economische crisis tot nu toe vooral doordat het aantal opdrachten is verminderd en opdrachten tot nader order worden uitgesteld. De orderportefeuilles (werkvoorraad) vertonen echter in deze enquêteresultaten een lichte verbetering t.o.v. de vorige meting (februari 2010); gemiddeld 4%.

De personele uitstroom blijft aanzienlijk. Ten opzichte van het goede jaar 2008 (Bron: BNA Bedrijfsvergelijkend Onderzoek 2008) is de uitstroom van personeel in de branche 27%. De verwachting bij de geënquêteerden is een verdere daling, zij het veel minder drastisch.

De meest effectieve maatregelen die architectenbureaus hebben getroffen, zijn kostenbesparingen door het ontslaan van vast personeel en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Verder worden genoemd het samenwerken met andere architectenbureaus en het hanteren van lagere tarieven om projecten te winnen. Dit laatste wordt echter tegelijkertijd ervaren als een belangrijk knelpunt.

Architectenbureaus positiever
Licht herstel is voelbaar in de uitkomst dat 9% van de ondervraagde bureaus aangeeft getroffen te zijn geweest door de crisis, maar daar inmiddels geen last meer van te hebben. De groep architecten die inmiddels weer zeker is van het voortbestaan van het bureau, is gegroeid naar bijna de helft. Bij de eerste crisismeting in januari 2009 was dit een kwart.

Sinds het uitbreken van de economische crisis lobbyt de BNA voor het vlottrekken van stilgevallen projecten en voor marktverruimende maatregelen. Een recente lobby is de vraag aan de minister van Financiën om het btw-tarief voor architectendiensten bij renovaties te verlagen.

De BNA stuurt de resultaten van het onderzoek aan de Ministers van Financiën, WWI en EZ, de Rijksbouwmeester, de vier Bouwministeries Defensie, VROM, LNV, V&W, en de VNG, Aedes en Neprom.

Trefwoorden

orderportefeuille bna

Andere nieuwsberichten

AM wint tender voor woonblokken Vreeswijkpad Amsterdam

Gisteren, 15:49

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: we moeten moedige keuzes maken

Gisteren, 14:32

Dakwoning en Biopartner5 winnaars Rijnlandse Architectuur Prijs 2021

Gisteren, 10:20

Nieuwe naam en associate partners voor jvantspijker & partners

15 oktober, 2:36

Royal HaskoningDHV doet onderzoek naar stadion na instorting tribune

1 uur geleden

'Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch'

1 uur geleden

BNO Piet Zwart Prijs 2021 voor Hella Jongerius

Gisteren, 16:39

Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande

Gisteren, 13:56

'Airbnb raakt driekwart van zijn adressen kwijt in Amsterdam'

Gisteren, 09:26

Einde dreigt voor Warmtebedrijf Rotterdam

15 oktober, 9:52
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan