Drijvende voorziening ‘Toekomstadaptief met wateraders’
‘Toekomstadaptief met wateraders’
'Waterslot in het Spui'
Paneel 'Innovatief landschap'
Drijvende voorziening ‘Toekomstadaptief met wateraders’
‘Toekomstadaptief met wateraders’
'Waterslot in het Spui'
Paneel 'Innovatief landschap'

Winnaars eerste Zuid-Hollandprijs bekend

23 oktober 2009, 15:59
De winnaars van de eerste Zuid-Hollandprijs zijn bekend. De 50.000 euro in de categorie professionals ging naar Bart van Bueren (bureau Waterarchitect van Bueren) en Dries Schuwer (bureau MWH). Zij bedachten een concept voor drijvend bouwen.

Het winnende idee ‘Toekomstadaptief met wateraders’ laat volgens de inzenders zien dat ,,Drijvende voorzieningen, zoals een bank, winkel of restaurant zijn verplaatsbaar over water en kunnen eenvoudig aanleggen in oude havens. Door de voorzieningen dagelijks te verplaatsen blijven deze rendabel in landelijke gebieden met lage bevolkingsdichtheid”, stelt MWH.

,,Veel kernen in de provincie Zuid-Holland hebben vergelijkbare problemen: voorzieningen in dorpen verdwijnen en de vergrijzing neemt toe. Ook voorziet het plan in het realiseren van flexibele nieuwbouw in toekomstig krimpende dorpen.”

Volgens het tweetal wordt drijvend bouwen vaak gezien als klimaatadaptieve oplossing, het biedt echter ook nog andere kansen. Schuwer: ,,Met ons idee willen we voorkomen dat de leefbaarheid in Zuid-Holland verder achteruitgaat. Door het opzetten van mobiele voorzieningen blijft het voorzieningenniveau in dorpen op peil.”

,,Jonge gezinnen zullen minder snel wegtrekken en ouderen zijn niet langer aangewezen op voorzieningen buiten hun dorp. De woon- en leefkwaliteit in de dorpen zal verbeteren, zelfs landbouw en recreatie profiteren hiervan.”

MWH en bureau Waterarchitect van Bueren verwachten dat er in de geanalyseerde kernen voldoende draagvlak is voor implementatie van het plan op korte termijn (2012). Schuwer: ,,Wij willen ons idee samen met de provincie, gemeenten en dorpsverenigingen verder uitwerken.”

Studentenprijs
Bij de studenten won Anna Dijk uit Den Haag (Bouwkunde, TU Delft) met haar inzending ‘Waterslot in het Spui’. Haar idee geeft een nieuwe invulling aan een bestaande techniek. Volgens de jury het meest innovatieve concept. Dijk won 10.000 euro met haar plan.

Het plan kan zich volgens de TU Delft ‘sluiten bij hoogwater, maar heeft tevens verschillende recreatiefuncties voor watertoerisme en vakantiegangers’.

,,Het Waterslot biedt niet alleen een fraai uitzicht over het gebied aan twee kanten, maar bevat ook restaurants, een informatiecentrum, een botenverhuur, winkels en een exclusief badhuis met hotel. In de relatie tussen het verstedelijkte noorden en het open zuiden heeft het gebouw een centrale rol: het markeert de uitvalsroute voor de stedelingen en is een toegangspoort naar de stad vanuit het landelijk gebied, net zoals forten dat vroeger waren.”

,,Volgens het rapport van de Delta-commissie (2008) kunnen er in de toekomst moeilijkheden ontstaan bij Rotterdam en Dordrecht als hoge waterafvoeren van de rivieren samenvallen met het sluiten van zeeweringen, zoals de Maeslantkering. Een van de voorgestelde oplossingen hiervoor is een Afsluitbaar Open Rijnmond (AOR).”

,,De Delta-commissie pleit voor de bouw van nieuwe afsluitbare waterkeringen die, los van de veiligheidsfunctie, ook een duidelijke meerwaarde aan de stedelijke omgeving bieden. Anna Dijk ontwierp daarom een opvallend Waterslot in het Spui, waar een van de vier nieuwe keringen gepland is.”

Bewoners/Vrijwilligers
In de categorie bewoners/vrijwilligers won Joost van der Waal uit Delft 15.000 euro. De ex-student van de plaatselijke TU wil het buitendijkse landschap, bij Goeree-Overflakkee, op een innovatieve manier gebruiken om zo een oplossing te bieden voor de ontwikkelingen die gaande zijn rond het Haringvliet, zo staat op de website van de prijs.

Zijn concept 'Innovatief landschap' stelt voor om de zoetwaterbehoefte, van onder andere de landbouw op Goeree-Overflakkee, te combineren met waterrecreatie en biologische viskwekerijen.

Door verschillen in diepte van de wateropslagbassins kunnen deze gebieden worden gebruikt voor allerlei functies. Zo kan een waterbassin dat ondieper is, gebruikt worden als schaatsbaan in de wintermaanden.

64 inzendingen
Er waren in totaal 64 inzendingen voor de Zuid-Hollandprijs. Met deze prijs wil de provincie waardering tonen voor initiatieven van burgers en organisaties die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke thema's.

Dit jaar daagde de provincie professionals, bewoners en studenten uit om plannen in te zenden die de woon- en leefomgeving van het landelijk gebied verbeteren. Het thema voor de Zuid-Hollandprijs 2010 is ‘oplossingen voor de bereikbaarheid van Zuid-Holland’.

Bekijk [hier] de webcast van de uitreiking.

Bron: Beelden: MWH / Anna Dijk / provincie Zuid-Holland

Andere nieuwsberichten

VenhoevenCS geselecteerd voor sportgebouw Erasmus Universiteit

11 oktober, 12:24

NOAHH ontwerpt nieuw zwemcomplex in Veldhoven

11 oktober, 11:15

Formafantasma aan hoofd nieuwe master DAE

10 oktober, 3:53

Nieuwe entree Werelderfgoed Kinderdijk: waagstuk voor jonge architecten

10 oktober, 3:29

Opnieuw hoofdrolspeler weg bij verbouwing Binnenhof

2 uur geleden

Eigenzinnige zelfbouwwoning in Delftse Coendersbuurt

11 oktober, 2:39

Huizen duurder waar beleggers actief zijn

11 oktober, 9:58

Archeologiedagen leggen buurthistorie bloot

11 oktober, 9:38

Studioschaeffer opent kantoor in Amsterdam

10 oktober, 5:01

Makelaars: woningmarkt dreigt te stagneren

10 oktober, 10:01
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt