Copyright: ASN Bank, BLG Wonen
Copyright: ASN Bank, BLG Wonen
Copyright: ASN Bank, BLG Wonen
Copyright: ASN Bank, BLG Wonen
Copyright: ASN Bank, BLG Wonen
Copyright: ASN Bank, BLG Wonen
Copyright: ASN Bank, BLG Wonen
Copyright: ASN Bank, BLG Wonen

Huizenkopers en hypotheekadviseurs weten weinig over funderingsproblematiek

14 november, 11:30
Van de mensen die binnen nu en twee jaar een woning willen kopen, is 72 tot 84 procent niet of nauwelijks bekend met funderingsproblematiek. Dit zou blijken uit onderzoek van ASN Bank en BLG Wonen onder zeshonderd koopstarters en doorstromers. Ze pleiten voor betere informatievoorziening en mogelijke invoering van een label.

Door onder andere klimaatverandering verergert hoogstwaarschijnlijk komend decennium de funderingsproblematiek. Zo’n 425.000 gebouwen hebben al verzakkingsschade of krijgen daar tussen nu en tien jaar mee te maken, zo is bijvoorbeeld in de publicatie ‘Goed gefundeerd’ van Raad voor de leefomgeving en infrastructuur te lezen. ASN Bank en BLG Wonen noemen het dan ook zorgelijk dat potentiële huizenkopers zo weinig bekend zijn met funderingsproblematiek.

“Makelaars, taxateurs, hypotheekadviseurs, geldverstrekkers, verzekeraars en overheden: de hele keten heeft een rol om de informatiekloof te dichten”, zegt Stefanie Fernández van Leeuwen-Leenman, directeur Klant & Dienstverlening bij ASN Bank. Uit het onderzoek dat de bank en BLG Wonen lieten uitvoeren, blijkt dat betere informatie mogelijk tot andere keuzes leidt.

Terughoudendheid bij kennis
Wanneer mensen werd gevraagd of ze een woning zouden kopen met het risico op verzakking, bleek er een grote terughoudendheid, ondanks de krapte op de woningmarkt. Juist omdat funderingsproblemen lang niet altijd direct zichtbaar zijn, is het daarom van belang dat de potentiële huizenkoper informatie krijgt over de risico’s op funderingsschade.

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 3 doorstromers meteen afziet van de koop van een volgende woning, als daar risico op funderingsschade is. Onder koopstarters blijkt 1 op de 5 af te haken, al twijfelt onder deze groep significant meer mensen of ze zo’n woning zouden kopen. Een mogelijke verklaring voor het feit dat starters minder snel afzien van de koop geeft het onderzoek ook: deze groep is minder bekend met funderingsproblematiek dan doorstromers.

Daarnaast speelt waarschijnlijk mee dat koopstarters vaak een zwakkere positie op de woningmarkt hebben, bijvoorbeeld doordat doorstromers vaak overwaarde op hun woning hebben, aldus ASN Bank en BLG Wonen. Daardoor zijn koopstarters mogelijk bereid eerder concessies te doen en een minder ideale woning te accepteren.

Label
De invoering van een label, waarin onder meer staat hoeveel risico een woning loopt op funderingsschade, juicht 76% van de respondenten toe. Zo’n label is nog in ontwikkeling, maar zou een goede eerste stap kunnen zijn naar verbeterde informatievoorziening, zegt Fernández van Leeuwen-Leenman.

“Aandachtspunt hierbij is dat consumenten die het funderingsherstel van hun woning niet kunnen financieren, hiervoor toch in staat worden gesteld”, zegt ze verder. “Een landelijke dekking voor het al bestaande Fonds Duurzaam Funderingsherstel, dat in leningen voorziet onder gunstiger voorwaarden, zou daaraan kunnen bijdragen.”

Onbekendheid bij hypotheekadviseurs
Ook aan hypotheekadviseurs zijn vragen gesteld over funderingsproblematiek. Uit het onderzoek, waaraan 190 onafhankelijke adviseurs meededen, blijkt dat een meerderheid (67%) slechts deels bekend is met dit thema. Eenzelfde percentage geeft aan meer over funderingsproblematiek te willen weten, melden ASN Bank en BLG Wonen.

Frank Soede, directeur van BLG Wonen: “Ik ben positief over hun wens om meer over de problematiek te weten te komen. We willen dit onderwerp dan ook graag bij adviseurs onder de aandacht brengen, zodat ze deze informatie mee kunnen nemen in hun advisering. Klanten kunnen vervolgens – indien nodig – adviezen van funderingsexperts inwinnen. Daardoor wordt de staat van de fundering steeds meer onderdeel van de aankoop van de woning.”

Vanavond organiseren ASN Bank en BLG Wonen het WoonDebat ‘Fundamenteel goed wonen’. Marktpartijen en overheid gaan hier in gesprek over tijdig herstel en het voorkomen van funderingsschade.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Realisatie omvangrijk houten gebouw van Nudus voor Havenbedrijf Rotterdam stap dichterbij

Gisteren, 12:01

Museum Kruithuis ’s-Hertogenbosch officieel geopend na zorgvuldige transformatie

19 november, 5:53

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan