Energiehub050, Groningen. De Unie Architecten
Copyright: Egbert de Boer
Energiehub050, Groningen. De Unie Architecten
Copyright: Egbert de Boer
Fontys Campus, Eindhoven. Nudus
Copyright: Nudus
Fontys Campus, Eindhoven. Nudus
Copyright: Nudus
Marga Klompé Building, Tilburg. Powerhouse Company
Copyright: Sebastian van Damme
Marga Klompé Building, Tilburg. Powerhouse Company
Copyright: Sebastian van Damme
Nimeto, Utrecht. Maarten van Kesteren architecten
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Nimeto, Utrecht. Maarten van Kesteren architecten
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Energiehub050, Groningen. De Unie Architecten
Copyright: Egbert de Boer
Energiehub050, Groningen. De Unie Architecten
Copyright: Egbert de Boer
Fontys Campus, Eindhoven. Nudus
Copyright: Nudus
Fontys Campus, Eindhoven. Nudus
Copyright: Nudus
Marga Klompé Building, Tilburg. Powerhouse Company
Copyright: Sebastian van Damme
Marga Klompé Building, Tilburg. Powerhouse Company
Copyright: Sebastian van Damme
Nimeto, Utrecht. Maarten van Kesteren architecten
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Nimeto, Utrecht. Maarten van Kesteren architecten
Copyright: MWA Hart Nibbrig

Nominaties Schoolgebouw van het Jaar 2024 bekend

Gisteren, 09:00
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2024 wordt in november van dit jaar de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar uitgereikt. Van de inzendingen voor deze categorie nomineerde de onafhankelijke jury vier projecten.

De inzendingen voor de prijs van Schoolgebouw van het Jaar 2024 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw?

Ten tweede ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde ‘vernieuwing’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied, met bijvoorbeeld een nieuwe gebouwtypologie, de omgang met ruimtelijkheid, circulariteit, of rol van de architect?

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit architect Paul Stavert (Powerhouse Company), architect Laura Favata (De Unie Architecten), architect Ellen Schild (Studio Groen+Schild), architect Joost Roefs (De Twee Snoeken), architect Jörn-Ole Stellmann (Wiegerinck) en landschapsarchitect Deborah Lambert (Felixx).

De nominaties
De jury nomineerde in de categorie Schoolgebouw van het Jaar 2024 vier projecten. Juryleden die werken bij een architectenbureau dat betrokken is bij een ingezonden project, onthielden zich bij het betreffende project van commentaar en stemmen. De vier nominaties zijn:
- Energiehub 050, Groningen – De Unie Architecten
- Fontys Campus, Eindhoven – Nudus, Barcode Architects, Okra Landschapsarchitecten  en Hollandse Nieuwe
- Marga Klompé Building, Tilburg – Powerhouse Company
- Nimeto, Utrecht – Maarten van Kesteren architecten

Energiehub050, Groningen – De Unie Architecten
De Energiehub050 biedt de opleiding Energietransitie van het Alfa College werkplaatsen, ruimte voor presentaties en symposia, een leslokaal, kleedruimte en kantoorruimte. Het gebouw is meteen een transparante ‘showcase’ van duurzaamheid, met zichtbare verbindingen en installaties integraal ontworpen, in het zicht en bereikbaar voor de leerlingen. Vanaf het begin zijn duurzaamheid en natuurinclusiviteit meegenomen in het ontwerp, en zijn CO2-uitstoot, afval en energie in productie, montage en gebruik geminimaliseerd, waarbij ook is gestreefd naar een aantrekkelijke uitstraling. Omdat de locatie tijdelijk is, is het pand ontworpen als een demontabel en modulair bouwpakket, dat elders – en indien gewenst in andere configuraties – weer kan worden opgebouwd.

Energiehub050 is een aantrekkelijk en uitnodigend gebouw om te zien, vindt de jury. om te zien. De grote gevelopeningen tonen de installaties en bedrijvigheid in het interieur en maken vanuit het interieur een verbinding met de omgeving. Tegelijkertijd heeft Energiehub050 een heerlijk robuuste uitstraling, waarmee het heel goed past op zijn locatie. De jury waardeert ook dat het pand zelf de bouwkundige basis legt voor een natuurlijke energiehuishouding, aansluitend bij de opleiding waarvoor het gebouwd. Belangrijk vindt de jury ook dat het gebouw is gerealiseerd met voornamelijk lokale en biobased materialen. Het is bovendien demontabel gerealiseerd, zodat het te zijner tijd kan worden verplaatst of in delen verkocht. Energiehub050 is in maatschappelijk opzicht en in duurzaamheid zeer relevant project.

Fontys Campus, Eindhoven – Nudus, Barcode Architects, Okra Landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe
De toevoeging van 24.000 m2 aan programma is gebruikt om de voorheen gesloten campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen te transformeren en te verbinden met de stad. Daartoe is het programma met verschillende opleidingen en instituten verspreid over drie nieuwe gebouwen, die zo zijn geplaatst dat ze een eenheid vormen met de bestaande gebouwen en het landschap. Samen omzomen ze een uitnodigende openbare ruimte. Het nieuwe gebouw R11, met functies voor de hele Fontys-gemeenschap, neemt ook letterlijk een centrale plek in. R12 is een gebouw voor praktijkgericht zorgonderwijs, waar Eindhovenaren deels terecht kunnen voor medische behandelingen. Het gebouwontwerp weerspiegelt een balans tussen toegankelijkheid en privacy. Het R13-gebouw fungeert als de prominente etalage van de campus én als belangrijke schakel tussen de campus en de stad, wat ook in de architectuur is geconcretiseerd.

De jury vindt dat de drie gebouwen op zorgvuldige wijze zijn toegevoegd aan de campus. Dat de architecten besloten om een groot programma op te knippen in drie kleinere, afzonderlijke gebouwen, heeft de campus stedenbouwkundig sterk verbeterd en maakt het terrein afgerond. In de plint oriënteren de gebouwen zich alle op het hart terwijl de gebouwen ook verticaal goed werken. In de architectuur is de verbinding – zowel ruimtelijk als maatschappelijk of functioneel – van de gebouwen met hun programma met enerzijds de campus en anderzijds de stad goed tot uitdrukking gebracht. Een mooi voorbeeld daarvan is het enerzijds uitnodigende en open gebouw R12, dat tegelijkertijd privacy en comfort biedt voor de zorgstudenten en patiënten. De gebouwgevels tonen verder mooie, grafische composities en fijne texturen.

Marga Klompé Building, Tilburg – Powerhouse Company
Het Marga Klompé Building is gerealiseerd met volledig massief houten constructie, wanden, vloeren, trappen en kozijnen. Bij het bijzondere droogbouwsysteem zijn met balken versterkte CLT-vloeren toegepast. Daarmee waren bij de grote collegezalen overspanningen van 9,2 meter mogelijk, terwijl werd voldaan aan eisen voor doorbuiging, trillingen en akoestiek. Het gebouw biedt een foyer, een auditorium, dertien collegezalen en zelfstudieplekken aan voor circa 1.000 studenten. Het ontwerp van het universiteitsgebouw sluit aan bij de modernistische architectuur van de campus en is vooral een eerbetoon aan het Cobbenhagengebouw. De natuurstenen gevel met diepe negges is daarvan een helder voorbeeld. Het Marga Klompé Building is verder bijna energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief.

Een gebouw als het Marga Klompé Building maken in de tuin van de meester, dat vindt de jury bijzonder knap. Dit universiteitsgebouw past goed in het geheel van de campus, met het Cobbenhagen-gebouw van Jos. Bedaux als referentiepunt. Van dat iconische gebouw is geen flauwe kopie gemaakt, maar de kracht van die architectuur volgend is een eigentijds antwoord geformuleerd. Het Marga Klompé Building is een frisse verschijning door de gevel in licht natuursteen en een gedoseerd gebruik van hout. Het ritme van de kolommen, de afwisseling van open en dichte vlakken, de goed geplaatste gevelopeningen: ze resulteren in een sterke compositie. Het volume biedt een fraai contrast met de bosrijke omgeving. De grote aandacht voor duurzaamheid met een volledig houten constructie, maar bijvoorbeeld ook isolatiemateriaal uit oude spijkerbroeken, de energiezuinigheid en een wadi naast het gebouw, waardeert de jury hoog. Dit is een ontwerp met veel vakmanschap om blij van te worden.

Nimeto, Utrecht – Maarten van Kesteren architecten
Op MBO Nimeto in Utrecht worden vakken als restaureren, etaleren, schilderen en decorbouw onderwezen. Het schoolgebouw bestond uit meerdere bouwdelen, doorsneden door een straat. Met een grondige verbouwing is het complex tot een geheel gemaakt, de kwaliteit van het gebouw verbeterd en ruimte gecreëerd voor het groeiende aantal studenten. Drie nieuwe vides brengen licht en lucht terug in het gebouw en hebben de kelders bruikbaar gemaakt voor onderwijs. Een kader van beton of hout markeert elke nieuwe open plek. De voorheen door een straat gescheiden gebouwdelen zijn verbonden met een nieuwe colonnade. Tussen de gebouwen is op de voormalige plek van een parkeerterrein een schooltuin met vaste planten en honingbomen gerealiseerd.

Een bestaand gebouw is op een zorgvuldige en consistente wijze verbeterd. Zowel bij de nieuw gecreëerde vides als de gevel en colonnade rond de nieuwe buitenruimte is een strak ritme en mooie vlakverdeling aangehouden. De jury waardeert dat daarbij de materialisering voor een deel juist minder strak is, wat goed past bij de keuze voor ruw hout en stucwerk. Het gebruik van blank hout, stucwerk en beton biedt een neutrale achtergrond voor het onderwijs in (creatieve) beroepen. Met de tuin is een goede, prettige buitenruimte toegevoegd.

Uitreiking
Op woensdagavond 6 november 2024 vindt de prijsuitreiking van de Architectenweb Awards 2024 plaats in Rotterdam. Naast de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar worden dan ook prijzen uitgereikt in de categorieën Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar.

Deze genoemde zes prijzen reikt Architectenweb uit samen met hoofdpartners Reynaers Aluminium en Forster, en partners EestairsAlseccoQbiq Wall Systems en Ambius.

Andere nieuwsberichten

'Kunstbrug' over de Boelegracht aan de Zuidas geopend

2 uur geleden

LIAG versterkt directieteam met Harmen Landman

2 uur geleden

Groothuijse de Boer architecten wint Next Step Award 2024

4 uur geleden

Serge Schoemaker verbouwt vrijstaande villa in Tienhoven

Vandaag, 10:47

ING: woonmaatregelen kabinet onvoldoende voor behalen doelen

3 uur geleden

Zuid-Holland draagt Hollandse Duinen weer voor als nationaal park

Gisteren, 15:40

BNA bepleit grotere rol voor stadsbouwmeesters

Gisteren, 10:14

Nominaties Haagse Openbare ruimte Prijs 2024 bekend

16 september, 4:47

Zo'n 1,75 miljoen mensen bezochten Open Monumentendag

16 september, 9:43

Symposium over De Groene Stad van de Toekomst in Almere

13 september, 4:18
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan