Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Vide, colonnade, tuin
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Vide
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Vide
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Vide
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Gerestaureerde praktijk ruimte
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade en tuin
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade en tuin
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade en tuin
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Plattegrond begane grond
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Doorsnede colonnade en tuin
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Vide, colonnade, tuin
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Vide
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Vide
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Vide
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Gerestaureerde praktijk ruimte
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade en tuin
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade en tuin
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Colonnade en tuin
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Plattegrond begane grond
Copyright: Maarten van Kesteren architecten
Doorsnede colonnade en tuin
Copyright: Maarten van Kesteren architecten

Nimeto

11 juni
In MBO Nimeto Utrecht worden vakken als restaureren, etaleren, schilderen en decorbouw gedoceerd. Het gebouw bestond voor de transformatie uit vijf bouwdelen, gebouwd tussen 1967 en 2016 en doorsneden door een straat. Het voelde niet als één school. Door ad-hoc ingrepen was de eenvoudige schoonheid van de oorspronkelijke architectuur onleesbaar geworden. De charme van de vakken werd overstemd en verborgen achter gesloten deuren aan generieke gangen.

De basisopgave was het voorzien in meer ruimte voor een groeiend studentenaantal. Stichting Mevrouw Meijer voerde in 2018 in opdracht van Nimeto ontwerpend onderzoek uit dat aantoonde dat de oplossing in de bestaande gebouwen kon worden gevonden. Sloop en nieuwbouw was niet nodig. De benodigde grondige transformatie is opgevat als kans om de kwaliteit van het gebouw te verbeteren.

Bij de start van de opgave in 2018 bestond ons bureau nog maar net. Wij kregen de kans om het gebouw, de buitenruimte en belangrijkste meubels als één geheel te ontwerpen.  Door delen van de bestaande structuur weg te halen of accentueren ontstaat er een podium voor de stille kwaliteiten van de vakken en gebouwen.

Er zijn vier open plekken gemaakt in en tussen de gebouwen: drie vides en een nieuw schoolplein. Deze ruimten brengen licht en lucht terug in de gebouwen, dienen als oriëntatiepunten, verspreiden sfeer en daglicht en verbinden de gebouwen, vakken en studenten. Ook maken ze de grote kelders bruikbaar voor onderwijs. De extra ruimte voor het groeiend studentenaantal is binnen de gebouwen gevonden. Terwijl het totale bouwoppervlakte afnam, kwam er meer dan duizend vierkante meter lesruimte bij.

Elke open plek is gemarkeerd door een kader van beton of hout, dat de ruimte en de activiteiten accentueert. Dit zijn de enige wezenlijke architectonische toevoegingen die zijn gedaan. De gebouwen zijn verbonden met een nieuwe colonnade. Tussen de gebouwen, in het hart van de school, maakte een parkeerterrein plaats voor een openbare schooltuin met vaste planten en honingbomen. Studenten, docenten, buurtbewoners, insecten en vogels maken hier dankbaar gebruik van. In het najaar kleuren alle planten geel, in het voorjaar ontstaat er een zee van witte en blauwe bloemen. De positieve impuls die het plein geeft aan de buurt was aanleiding voor de gemeente om komend jaar meer parkeerplaatsen te vervangen door planten.

Piet Dingemans, architect van het eerste bouwdeel uit 1967, maakte gebruik van neutrale kleuren en materialen zodat zijn gebouw "een canvas voor studenten" zou kunnen worden. Onze materiaalkeuze gaat terug naar die gedachte. Studenten en docenten zijn betrokken bij de bouw.

In de transformatie is zorgvuldig omgegaan met ruimte, materiaal en een beperkt budget. De school is met een minimum aan ingrepen getransformeerd tot één leeromgeving. Ontmoetingen vinden niet langer plaats in levenloze gangen, maar in open ruimten. Leerlingen, docenten en bezoekers worden gestimuleerd om verder te kijken dan de grenzen van hun vakgebied.

Overal in de school kun je blikken opvangen van studentenwerk of werkende studenten. De school voelt als een levendige werkplaats. De geur van hout vult de ruimten, iemand schildert een deur, groepen leerlingen zijn verzameld rond grote objecten. 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Maarten van Kesteren architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan