Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee

PI in Scheveningen uitgebreid met stikstofarm gebouwd zorgcentrum

7 augustus 2024, 11:38
De penitentiaire inrichting Haaglanden in Scheveningen is uitgebreid met een Justitieel Centrum voor Somatische Zorg. Het complex, dat is ontworpen door cepezed en cepezedinterieur, fungeert zowel als penitentiaire inrichting als een centrum voor zorgbehandeling en verpleging. Vanwege de nabijheid van twee Natura2000-gebieden is het zorgcentrum ‘stikstofarm’ gebouwd. 

Voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is het justitieel centrum een pilot voor stikstofarme bouw, meldt cepezed. Bij het project is gebruik gemaakt van elektrisch transport en handzame en lichtgewicht prefab-elementen. De toegepaste ‘kit of parts-constructie is herbruikbaar. Hoewel er tijdens de bouw onvoldoende onvoldoende elektrisch materieel voorhanden bleek, hebben de betrokken partijen vastgehouden stikstofambitie, zodat die werd gehaald.

In het justitieel centrum kunnen justitiabelen (gedetineerden en mensen die verblijven in een detentiecentrum of een forensisch psychiatrisch centrum) uit heel Nederland onder meer herstellen van een operatie of revalideren. De nadruk in het 3.330 vierkante meter omvattend complex ligt op fysieke zorg, al wordt er ook psychische zorg geboden. Naast zorgkamers en andere functies met verschillende variaties beveiliging is er onder meer een speciale sluis waar een tandartsbus of ambulance kan parkeren en waar patiënten arriveren op een bed.

Ondanks dat er een complex programma moest worden gehuisvest binnen een relatief compact vloeroppervlak en dat een justitieel centrum de nodige veiligheidsmaatregelen vereist, was het de insteek om een prettig, stijlvol en ruimtelijk gebouw te ontwerpen met een zachte sfeer. Zo kunnen de justitiabelen herstellen in een humane en helende omgeving. Natuurlijke materialen als hout, een gebalanceerd kleurenpalet en onbelemmerd zicht (dat wil zeggen: zonder tralies voor de ramen) op de groene binnenplaats zijn enkele van de ingrepen die om die reden gedaan zijn.

Kamstructuur
Voor de opzet van het gebouw dacht het RVB volgens cepezed in eerste instantie aan een kruisvorm en twee bouwlagen, maar het bureau kwam in de tenderfase uit op een kamstructuur. Dit behelst drie eenlaagse zorgvleugels met beddenkamers, haaks op een volume van twee verdiepingen met alle voorzieningen zoals de apotheek, een polikamer, kantoren en wachtruimten. Tussen de vleugels liggen tuinen met grassen, struiken en bomen en een grote luchtplaats.

Deze opzet heeft drie grote voordelen, meldt cepezed. Ten eerste zijn de looproutes korter en daarmee veiliger. Ten tweede garandeert het de privacy van de justitiabelen in de beddenkamers; er is immers geen inkijk van een verdieping hoger of via de tuin. Daardoor zijn grote ramen mogelijk, die goed zicht geven op de tuin en veel daglicht binnenlaten, wat het herstel ten goede komt. Ten derde maakt een eenlaags gebouw een eenvoudige, lichtgewicht en duurzame constructie met hsb-wanden en een houten dak mogelijk, aldus het bureau.

De tuin is ingericht met duinvegetatie, er zijn hoogteverschillen gecreëerd en er is een rolstoelvriendelijke luchtplaats in een geabstraheerde duinpan. Ook die verdiepte ligging en de situering van het groen dragen bij aan de privacy van de patiënten. Dichte geveldelen zijn afgewerkt met cortenstaal. Beveiligingscamera’s en installaties zijn mee ontworpen, zodat ze in gevels, wanden en plafonds konden worden geïntegreerd en het beeld niet verstoren.

Hub voor bouwmaterialen en -personeel
Het transport naar de bouwplaats is gebundeld in een vlakbij de PI Scheveningen (maar buiten een Natura 2000-gebied) gelegen hub voor bouwmaterialen en -personeel. Hierdoor was fors minder bouwverkeer van en naar de gevangenis noodzakelijk. Tussen de hub en de bouwplaats zijn bovendien zoveel mogelijk elektrische voertuigen ingezet.

De stikstofuitstoot is op de bouwplaats gemonitord om de gedetailleerde prognose te toetsen. De uitkomst biedt inzicht in de manier waarop stikstofarme bouw in de toekomst kan verbeteren. Het belangrijkste inzicht over het gebruik van elektrisch bouwmaterieel is dat er veel te weinig van voorhanden is. Aannemer du Prie loste dit op door zelf in nieuw, elektrisch materieel te investeren. Een ander aandachts- of verbeterpunt dat bij deze pilot boven kwam drijven, is de noodzakelijke verduurzaming van de productieprocessen van staal en beton.

“De staalindustrie zou op de lange termijn kunnen overstappen op het gebruik van waterstof, maar hier[1]van zijn nog niet alle pro’s en contra’s in beeld. Ook bleek het soms moeite te kosten om onderaannemers en leveranciers te overtuigen. Zij ervaren de voorwaarden om aan stikstofarme bouw te voldoen als veeleisend, wat aan de inkoopkant voor extra uitdagingen en hogere kosten zorgde”, aldus cepezed.

Het ontwerp voor het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg is door cepezed en cepezedinterieur gemaakt voor het RVB, in opdracht van consortium dpcp (du Prie en cepezedprojects).

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woningbouw in Rotterdam neemt opnieuw toe

1 uur geleden

Archiprix en IABR sluiten tweejarige samenwerking

2 uur geleden

TNO spin-off Scenexus versnelt uitrol van stedelijke planningssoftware

4 uur geleden

Nederlandse onderneming lanceert internationale architectuurprijsvraag voor 'landmark' klimaatactie

Vandaag, 07:00

ING Research: toename woningverkopen en iets hogere prijzen

2 uur geleden

TU Eindhoven stelt tentamens week uit na cyberaanval

3 uur geleden

Noord-Holland: grotere woningbouwprojecten in beschermd landschap

Gisteren, 13:37

Achmea gaat huurwoningen met laag energielabel opkopen

Gisteren, 09:36

Ook dinsdag geen colleges op TU Eindhoven door cyberaanval

13 januari, 5:01

De Jonge roept Den Haag op te investeren in leefbaarheid Zeeland

13 januari, 9:38
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan