Een consortium van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en natuurorganisatie gaan intensief samenwerken in het Groeifondsprogramma NL2120 om kennis te ontwikkelen om nature-based solutions op te schalen
Copyright: Autumn Dukich

Grote Maaskantprijs 2024 toegekend aan collectief NL2120

18 juni, 9:38
De Rotterdam-Maaskantprijs 2024 is toegekend aan het collectief NL2120. De jury van de Grote Maaskantprijs waardeert dit collectief van onder meer wetenschappers en overheden voor de wijze waarop het een steekhoudende ruimtelijke toekomstvisie ontwikkelt en voortzet in regionale projecten. Dat heeft de Stichting Rotterdam-Maaskant bekendgemaakt.

Het collectief laat volgens de jury zien dat het vormgeven aan complexe samenwerkingen daarvoor essentieel is en markeert daarmee het begin van een nieuw planologisch, stedenbouwkundig en architectonisch tijdperk. “NL2120 biedt een inspirerend vergezicht op de klimaat-adaptieve, natuur-inclusieve en CO2-neutrale ruimtelijke inrichting van Nederland”, aldus de jury.

“Het collectief NL2120 agendeert op inspirerende en visuele wijze de noodzaak en de kansen van integrale gebiedsontwikkeling gebaseerd op duurzame en klimaatbestendige land- en watersystemen”, stelt de jury. “Het eerste initiatief vanuit Wageningen University & Research (WUR) bestaat uit een rapport en kaart. Dit lange termijnperspectief voor Nederland vormt de basis voor verder uitgewerkte regionale visies in de Groene Metropoolregio Arnhem–Nijmegen en regio Vallei & Veluwe.”

Schaalsprong doorgezet
“Met het oprichten van een consortium van kennisorganisaties, onderwijsinstellingen, bedrijven, groene maatschappelijke organisaties en overheden, heeft NL2120 een schaalsprong doorgezet. In 2023 ontving het consortium een toekenning uit het Nationaal Groeifonds, een fonds dat door de rijksoverheid is ingesteld voor het stimuleren van een duurzame structurele economische groei. Naast de op uitvoering gerichte regionale uitwerkingen, is hiermee een kennisprogramma opgezet.”

“NL2120 stimuleert systemische veranderingen; niet alleen in ruimtelijk ontwerp, maar ook in de transitie naar een duurzaam, toekomstbestendig economisch systeem. Deze integrale aanpak past in het idee van Brede Welvaart, waarin wordt gestreefd naar meer natuur, groene steden, schone lucht en water, een gezonde bodem en meer welzijn, gezondheid en levensgeluk, zowel voor de bewoners van nu, als die in de toekomst, zowel voor de bewoners hier, als elders op de planeet.”

“Wereldwijd staat immers de leefbaarheid onder druk. Klimaatverandering, bevolkingsgroei en afname van biodiversiteit liggen aan de basis van urgente ruimtelijke opgaven. NL2120 biedt een realistische bijdrage aan de noodzakelijke transities van stad, regio en delta op basis van natuurgerichte oplossingen. De resultaten van het project en de regionale toepassingen zijn ook internationaal relevant: NL2120 laat zien dat Nederland een vooraanstaande rol kan blijven spelen als proeftuin voor delta’s in andere delen van de wereld.

24e winnaar
NL2120 is de 24e winnaar van de ‘grote’ Rotterdam-Maaskantprijs, die sinds 1978 wordt uitgereikt en is vernoemd naar architect Hugh Maaskant (1907-1977). De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 25.000 euro. Het collectief ontvangt de prijs op 22 november in Rotterdam.

De jury voor de Rotterdam-Maaskantprijs 2024 bestaat uit Sanne van den Breemer, Onno Dwars, Meta Knol, Ekim Tan en Co Verdaas. De vorige winnaar van de prijs was architect en voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade. De uitreiking van de ‘grote’ Maaskantprijs wordt normaliter afgewisseld met die voor jonge architecten. Het is echter alweer drie jaar geleden dat de Jonge Maaskantprijs werd uitgereikt, en wel aan Raoul Vleugels en Niels Groeneveld van Werkstatt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Knelpunten en oplossingen natuurinclusieve gebiedsontwikkeling belicht in boek

1 uur geleden

Alain Blom ontvangt Studenten Maaskantprijs 2024

4 uur geleden

Architect@Work strijkt in 2025 neer in De Kromhouthal in Amsterdam-Noord

Vandaag, 10:55

Krijn Geevers en Katrien van Dijk benoemd tot associate bij Architectuur Maken

Vandaag, 09:57

Woningbezitters Groot-Brittannië dragen huis massaal over aan kinderen

3 uur geleden

Kabinet zet streep door verplichte nestvoorziening bij nieuwbouw

Vandaag, 09:02

KAW en BuurtBoost starten samenwerking voor snelle buurtverbetering

Gisteren, 11:32

RIVM: klimaatverandering raakt mensen in bestaansonzekerheid hard

Gisteren, 09:18

Nieuwbouw bij woningzoekers populairder dan bestaande bouw

27 november, 12:40

Makelaars: impact bankroeten op leegstand in winkelstraat beperkt

26 november, 1:40
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan