Copyright: Grindbakken in Gent ( Rotor)
Copyright: Grindbakken in Gent ( Rotor)
Copyright: Grindbakken in Gent ( Rotor)
Copyright: OMA/Progress ( Lyndon Douglas)
Copyright: OMA/Progress ( Lyndon Douglas)
Copyright: Grindbakken in Gent ( Rotor)
Copyright: Grindbakken in Gent ( Rotor)
Copyright: Grindbakken in Gent ( Rotor)
Copyright: OMA/Progress ( Lyndon Douglas)
Copyright: OMA/Progress ( Lyndon Douglas)

Jonge Maaskantprijs 2015 naar Maarten Gielen

9 april 2015, 16:45
Maarten Gielen, oprichter van het Brusselse ontwerperscollectief Rotor, ontvangt de Jonge Maaskantprijs 2015. De Belg ontvangt de prijs in november uit handen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Dat heeft de stichting Rotterdam-Maaskant donderdag bekendgemaakt.

De jury prijst Gielen (1984) vanwege ‘de manier waarop zijn praktijk de thematiek van materialenstromen in de architectuur onderzoekt en concreet weet te vertalen naar ontwerpen die niet alleen een poëtische kwaliteit bezitten, maar het publiek ook confronteren met relevante maatschappelijke vraagstukken’.

Gielen heeft Rotor in 2005 samen met Tristan Boniver en Lionel Devlieger opgericht. Het inmiddels negen leden tellend bureau wordt gedreven door een gemeenschappelijke fascinatie voor materialenstromen. De groep houdt zich op praktisch niveau bezig met ontwerpprojecten, gebruik makend van afval uit de industrie en bouw.

Daarnaast werkt Rotor aan theoretische studies, tentoonstellingen en publicaties, waarin zij de driehoeksverhouding tussen ontwerp, restmaterialen en grondstoffen onderzoeken.

Rotor heeft een pragmatische kijk op architectuur, die de ontwerpers weten te verenigen met een experimentele houding en artistiek talent. Zo maakten ze voor de Biënnale van Venetië 2010 de veelbesproken tentoonstelling Usus/Usures in het Belgisch Paviljoen, waar ze het fenomeen slijtage, als een reactie op het gebruik van architectuur, aan de orde stelden.

Nieuwe (denk)beelden
Volgens de jury slaagt Rotor er niet alleen in om relevante onderwerpen te agenderen, maar ook om nieuwe (denk)beelden te creëren. Als curator van de tentoonstelling OMA/Progress, in The Barbican in Londen, schetste Rotor een portret van OMA door het archief van het bureau ‘binnenstebuiten te keren’. Voor de architectuurtriënnale 2013 in Oslo, Behind The Green Door, stelden de architecten aan de hand van zeshonderd ‘groene’ projecten het containerbegrip duurzaamheid aan de kaak.

Naast tentoonstellingen realiseerde het collectief de afgelopen tien jaar verschillende installaties en bouwprojecten. Met gerecyclede bouwmaterialen, waaronder systeemplafonds, creëren de ontwerpers nieuwe ruimtes met een geheel eigen esthetiek. Ze laten het publiek daar onvermoede kwaliteiten en mogelijkheden zien van nauwelijks gewaardeerde materialen. Hun ontwerp voor het Mode- en Designcentrum in Brussel is momenteel in uitvoering. Sinds 2012 is Gielen visiting professor aan de Haute Ecole d'Art et Design in Genève.

‘Krachtige ontwerpinterventies’
Uit het juryrapport: “Met hun krachtige ontwerpinterventies laat Rotor zien dat het bestaande veel van waarde in zich draagt - een nieuw vertrekpunt zou kunnen zijn voor de architectuur, die zich sinds de opkomst van het modernisme voortdurend op het ‘nieuwe’ en het vernieuwen heeft gericht. Zij zijn niet de eerste die ons daarop wijzen. Maar de ontwerpers slagen er wel in om ons met een nieuwe blik te laten kijken naar bestaande voorwerpen, structuren en gebouwen. Werken met afvalmaterialen is voor Rotor meer dan recyclen of een hippe vintage look creëren.”

“Het werk van Rotor heeft altijd een formeel-esthetische grondslag en bewerkstelligt een zintuiglijke ervaring. De tijdelijke installatie in de Grindbakken in Gent is hiervan een sprekend voorbeeld. Deze architectuur ‘as found’, zoals de Smithsons het noemden, laat ons de schoonheid zien van zaken die we normaal gesproken als lelijk of mislukt zouden bestempelen: industrie, graffiti, naden, verkleuringen, onkruid, verwering. Door deze zaken te isoleren, vervormen of uit hun context te halen – de architecten voelen feilloos aan waar de ‘schoonheidsvlekjes’ zitten - weet Rotor de poëzie in het alledaagse bloot te leggen en het publiek te verleiden.”

Zestiende winnaar
Gielen is de zestiende winnaar van de Jonge Maaskantprijs. De vorige keer werd de prijs uitgereikt aan LOLA Landscape Architects (2013). De prijs is bedoeld als aanmoediging voor architecten onder de 36 jaar. De winnaar mag het prijzengeld besteden aan een ‘communicatieve uiting’, zoals een boek.

De uitreiking van de Jonge Maaskantprijs wordt om het jaar afgewisseld met die van de ‘grote’. De meest recente winnaar van laatstgenoemde prijs is Piet Oudolf (2014).

Andere nieuwsberichten

Vier genomineerden voor Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024

Gisteren, 13:00

Bouw van energieneutrale buurt De Werf in Almere gestart

Gisteren, 12:15

Jim Venturi: AFFR-film over mijn ouders is óók een liefdesverhaal

Gisteren, 10:25

Nog drie dagen om jouw stem uit te brengen voor de Architect van het Jaar 2024!

Gisteren, 09:25

Energieagentschap ziet enorme groei hernieuwbare energie

Gisteren, 13:34

Sectorspecialist ING: samenwerking nodig voor snellere bouw fabriekswoningen

Gisteren, 11:16

Kijktip: De wereld van Carlijn

8 oktober, 2:36

Een op de drie kantoren voldoet niet aan plicht energielabel C

8 oktober, 11:13

Natuurorganisaties stappen naar rechter om bescherming Noordzee

8 oktober, 9:46

Terugkijken: Bouwen met de boer

7 oktober, 11:45
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan