V.l.n.r. Maarten van Nierop, Paul Scholte en Koen Meershoek
Copyright: 3MP online video
V.l.n.r. Maarten van Nierop, Paul Scholte en Koen Meershoek
Copyright: 3MP online video

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

27 oktober 2020, 11:00
De videoportretten voor de jaarlijkse verkiezing voor de Architect van het Jaar en de projectvideo's die regelmatig op Architectenweb verschijnen, worden gemaakt door 3MP online video. Een gesprek met de makers van de video’s, die beide opgeleid zijn als architect.

3MP online video is opgericht door Maarten van Nierop en Paul Scholte en werkt vanuit het Schieblock in Rotterdam. Onlangs is het team uitgebreid met videomaker Koen Meershoek. Als productiebedrijf richt 3MP zich, zoals hun naam aangeeft, op online video. Daarbij krijgt architectuur de afgelopen jaren een steeds grotere plek in hun portfolio.

Als filmers hebben jullie zelf een achtergrond in de architectuur. Hoe zit dat?
Paul Scholte: “Maarten en ik zijn allebei opgeleid als architect aan de TU Delft en hebben ook jaren als architect gewerkt. Ons bedrijf 3MP online video hebben we tijdens onze studie opgericht, nadat we elkaar hadden leren kennen bij de filmcommissie van studievereniging Stylos. Het organiseren van filmavonden rondom architectuurthema's leidde al snel tot de drang om ook zelf films en video’s te gaan maken.” 

“Naast ons werk als architect zijn we altijd met 3MP videoproducties blijven doen. Het leuke is dat we de laatste jaren, naast het commerciële werk, ook steeds meer architectuurfilms zijn gaan maken. Met onze achtergrond als architect voelt de gebouwde omgeving vertrouwd en kunnen we concepten, processen en methodes begrijpelijk visualiseren en complexe verhalen op een heldere manier te vertellen. We weten wat belangrijk is voor architecten, bouwers, gemeenten en ontwikkelaars.”

Wat voor video’s maken jullie momenteel zoal?
Maarten van Nierop: “Dat varieert enorm. Van veiligheidvideo's voor bouwbedrijven tot presentatievideo’s voor multinationals, en van commercials voor zorgleveranciers via animaties voor hogescholen tot architectuurvideo’s. Juist die diversiteit aan werk inspireert ons enorm.” 

“Onze aanpak bij het maken van een video gaat altijd uit van het verhaal dat je wil vertellen en wie je publiek daarbij is. Zo zorgen we ervoor dat je boodschap goed overkomt, relevant is en inspireert. Maar vooral op het gebied van architectuur zouden we nog wel meer willen doen hoor. We zijn daarom ook het label 3MP archifilms begonnen om duidelijk de richting aan te geven waarin we ons verder willen ontwikkelen.”

Jullie brede ervaring buiten de architectuur zie ik terug in de video’s die jullie voor Architectenweb maken. Een video over een gebouw maken lijkt eenvoudiger dan het is. Het kan namelijk toch saai worden. Jullie hebben daar echt een eigen aanpak voor ontwikkeld. Kunnen jullie daar meer over vertellen?
Van Nierop: “De valkuil bij architectuurvideo’s is om gebouwen als een fotograaf vast te leggen, dus met veel rustige overzichtsbeelden. Wij wisselen daarom details af met de grote schaal en laten zien hoe het is om door het gebouw te bewegen. Zodat je ook de relatie tussen ruimtes ervaart en beter begrijpt hoe een gebouw in elkaar zit, en in welke context het staat. Een video maken over een gebouw is uiteindelijk iets wezenlijks anders dan het laten fotograferen.” 

“Om daarbij continu de menselijke schaal te hebben, bedachten wij om de architect – die je over het project hoort praten in de voice-over – door het gebouw te laten lopen. Daarbij zie je de architect vaak van achteren, waardoor die als menselijke figuur abstracter wordt. Dat werkt naar ons idee erg goed. Tenslotte gebruiken we ook muziek om het gevoel van een gebouw te ondersteunen.”

Een voorbeeld van een projectvideo die 3MP voor Architectenweb gemaakt heeft:

https://vimeo.com/471909641

Dat zijn de video’s waarin echt een project uitgelegd wordt. Maar voor architectenbureaus maken jullie ook heel ander soort video’s. Wat komt er zoal langs?
Scholte: “Sinds de coronacrisis maken we steeds vaker presentatievideo’s, of pitchvideo’s, waarin architecten hun plannen uitleggen, en waarbij we tekeningen en schema’s animeren. Dit blijkt een goed alternatief voor bijeenkomsten waarin plannen toegelicht worden en wij denken dat dit ook na deze crisis vaker gebruikt gaat worden. Wat we daarbij ook regelmatig doen is dat we renderingen tot leven brengen door deze te animeren. Dat is vaak goedkoper en sneller dan een volledige 3D-animatie.”

“Daarnaast volgens we momenteel een aantal bouwprojecten. Door de voortgang in beeld te brengen worden kopers, ondernemers, omwonenden en anderen meegenomen in het verhaal van het project. Wanneer we bouwprojecten gevolgd hebben, maken we aan het eind van het proces ook regelmatig een filmdocument waarin de verschillende stakeholders terugkijken op het proces en hun rol nogmaals toelichten. Dat is dan om het verhaal van het project met een breder publiek te delen.”

“En dan maken we voor leveranciers van bouwproducten nog productvideo’s die de kwaliteit van hun producten plaatsen in de context van architectuur.”

Onlangs zijn jullie gestart met de opnames voor een documentaire. Wat is het thema daarvan?
Van Nierop: “We willen mensen bewust maken van het belang van stedenbouw en architectuur en willen daarvoor een onderzoekende documentaire maken. Sinds we in het Schieblock zitten, merken we hoe direct en bottom-up de gebouwde omgeving kan zijn. ZUS heeft met de ontwikkeling van het hele gebied (Schieblock en Luchtsingel) ons de ogen geopend voor het feit dat iedere inwoner van een stad invloed kan hebben op zijn omgeving. Iedereen kan zijn omgeving beter maken en heeft daarin eigenlijk ook een verantwoordelijkheid.”

“We zien de recente ontwikkelingen rond het Schiekadeblok als een interessant eerste onderwerp. De culturele humuslaag die het gebied zo succesvol maakt (Biergarten, Op het Dak, Dakakker, Annabel, POING, HipHop House, International School for the City e.v.a.) komt bij de herontwikkeling onder druk te staan. Gaat het grote internationale geld die culturele laag zometeen rücksichtslos kapotmaken of is er toch een hybride vorm mogelijk waarbij wonen, werken, cultuur en vastgoedontwikkeling samengaan?”

Nog twee voorbeelden van projectvideo's die 3MP voor Architectenweb gemaakt heeft:

https://vimeo.com/374190696

https://vimeo.com/384524999

Andere nieuwsberichten

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

30 minuten geleden

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

42 minuten geleden

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

3 uur geleden

Houten modulair meubelsysteem van Falsework maakt iedereen timmerman

Vandaag, 10:54

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

2 uur geleden

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan