Copyright: JHK architecten
Copyright: JHK architecten
Copyright: JHK architecten
Copyright: JHK architecten
Copyright: JHK architecten
Copyright: JHK architecten
Copyright: JHK architecten
Copyright: JHK architecten
Copyright: JHK architecten
Copyright: JHK architecten

JHK transformeert Timmerfabriek Schiedam

6 november 2014, 13:29
Ingenieursbureau GustoMSC verhuist volgend jaar naar de Timmerfabriek op de voormalige scheepswerf Wilton Fijenoord in Schiedam. Naar ontwerp van JHK architecten wordt het uit 1948 stammende industriële pand getransformeerd en heringericht. Het weer opengemaakte atrium gaat dienen als visuele en organisatorische hart.

Het betreft een voormalige scheepstimmerwerkplaats met een footprint van vijftig bij vijftig meter, die zich kenmerkt door een expressieve constructie van beton. De vier betonnen schaaldaken zorgen aan de binnen- en buitenkant voor bijzondere accenten. Tot de authentieke details behoren verder onder meer de industriële onderhoudsbruggen en de uit glazen bouwstenen bestaande daklichten.

Bij de transformatie van het pand van werkplaats naar hoogwaardige kantooromgeving stond behoud en herstel van het oorspronkelijke open karakter centraal, zonder daarbij het comfort op de werkplek uit het oog te verliezen. Het centrale atrium, dat alle verdiepingen met elkaar verbindt is hierbij weer opengemaakt en vormt daarmee zowel het organisatorische als visuele hart van het gebouw.

Om de zeven meter hoge begane grond en manshoge borstweringen functioneel te maken is er een extra verdiepingsvloer aangebracht. De huidige begane grondvloer kan daardoor worden gebruikt als overdekte parkeergarage terwijl er op de nieuwe eerste verdieping meer dan genoeg vrije hoogte overblijft om de centrale faciliteiten van het kantoor te huisvesten.

Luie trap
Deze nieuwe verdiepingsvloer kan vanaf de entree worden bereikt via een grote luie trap die leidt naar het centrale atrium. In dit volgens JHK spectaculaire atrium is het bedrijfsrestaurant gevestigd en zijn rondom aan de gevel vergaderfaciliteiten en werkplekken gerealiseerd.

Twee nieuwe open trappen starten op dit niveau in het atrium en verbinden de centrale voorzieningen met de overige twee verdiepingen, waar zich het merendeel van de werkplekken bevindt. Behalve een rol als verbinder krijgen deze trappen ook een activerende functie. De werkverdiepingen worden van het atrium gescheiden door een glazen pui die brandoverslag en geluidsoverlast voorkomt.

Om de industriële schaal van het pand zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen zijn deze vloeren verder zo veel mogelijk open gelaten. Faciliteiten als pantry’s, reproruimtes, overleg- en concentratieplekken zijn in vrijstaande volumes in de ruimte geplaatst om geluidsoverlast op de open werkvloer tot een minimum te beperken.

De werkplekken, die zich hoofdzakelijk in de zone aan de gevel bevinden, worden onderling van elkaar gescheiden door halfhoge verplaatsbare akoestische wanden. Deze wanden zorgen voor akoestisch comfort en visuele rust op de werkplek en zijn eenvoudig verplaatsbaar, maar delen de ruimte niet volledig op, waardoor het open karakter van het pand gehandhaafd blijft.

Kleur- en materiaalgebruik
Het sobere en doelmatige karakter van het bestaande gebouw vertaalt zich eveneens in het kleur- en materiaalgebruik in het interieur. Een palet van wit- en grijstinten vormt samen met het vele beton en glas hierbij een neutrale basis.

In de nieuw toegevoegde interieurelementen is aan de vroegere functie van het gebouw als timmerwerkplaats gerefereerd door een aantal elementen, zoals de vrijstaande facilitaire boxen en halfhoge scheidingswanden op de werkverdiepingen, met hout af te werken.

Deze houten afwerking vormt direct een warm accent in het verder koel ogende interieur. De terugkerende kleuraccenten in meubels, vloer- en wandafwerkingen bestaan uit staalblauwe tinten die passen bij het maritiem-industriële karakter van ingenieursbureau GustoMSC.

Het bedrijfsrestaurant in het atrium is gematerialiseerd als een groene binnentuin, die niet alleen een prettige lunchplek vormt maar ook een aangenaam uitkijkpunt vanaf de omliggende werkplekken. Ton-sur-ton groentinten, houtaccenten en een levende boom maken dragen bij aan dit idee.

‘Clean’
Naast het behouden van het open karakter van het pand is er gestreefd naar een zo ‘clean’ mogelijk beeld om de beeldbepalende constructie van het pand zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Om dit te bewerkstelligen zijn de installaties zoveel mogelijk in nieuwe verhoogde vloeren weggewerkt.

Deze verhoogde vloeren zijn zo aangebracht dat ze meteen ook uitzicht naar buiten mogelijk maken, aangezien de bestaande borstweringen 1,5 meter hoog zijn. Inblaas- en afzuigroosters en aansluitpunten voor data en elektra zijn in de vloer opgenomen en kunnen naar wens verplaatst worden dankzij het modulaire vloersysteem.

Verlichting is geïntegreerd in de akoestische plafonds die vrij hangen van de bestaande constructie. Op deze manier wordt het accumulerend vermogen van het beton maximaal benut en blijft de bestaande betonconstructie in het zicht, aldus JHK

De gevels van het pand waren nog recent voorzien van nieuwe kozijnen met isolatieglas. De borstweringen en dak zijn nageïsoleerd met behulp van voorzetwanden en dakisolatie op het dak, om zo het zicht op de cassetteplafonds te kunnen behouden. Bij de verwarming van het pand wordt er verder gebruik gemaakt van de restwarmte die vrijkomt in het productieproces van de naastgelegen staalharderij.

In het derde kwartaal van 2015 moet de transformatie van de Timmerfabriek gereed zijn. JHK werkt bij deze opdracht samen met GustoMSC zelf en ABT.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan