Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: JHK Architecten
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: JHK Architecten
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg

Industrieel pand omgetoverd tot kantooromgeving

7 maart 2016, 14:47
Offshore ingenieursbureau GustoMSC is onlangs verhuisd naar de Timmerfabriek in Schiedam. JHK Architecten heeft in samenwerking met de gebruiker en ABT de voormalige scheepstimmerwerkplaats getransformeerd tot kantooromgeving. Bij het ontwerp stond behoud en herstel van het oorspronkelijke open karakter centraal, zonder het comfort op de werkplek uit het oog te verliezen.

De uit 1948 stammende, 9.500 vierkante meter grote Timmerfabriek staat op het voormalige terrein van de scheepswerf Wilton Fijenoord. Kenmerkend zijn de expressieve betonnen constructie en vier schaaldaken, die eveneens in beton zijn uitgevoerd. Grote glasoppervlakken in de gevel zorgen voor licht in het interieur, dat bestaat uit open werkvloeren rond een atrium.

Bij de transformatie is het atrium weer open gemaakt, waardoor de ruimte zowel het organisatorisch als visueel hart van het gebouw vormt. De begane grond is in hoogte teruggebracht door een nieuwe verdiepingsvloer in te brengen. Onder de vloer bevindt zich een parkeergarage, terwijl de bovenkant is ingevuld met het bedrijfsrestaurant, vergaderfaciliteiten en werkplekken.

Het atrium is vanaf de entree bereikbaar via een grote luie trap. De twee verdiepingen rond het atrium, waar zich het merendeel van de werkplekken bevindt, worden via twee trappen vanuit het atrium met de centrale ruimte en onderling verbonden. De werkverdiepingen zijn van het atrium gescheiden door een glazen pui, die brandoverslag en geluidsoverlast voorkomt.

Zo open mogelijk
De verdiepingen zijn ieder minimaal vijf meter hoog. Om de industriële schaal van het pand zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, zijn de werkvloeren zo open mogelijk gelaten. Faciliteiten als pantry’s, reproruimtes, overleg- en concentratieplekken zijn in vrijstaande volumes in de ruimte geplaatst om geluidsoverlast op de open werkvloer tot een minimum te beperken.

De werkplekken zelf, die zich hoofdzakelijk in de zone aan de gevel bevinden, worden van elkaar gescheiden door halfhoge akoestische wanden. Deze wanden zijn eenvoudig verplaatsbaar en delen de ruimte niet volledig op, waardoor het open karakter van het pand gehandhaafd blijft.

Het sobere en doelmatige karakter van het bestaande gebouw is vertaald in het kleurgebruik. Een palet van wit- en grijstinten zorgt samen met het vele glas en beton voor een neutrale basis voor het interieur. Door de nieuw toegevoegde interieurelementen af te werken in hout, is gezorgd voor warme accenten. Bovendien refereert dit materiaal aan de oude functie van het gebouw.

De terugkerende kleuraccenten in meubels, vloer- en wandafwerkingen bestaan uit staalblauwe tinten die passen bij het maritiem-industriële karakter van GustoMSC. Het bedrijfsrestaurant midden in het atrium is ontworpen als een groene ‘binnentuin’, met verschillende groentinten in het meubilair en de vloerafwerking. Een levende boom maakt het beeld compleet.

‘Clean’
Naast het behoud van het open karakter hebben de architecten gestreefd naar een zo ‘clean’ mogelijke uitstraling, zodat de beeldbepalende constructie optimaal tot zijn recht komt. Om deze reden zijn de installaties zoveel mogelijk weggewerkt in nieuwe verhoogde vloeren. Deze vloeren zijn op zo’n wijze aangebracht dat ze zicht naar buiten mogelijk maken.

Inblaas- en afzuigroosters en aansluitpunten voor data en elektra zijn in de vloer opgenomen en kunnen dankzij het modulaire vloersysteem naar wens verplaatst worden. Verlichting is geïntegreerd in de akoestische plafonds die vrij hangen van de bestaande constructie. De betonconstructie blijft op die manier in zicht en wordt het (warmte)accumulerend vermogen van het beton maximaal benut.

De gevels waren al voorzien van nieuwe kozijnen met isolatieglas. De borstweringen en het dak, die nog niet waren geïsoleerd, zijn met behulp van voorzetwanden en isolatie op het dak nageïsoleerd. Op die manier kon het zicht op de cassetteplafonds worden behouden. Bij de verwarming van het gebouw wordt gebruik gemaakt van de restwarmte die vrijkomt in het productieproces van de naastgelegen staalharderij.

Andere nieuwsberichten

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

11 juli, 9:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan