Producten
Gevel hoofdkantoor Scouting Nederland stucwerk lijnen CLT houtvezel isolatie landschap
Copyright: Ossip van Duivenbode
Gevel hoofdkantoor Scouting Nederland stucwerk lijn biobased CLT houtvezel isolatie landschap natuur
Copyright: Ossip van Duivenbode
Overstek lariks randbalk CLT geëxpandeerd kruk natuur landschap
Copyright: Ossip van Duivenbode
Overstek CLT regenketting biobased houtvezelisolatie stucwerk
Copyright: Ossip van Duivenbode
Overstek lariks randbalk CLT geëxpandeerd kruk natuur landschap
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Gevelaanzicht avond Hoofdkantoor Scouting Nederland CLT
Copyright: Ossip van Duivenbode
Birds eye avond Hoofdkantoor Scouting Nederland
Copyright: Ossip van Duivenbode
Plattegrond Hoofdkantoor Scouting Nederland
Copyright: MOST Architecture + TOMDAVID Architecten
Situatietekening Hoofdkantoor Scouting Nederland
Copyright: MOST Architecture + TOMDAVID Architecten
ProducttagsAANUIT

Hoofdkantoor Scouting Nederland

25 juni
Het hoofdkantoor van Scouting Nederland, ontworpen door MOST Architecture + TOMDAVID Architecten, markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het entree- en faciliteitencluster op Scoutinglandgoed Zeewolde. Gelegen langs het Nulderpad, fungeert het gebouw als het eerste contactpunt voor bezoekers en biedt het een uitnodigende en functionele ruimte die de geest van Scouting belichaamt: avontuur, ontdekking en leren. Meer dan alleen een kantoorgebouw is het Scouting Hoofdkwartier een dynamisch centrum voor werk en samenwerking, een gastvrije omgeving voor bezoekers en een toonbeeld van duurzaamheid en biobased architectuur.

De locatie is opgedeeld in twee primaire zones: ‘landschap & gebouwen’ en ‘parkeren & service’. Vanwege de functionele rol van het gebied zijn de gebouwen georiënteerd op de bestaande infrastructuur om efficiënte beweging en toegankelijkheid te waarborgen. Het gebouw bestaat uit twee afzonderlijke volumes: een publiek georiënteerde vleugel met kantoren, vergaderruimten en een expositieruimte, en een tweede vleugel gewijd aan logistiek en opslag. De noordelijke oriëntatie van de publieke vleugel optimaliseert daglichttoetreding terwijl zonnewarmte wordt geminimaliseerd, wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie van het gebouw. Ondertussen is de zuidelijke logistieke vleugel ontworpen voor naadloze toegang tot het grote opslaggebied en de Scoutshop, waardoor een soepele operationele doorstroming tijdens grootschalige evenementen wordt gewaarborgd. Samen met het Centraal Magazijn vormt het gebouw een samenhangend en logisch ensemble. De strategische positionering zorgt voor een natuurlijke scheiding tussen de servicezone en het landschap, waardoor de dubbele functie van de locatie als logistiek knooppunt en ontmoetingsplek wordt versterkt.

Verbonden met de natuurlijke omgeving
Het ontwerp komt voort uit de ambitie om het gebouw te verbinden met de natuurlijke omgeving. In plaats van een lineaire scheiding tussen binnen en buiten, brengen uitsparingen en inspringingen in de plattegrond delen van de natuur naar binnen, waardoor de horizontale extensie van de noordelijke gevel wordt doorbroken. Royale openingen in de gevel laten overvloedig daglicht binnen en bieden uitzicht op de volwassen bomen, een uniek kenmerk van de locatie.

De buitenruimtes rondom het gebouw maken integraal deel uit van het ontwerp en de identiteit van de opdrachtgever. Paden, ontmoetingsplekken en activiteitenterreinen zijn zorgvuldig in het landschap geïntegreerd, zodat diverse buitenprogramma’s mogelijk zijn. De doordachte compositie van lage en hoge beplanting zorgt voor een balans tussen intimiteit en openheid, met zowel beschutte hoekjes als uitgestrekte uitzichten. Een duurzaam onderhoudsbeleid zorgt ervoor dat het landschap flexibel blijft, waarbij maaibeleid ruimte biedt voor dynamisch gebruik en aanpasbare paden.

Interieur en ruimtelijke ervaring
Het gebouw is ontworpen om zich geleidelijk te ontvouwen en om circulatieruimtes efficiënt te benutten als sociale ontmoetingsplekken. Terwijl gebruikers door het gebouw bewegen, ervaren ze een reeks zorgvuldig gecreëerde interieur omgevingen, elk met een unieke kwaliteit. Deze zijn strategisch geplaatst om een geleidelijke overgang naar meer private ruimtes te creëren, geaccentueerd door het aflopende dak. De multifunctionele expositieruimte en grote vergaderruimten bevinden zich nabij de entree, terwijl kleinere vergader- en kantoorruimten zich verderop bevinden, dichter bij de personeelsingang.

Een meanderende interne route verbindt op natuurlijke wijze de verschillende functies, stimuleert beweging en spontane ontmoetingen. Flexibele werkplekken, informele vergaderplekken en breakout-ruimten benadrukken een open en gastvrije sfeer. Het ontwerp geeft prioriteit aan toegankelijkheid en inclusiviteit, zodat alle gebruikers, van dagelijks personeel tot internationale bezoekers, zich welkom en betrokken voelen.

Biobased ontwerp
Duurzaamheid vormt de kern van de architectonische benadering van het gebouw. De positionering, oriëntatie en materiaalkeuzes dragen allemaal bij aan de ecologische prestaties. Grote ramen optimaliseren het gebruik van daglicht, waardoor de afhankelijkheid van kunstverlichting wordt verminderd. De belangrijkste werk- en vergaderruimten zijn gelegen aan de noordgevel, waardoor directe blootstelling aan de zon wordt beperkt en het risico op oververhitting wordt geminimaliseerd. Een licht aflopend dak met royale overstekken verbetert de klimaatbeheersing verder, voorkomt overmatige warmte in de zomer en laat in de winter passieve zonnewarmte toe.

In lijn met een sterke duurzaamheidsagenda is de primaire draagconstructie van het gebouw gemaakt van geprefabriceerd Cross-Laminated Timber (CLT), toegepast voor zowel wanden als dakelementen. Dit uitgebreide gebruik van hout verlaagt niet alleen de CO2-voetafdruk van het gebouw, maar draagt ook bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. De natuurlijke thermische eigenschappen van CLT zorgen voor een stabiele binnentemperatuur, terwijl de tactiele kwaliteiten een warme en uitnodigende sfeer creëren.

Aanvullende biobased materialen verbeteren de ecologische prestaties verder. Houtvezelisolatie, afkomstig als bijproduct van zagerijen, zorgt voor uitstekende thermische efficiëntie en ademend vermogen. Boven de grote raampartijen bieden geëxpandeerde kurkpanelen extra isolatie en versterken ze de passieve ontwerpstrategieën. Het resultaat is een dampopen constructie die bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en lange-termijn duurzaamheid.

Een van de belangrijkste voordelen van de CLT-structuur is de dubbele functie als zowel constructiemateriaal als afgewerkte interieurafwerking. Hierdoor is extra bekleding overbodig, wat het materiaalgebruik vermindert en de natuurlijke esthetiek van het hout benadrukt. Het eindresultaat is een omgeving die zowel robuust als organisch aanvoelt, waarbij de Scouting-ethos van materiaal-eerlijkheid en minimale ecologische impact wordt weerspiegeld.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met MOST Architecture

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van MOST Architecture

ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan