Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
De verbinding tussen buiten en binnen via de balkons en verandas
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Ligging van de school aan het Dommeldal
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Uitzicht op de school
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
De aaibare gevel van riet aan de dorpskant
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Natuurlijke, open speelplek aan de voorkant van de school
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Kinderen komen de school binnen via de balkons en veranda's
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Routing: Kinderen komen het lokaal binnen via de balkons en de veranda
Copyright: architecten|en|en
Leslokaal onder de houten kap
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Leerpleinen kunnen optimaal gebruikt worden voor onderwijs
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Plattegronden
Copyright: architecten|en|en
De aula met gefilterd licht van boven
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Zicht op de school vanaf de natuurlijke speelplaats
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
De verbinding tussen buiten en binnen via de balkons en verandas
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Ligging van de school aan het Dommeldal
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Uitzicht op de school
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
De aaibare gevel van riet aan de dorpskant
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Natuurlijke, open speelplek aan de voorkant van de school
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Kinderen komen de school binnen via de balkons en veranda's
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Routing: Kinderen komen het lokaal binnen via de balkons en de veranda
Copyright: architecten|en|en
Leslokaal onder de houten kap
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Leerpleinen kunnen optimaal gebruikt worden voor onderwijs
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Plattegronden
Copyright: architecten|en|en
De aula met gefilterd licht van boven
Copyright: architecten|en|en, BASE photography
Zicht op de school vanaf de natuurlijke speelplaats
Copyright: architecten|en|en, BASE photography

Nieuwbouw Basisschool Buitenstebinnen

21 juni
Buitenstebinnen is een nieuwe basisschool ontstaan uit een fusie van twee scholen in Breugel. Basisschool de Regenboog, een typische dorpsschool in het hart van Breugel en basisschool de Kromme Hoek, de basisschool aan de rand van het dorp en het groene Dommeldal. Waar de locatie van de Regenboog vanuit logistiek het meest voor de hand lag voor de nieuwe gefuseerde school, is uiteindelijk door opdrachtgever PlatOO en het personeel van de scholen de voorkeur uitgesproken voor juist de andere locatie, aan het Dommeldal.

De keuze voor deze bijzondere plek aan de rand van het dorp, verbonden met het groene Dommeldal, was het uitgangspunt voor het ontwerp van de school, het onderwijs volgens Jenaplan, de inrichting van het bijzondere buitenterrein en om te kiezen voor een auto-vrije schoolomgeving.

Omringd door water, groen en een kinderboerderij is deze school echt gericht op het verkennen van buiten. Het ontwerp van de school is geïnspireerd door de traditionele architectuur van Breugel, met karakteristieke kappen. De materialisatie is juist verrassend anders, passend bij het natuurlijke karakter van de plek.

Verweven met de omgeving
De school kent twee gezichten, aan de dorpskant van de school komen de kinderen aan op het plein. Hier stallen ze hun fietsen en is ruimte om te spelen, ook wanneer de school dicht is. De gevel aan de dorpskant past bij het karakter van de straat. Een stijle kap en vrij gesloten gevelbeeld maar wel op zijn eigen manier. Een aaibare gevel uitgevoerd in riet. Samen met het natuurlijk vormgegeven schoolplein laat de dorpskant van de school al zien dat dit geen allerdaagse school is.

Dat dit een bijzonder schoolgebouw is wordt duidelijk aan de Dommelkant. Hier 'waaiert' de school uit naar buiten, waardoor er een panoramisch uitzicht is op de Dommelzone. De gevel aan de Dommelkant is een compleet ander beeld. Een bijzonder houten vakwerk draagt de grote houten balkons boven de veranda’s. De aula, in het hart van het gebouw, opent zich naar de tuin en het natuurlijk vormgegeven speelplein, die in verbinding staat met de Dommelzone.

Verbinding tussen buiten en binnen
De kinderen gaan niet door de voordeur, maar zoals gebruikelijk in Brabant komen ze ‘achterum’ binnen. Niet via een hal of gang, maar direct via de veranda’s en de balkons de klas in. Zo ontstaat de optimale verbinding tussen buiten en binnen. De jassen worden opgehangen in jassenkasten op de veranda’s en de balkons, die extra breed zijn uitgevoerd zodat ze ook worden gebruikt om buiten les te geven. Dit zorgt voor gezond onderwijs en past perfect bij het ontdekkende karakter van het Jenaplan systeem.

De balkons en veranda’s zijn daarnaast ook een innovatieve toevoeging aan het ontwerp van de school. Ze geven schaduw op de zuidgevel van het gebouw, waardoor er in de hele school geen zonwering of screens zijn toegepast. Doordat de garderobe buiten is en de kinderen via de balkons binnen komen ontstaat er in het gebouw meer lucht en dus meer effectieve ruimte voor onderwijs.

Kleinschalige gebouwopzet
Het gebouw bestaat uit twee vleugels, ieder met een aantal leslokalen en een verbindend leerplein. Door de innovatieve routing via buiten kan dit leerplein optimaal ingedeeld worden, zonder hier rekening te houden met brede looproutes en garderobes.

De vleugels komen samen in de aula, het hart van de school. Door de geknikte vorm van het gebouw opent de aula zich richting de tuin, waardoor de verbinding met buiten opnieuw wordt versterkt. De personeelsruimte en het kantoor van de directeur liggen direct aan deze aula, laagdrempelig en passend bij het kleinschalige karakter van Buitenstebinnen.

Innovatief interieur
In de afweging tussen duurzaam materiaalgebruik enerzijds en technische eisen anderzijds is gekozen voor een hybride gebouwconstructie. De begane grond is uitgevoerd in zichtwerk betonsteen, dit geeft een stevige en draagkrachtige basis. De verdieping is uitgevoegd in houtskeletbouw met expressieve houten spanten en OSB binnenwanden; lichtgewicht, losmaakbaar en duurzaam. In de aula komen deze twee werelden zichtbaar samen.

Sociale en schone omgeving
Bij de hoofdentree aan de voorzijde van de school wordt de visie op een stimulerende leeromgeving voortgezet. Hier is ruimte gecreëerd voor een speelplein, waar kinderen zich ook buiten schooltijden kunnen uitleven en sociaal kunnen verbinden. Het gebied rondom de school is bewust autovrij gemaakt. Dit is niet alleen duurzaam maar hierdoor wordt ook de nadruk gelegd op actieve vormen van transport, zoals fietsen en lopen.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met architecten|en|en

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van architecten|en|en

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan