Producten
exterieur
Copyright: Sjaak Henselmans
exterieur
Copyright: Sjaak Henselmans
exterieur
Copyright: Sjaak Henselmans
exterieur
Copyright: Ronald Tilleman
interieur
Copyright: Ronald Tilleman
interieur
Copyright: Ronald Tilleman
interieur
Copyright: Ronald Tilleman
exterieur
Copyright: Sjaak Henselmans
interieur
Copyright: Sjaak Henselmans
interieur
Copyright: Sjaak Henselmans
interieur
Copyright: Sjaak Henselmans
exterieur
Copyright: Sjaak Henselmans
ProducttagsAANUIT

LAM

19 juli 2018
Het LAM (Lisser Art Museum) is gericht op kunst dat iets te maken heeft met voedsel en consumptie, van klassieke stillevens tot digitale kunst. Het museum is voortgekomen uit een masterplan uit 2010 waarmee het landgoed een nieuwe impuls moest krijgen, met respect voor het historisch kader. Het plan voorzag eventueel in een museum, KVDK heeft dit vertaald in een concrete positie en een reële afmeting voor het gebouw. Uiteindelijk maakte dit bureau ook het ontwerp.

Het museum bestaat uit twee hoofdvolumes. Het ene staat in de dijk en het andere zweeft erboven. De uitkraging wordt gedragen door slechts vier kolommen, die qua vorm en materialisatie refereren aan bomen. Ook de schil, die bestaat uit een langgerekte steen in een aardse kleurschakering, is op het omringende bos afgestemd. De schuin aangesneden langsgevel loopt parallel met de weg ten zuiden van het museum.

Rustige architectonische expressie 
Het gebouw, dat is opgezet als een kleinschalig daglichtmuseum, kent een rustige architectonische expressie. Dankzij de glazen entree blijft de opengewerkte dijk volledig zichtbaar, zodat bezoekers het idee krijgen een dijk binnen te treden. De bezoeker wordt hier vanaf de donkere bakstenen vloer omhoog geleid naar de lichter gematerialiseerde bovenverdiepingen.

Het gebouw rijst direct tussen de bomen op uit het park en kent geen overgangszones. Het interieur moest flexibel indeelbaar zijn om te kunnen variëren met de voeding & consumptie-kunstcollectie van de foundation en toekomstige bruikleententoonstellingen. De zalen zijn daarom in de breedte opdeelbaar en de grote trappartijen zijn te gebruiken als tentoonstellingsruimte, maar ook als tribune.

De routing volgt het Guggenheim-principe, waar de bezoeker op het hoogste punt start en al dalend automatisch alle tentoonstellingszalen passeert. De ‘route architecturale’ meandert door hoge en lage ruimtes en langs verrassende daglichtplekken die een nadrukkelijke relatie met het parklandschap aangaan. De sfeer verandert door de verschillende lichtinvallen en uitzichten continu.

Glazen loopbrug 
In het hart van het gebouw komen de twee zichtassen van het gebouw samen op een glazen loopbrug. Vanaf deze brug heeft de bezoeker aan alle kanten contact met de natuur en via een hoekraam zicht op het kasteel. Dit raam zorgt voor de ‘fonkeling’ in de hoek van de simpele hoofdvorm, aldus KVDK. Voor de liefhebbers is in de verschillende verhoudingen de gulden snede te herkennen.

De opdrachtgever is onder meer de eigenaar van een bekende supermarktketen. Als referentie aan deze achtergrond is aan de buitenkant een wandelroute uitgezet, waarbij objecten uit het LAM via ‘etalages’ zichtbaar zijn gemaakt voor de wandelaar.

In het ontwerp zijn enkele passieve duurzame oplossingen geïntegreerd. De glazen entree verstrooit bijvoorbeeld daglicht in de expositieruimtes, die op deze manier weinig ramen behoeven en klimatologisch eenvoudiger te organiseren zijn. Het depot bevindt zich volledig in de dijk, waardoor koeling of verduistering niet nodig is.

Tot de actieve duurzame toepassingen in het gebouw behoren een warmte/koude opslag, een grijswatersysteem voor de toiletten en een te betreden groendak.

Traag reagerende buitenschil 
De waardevolle bezittingen vereisen een hoog installatietechnisch- en beveiligingsniveau van het gebouw met een zeer goed isolerende, traag reagerende buitenschil. In elke tentoonstellingszaal wordt gebruik gemaakt van een bezettinggestuurde luchtbehandelingsinstallatie en LED-verlichting. De ruime mate van gefilterd daglicht draagt bij aan vermindering van energiegebruik maar eveneens aan een 'natuurlijke' beleving van het museum.

De exacte openingsdatum van het LAM is nog niet bekend. Landgoed Keukenhof is vooral bekend vanwege de jaarlijkse bloemententoonstelling die drommen toeristen lokt.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met KVDK Architecten BNA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van KVDK Architecten BNA

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan