People’s Pavilion - 100% circulair
19 juni 2018
People’s Pavilion won de Frame Awards 2018 in de categorie Sustainable Design en de Dutch Design Awards 2018 in de categorie Habitat. People’s Pavilion is genomineerd voor de New Material Award en voor de ARC18 innovatieaward. People’s Pavilion is opgenomen in het Jaarboek Architectuur 2017/2018.
Van 21 tot 29 oktober 2017 vond in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. DDW en Designstad Eindhoven lanceerden de eerste editie van een vierjaarlijks, internationaal design-evenement dat een podium biedt aan toekomstmakers uit de hele wereld: het World Design Event (WDE). Het icoon van het World Design Event stond midden op het Ketelhuisplein: het People's Pavilion, een ontwerp van Overtreders W en bureau SLA.
Peoples pavilion is bedacht als mijlpaal, ontmoetingsplek en discussieplatform. Het paviljoen huisde een gevarieerd programma van lezingen, TedTalks en discussies over de vraag: hoe geven we vorm aan de circulaire toekomst? Zowel het gebouw als het programma bracht stadsbewoners, designers, beleidsmakers en technici samen voor een dialoog op hoog niveau.
De ontwerpers wilden de voetafdruk van het paviljoen reduceren tot nul en ondertussen aan de vraag van de opdrachtgever voldoen om een tijdelijke ontmoetingsplek te realiseren die de circulaire toekomst ademt. Ze maakten een 100% circulair paviljoen, wat betekent dat bij de bouw geen grondstoffen van onze aarde verloren gegaan.
People's Pavilion laat zien dat het mogelijk is om materialen te gebruiken zonder ze uit te putten. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding, verlichting: alle materialen om het 250m2 gebouw te realiseren zijn geleend en na afloop van de DDW weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren. 100% geleend betekent dat er niet is geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd. Alle gebruikte materialen moesten immers intact blijven.
Deze onconventionele designkeuze maakte People's Pavilion tot een inspirerend bouwwerk voor de bezoekers. Interieur en exterieur lieten standaard bouwmaterialen zien in hun puurste vorm. De basis is gevormd door een constructie van 12 betonnen heipalen en 19 houten frames, ontwikkeld in samenwerking met Arup. De frames bestonden uit ongeschaafd houten balken van standaard afmetingen, die tegen elkaar zijn gekneld met stalen omsnoeringsbanden. De heipalen en frames zijn aan elkaar bevestigd met 350 spanbanden. Zo ontstond een 8 meter hoge hoofddraagconstructie die het skelet vormt voor het 250 m2 grote gebouw. Het glazen dak is gemaakt met een systeem dat ook in de kassenbouw wordt gebruikt. De dichte gevels bestaan uit kleurige plastic leien van plastic huisafval, dat door Eindhovenaren in de voorgaande maanden is ingezameld. De glazen gevel op het maaiveld was over van een renovatie van het hoofdkantoor van bol.com en is na afloop van de DDW weer gebruikt voor een nieuwe kantoorinrichting. Het podium bestond uit geleende stelcon platen. Ook de verlichting, de bar en de overige inrichting van het People's Pavilion zijn geleend.
De realisatie van People’s Pavilion pusht het gesprek over circulariteit en een nieuwe, meer duurzame industriële standaard in bouwen. Het paviljoen verleidde bezoekers ertoe om actief te participeren in de discussies en om een mening te vormen en te delen over de circulaire toekomst. En laat een nieuwe toekomst voor duurzaam bouwen zien.
People’s pavilion zou niet zijn gerealiseerd zonder de samenwerking met de uitleners van het materiaal:
foundation piles: IJB groep, Lemmer
wood, steel mats: Stiho group, Nieuwegein
facade tiles: Govaerts, Hasselt (B)
ground floor facade: Tetris, Amsterdam
electrical wiring & lights: XXX
glass roof: DEGO Onderhoud, Monster
concrete flooring: Heezen, Eindhoven
tensioning straps: Logistiek Concurrent
containers for plastic waste: Van Happen, Eindhoven
plastic washing/shreddering: Morssinkhof, Haaksbergen
church benches: Keizersgrachtkerk, Amsterdam