Producten
ProducttagsAANUIT

ZMLK Scholen

5 april 2012
In 1998 zijn scholen voor kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking, door de invoering van de leerlinggebonden financiering, intensief samen gaan werken binnen een Regionaal Expertise Centrum (REC). Binnen Den Haag ontstond het REC Haagwinde waarin onder andere de Bernardusschool en Inspecteur de Vriesschool intensief samenwerkten. Het was tot nu toe normaal dat ZMLK leerlingen van 4 jaar tot 20 jaar bij elkaar in één gebouw hun onderwijs volgen. Vanwege deze ongewenste situatie is bij de oprichting van REC Haagwinde de ambitie geformuleerd een apart VSO voor Zeer Moeilijk Lerende jongeren te gaan formeren. Dit schoolgebouw in Duinzigt is resultaat van deze ambitie en biedt gespecialiseerde hulp aan kinderen van 13 tot en met 19 jaar.

Het gebouw herbergt voor twee verschillende scholen de onderwijsruimten. Ten behoeve van het onderwijsprogramma bevinden er zich bovendien twee gymzalen die intern met de scholen zijn verbonden, maar voor avondgebruik een eigen entree hebben.

Locatie en gevelbeeld

Het gebouw is gepland op de locatie van de voormalige Internationale school, ingeklemd tussen de ‘American Protestant Church’ en het ‘Meester Visserhuis’, een recent opgeleverd verzorgingstehuis met kinderdagverblijf. Het aardige van de locatie is dat het zowel aan de west- als de oostzijde aan een straat ligt. Hierdoor kon iedere school een eigen hoofdentree krijgen aan respectievelijk de Theo Mann-Bouwmeesterlaan en de Esther de Boer-Van Rijklaan. Deze ingangen op de kopgevels versterken de alzijdigheid van het gebouw en voorkomen het ontstaan van een voor- en achterkant. Intern zijn de scholen met elkaar verbonden. De sportaccommodatie heeft een eigen ingang en is intern verbonden met de rest van het gebouw. De activiteiten in het sportgedeelte zijn vooral bedoeld voor het onderwijsprogramma maar zijn deels ook te gebruiken door bewoners in de omliggende wijk. Dit draagt bij aan het vergroten van de functionele betekenis van het complex voor de directe omgeving.

Het gebouw verankert zich met haar vorm en lichte tint in de omgeving. De opvallend natuurlijke omkadering van het schoolterrein en horizontale gevelpuien dragen verder bij aan deze verankering. De travertin gevel met bronze geanodiseerde puien versterken het tijdloze karakter van het gebouw maar doen ook denken aan bekende Haagse utilitaire projecten. Aluminium luifels markeren de verschillende entrees en verwelkomen de bezoekers. De translucente gevelbeplating van de bovenste gymzaal laat het gebouw ’s avonds werken als een lantaarn.

Gebouw en interieur

N2 architekten heeft zich bij het ontwerp voor de ZMLK scholen in Duinzigt Den Haag allereerst goed verdiept in het specifieke functionele programma van eisen. Een goed werkend gebouw staat of valt immers bij een optimale ruimtelijke organisatie. Verder waren de bouwlocatie en het bestemmingsplan heel dwingend; gelegen op een relatief klein terrein en met een beperkte toegestane bouwhoogte. Het gebouw voegt zich zodanig op de locatie tussen de ‘American Protestant Church’ en het ‘Meester Visserhuis’, dat de speelpleinen zich optimaal kunnen richten op de zon en het groene uitzicht. Om een redelijk speelpleinoppervlak te garanderen, is het programma gestapeld in drie bouwlagen. De twee gymzalen zijn om redenen van efficiency gestapeld in de noordoosthoek van het bouwvolume, met puien om de zalen van daglicht te voorzien.

De meerwaarde van het samengaan van de twee scholen in één gebouw is met name zichtbaar door een gezamenlijk gebruik van de begane grond. Hier zijn de vaklokalen thematisch ingericht als hout- en metaalwerkplaats, grootkeuken en kleinkeuken. Ook de vergaderruimte is voor gezamenlijk gebruik en de aula’s kunnen door een flexibele wand geschakeld worden tot één grote ruimte. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich de afzonderlijke domeinen van de verschillende scholen, ontworpen op de specifieke onderwijsconcepten. In eerste oogopslag valt de compacte en efficiënte plattegrond van het gebouw op. Bijkomend voordeel van deze compacte plattegrond is de optimale verhouding tussen inhoud en geveloppervlak waarmee energieverliezen worden geminimaliseerd. Door het op doordachte plekken weglaten van vloervelden kent het gebouw in haar beleving een grote ruimtelijke rijkdom met ver invallend daglicht en mooie zichtlijnen. Ook kan men zich hierdoor in het gebouw zeer goed oriënteren.

In het interieur is zeer beheerst gebruik gemaakt van verschillende kleuren en materialen. Door dit materiaal- en kleurgebruik, het hele zorgvuldige detaillering en door het op het eerste gezicht ontbreken van systeemplafonds, doet het interieur ondanks de sobere materialiteit luxueus aan.

De toepassing van de kleur groen in verschillende gedaanten is kenmerkend. Vloervelden zijn op specifieke plekken verbijzonderd door deze kleurvlakken. Een gekleurde houten wand begeleidt op de begane grond de route naar de centraal gelegen aula die op haar beurt opent naar de speelpleinen. De aula is ook vanuit verschillende plekken op de verdiepingen zichtbaar waardoor het als een oriëntatiepunt voor het interieur werkt. De circulatieruimten worden begeleidt door lambriseringen van witte geglazuurde tegels die verder bijdragen aan de heldere sfeer binnen het gebouw.

Fotografie: Roos Aldershoff Amsterdam

Download brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Theo Kupers Architecten bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Theo Kupers Architecten bv

Theo Kupers Architecten bv
Theo Kupers Architecten bv
Theo Kupers Architecten bv
Theo Kupers Architecten bv
Theo Kupers Architecten bv
Theo Kupers Architecten bv
Theo Kupers Architecten bv
Theo Kupers Architecten bv
Theo Kupers Architecten bv
Toon alles
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan