32 appartementen Stadshagen

6 juni 2006
Situatie Aan de rand van het nieuwe Zwolse stadsdeel Stadshagen ligt het deelplan Milligen aan de Plas. Het plan ontleent zijn naam aan de grote aanliggende waterpartij: de Milligerplas. Om zoveel mogelijk te profiteren van de kwaliteit van het water, zijn de straten in het deelplan zoveel mogelijk op het water georiënteerd. Parallel aan de straten lopen zogenaamde ‘groene vizieren’: openbare groenstroken met een thematische inrichting. De bebouwing ligt in lange stroken tussen de straten en de vizieren. Iedere strook, gedomineerd door eengezinswoningen in een grote typologische variatie, wordt bekroond met een appartementencomplex. De woningen en appartementen vormen een stedenbouwkundige eenheid.

Opgave Hoewel de woningen eerder werden gerealiseerd, vormt het appartementencomplex stedenbouwkundig gezien het startpunt van de bouwstrook. Het complex diende ook als zodanig ontworpen te worden: een kop met appartementen op de rug van grondgebonden eengezinswoningen. Daarnaast vroeg de weidsheid van de aanliggende Milligerplas om een groot gebaar; zeven bouwlagen hoog en plaats biedend aan 32 appartementen.

Ontwerp De opdracht had een duidelijke spanning in zich. De waterkant, op zich de meest aantrekkelijk plek om woningen op te oriënteren, lag op het noorden: wonen aan het water… maar ook wonen op het noorden. Dit maakte de opgave tot een puzzel: hoe kunnen zoveel mogelijk woningen profiteren van het uitzicht over het water, zonder daarbij de negatieve aspecten van het wonen op het noor-den te ondervinden? Uiteindelijk landde de puzzel in een plattegrond waarbij iedere woning licht vangt van twee kanten en de verblijfsruimten zoveel mogelijk langs de gevel zijn geplaatst. Consequentie was wel dat de positie in het blok automatisch ook de exclusiviteit van de woning bepaalde. Daarbij speelde ook het uizicht over het groene vizier en de grootte van de buitenruimte een rol. Een ander gevolg was een grote afwisseling in de woningplattegrond - per verdieping is geen van de zes woningen gelijk - en de bijkomende variatie in het gevelbeeld. Bakstenen muurdelen, ge-metseld in dezelfde steen als de eengezinswoningen, aluminiumkleurige kozijnen en (standaard) balkonhekken brengen hier eenheid.

De 32 appartementen zijn ondergebracht in twee schegvormige structuren: een smalle beuk op het oosten, en een brede beuk op het westen. Tussen de scheggen bevindt zich een grote open hal die op vrijwel alle verdiepingen uitzicht biedt over het water. Vanuit deze centrale hal worden de woningen ontsloten. Vijf balkons, de buitenruimte van de noord appartementen, hangen als loopbruggen voor de hal. Matglazen balustrades zorgen voor lichtinval en het behoud van privacy.

Waar de formele straatgevel vooral strak en glad van aard is, oogt de westgevel open en gedifferentieerd. De buitenruimten lijken hier haast uitgegutst; losgemaakt van het bouwlichaam. Dit effect wordt verstrekt door de knaloranje geschilderde plafonds van de balkons, overigens dezelfde kleur die gebruikt werd bij de entreepartijen van de eengezinswoningen. Met het verschil in gevelbeeld reageert het complex op de strenge karakter van de straat een de informaliteit van het groengebied.

In de richting van de woningen neemt de hoogte van het appartementencomplex langzaam af. Hier gaat ook de halfverdiepte parkeerkelder, herkenbaar aan de plint, over in de tuinmuur van de aangrenzende woningen, en worden de beide plandelen, de 47 eengezinswoningen en de 32 appartementen, tot één geheel gesmeed.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAS Groningen B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan