Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: architecten|en|en
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: architecten|en|en

Het Mooiste Blauw

3 februari 2021
Het onalledaagse schoolgebouw ‘Het Mooiste Blauw’ - verwijzend naar een uitspraak van Vincent van Gogh - werd ontworpen door architecten|en|en. Een spannende maar vriendelijke leeromgeving, waar binnen en buiten elkaar verlengen en waar ruwe randjes uitdagen. In drie delen opgebouwd, geïnspireerd op de lokaal iconische Opwettense Watermolen, biedt het ontwerp sinds dit schooljaar huisvesting aan jenaplanschool Het Mooiste Blauw.

Driedelig icoon
Met een knipoog naar iconische plekken van Nuenen, worden de onontgonnen gronden van nieuwbouwwijk Nuenen-West stedenbouwkundig verankerd in de lokale historie. Referenties naar lokale kenmerkende gebouwen maken de nog nieuwe straten en gebouwen toch ‘typisch Nuenen’. Zo ook het schoolgebouw Het Mooiste Blauw.

De combinatie van drie volumes baseert zich op de gebouwenreeks van de karakteristieke Opwettense Watermolen, ooit geschilderd door Van Gogh. Het in het midden gelegen binnen- en buitendeel worden omlijst door de twee leshuizen waarin de onder-, midden- en bovenbouw elk een eigen plek krijgen. De drie gedeelten met elk een eigen functie zijn aan de buitenzijde duidelijk leesbaar maar toch verbonden, als een kleurrijke familie: een samenhangend geheel dat méér is dan de som der delen.

Ruwe bolster blanke pit
Het Mooiste Blauw zit vol verrassingen. De vele kleurschakeringen in de blauwe kielen van de Nuenense boeren, mede veroorzaakt door slijtage, inspireerden ooit Van Gogh en geven nu titel aan de nieuwe school. Ook in de architectuur van Het Mooiste Blauw worden de rijkheid van diversiteit, een lokaal verhaal en spannende levendigheid van pure materialen gevierd. Een niet alledaags gebouw waar ruwe randjes mogen. Hier worden zintuigen geprikkeld en krijgen kinderen de ruimte om spelenderwijs te leren en de wereld te ontdekken. 

Een zienswijze die wordt weerspiegeld in afwerking en materiaalgebruik van het gebouw. De uitstraling is van buiten ongepolijst met een boerenkarakter dat uitnodigt tot ontdekken: ongeschuurd hout, golfplaat, robuuste balken, raster hekwerk, zand voor de deur. Maar ook ongedefinieerde hoekjes, afwatering in het zicht en een altijd open entree met kippen en konijnen. Hier roept het avontuur kinderen de wereld in en mogen de handen vies worden.

Als zachte tegenhanger van de ruwe buitenkant, biedt de binnenzijde van de school een veilige thuishaven met knusse, kleinschalige plekjes om zelfstandig te werken of geborgen instructieruimtes om met de stamgroep samen te komen. Een zorgvuldige compositie van raampartijen omkadert het Nuenense landschap dat ook van Gogh inspireerde. Pittoreske plaatjes, die schilderachtig met de seizoenen mee verkleuren, komen zo de school binnen waardoor de connectie met buiten behouden blijft. Een veilige leeromgeving met balans tussen binnen en buiten, extravert en introvert, ruw en zacht, samen en zelfstandig, stimulans, uitdaging, rust en concentratie.

Leren van het buitenleven
Het buitendeel aan de voorzijde vormt de entree van de school, waarvan de deur altijd open staat. Deze dient als ontvangsthal en als thuis voor de schooldieren, en gaat over in het binnendeel waar de logistiek van het gebouw samenkomt. Het hart van de school klopt in het deel, het middelste bouwblok in het drieluik. Geïnspireerd op de werkruimte in oude schuren en boerderijen heeft deze een laagdrempelige verbinding met het erf buiten waar onder andere gespeeld en gepauzeerd wordt. In het niet-geklimatiseerde transparante deel zijn ook binnen de seizoenen het hele jaar te beleven. 

Als logistiek knooppunt biedt het deel een vrije ruimte voor improvisatie, samenkomen en een breed programma van diverse activiteiten: ontmoeten, optreden en presenteren, koken, musiceren, samen de week openen en sluiten. Met de deuren open is het een inspirerende fijne plek waar binnen en buiten elkaars verlengde zijn.

Leeromgeving met dynamiek
Beweging is de motivatie achter de indeling en inrichting van het gebouw en omgeving, met als streven een gezonde leeromgeving die leerlingen fris houdt. Vanuit de Jenaplan methode werkt Het Mooiste Blauw met meerjarige stamgroepen waarin groepsoverstijgend samenwerken en ontmoeten wordt gestimuleerd. In het gebouw is dit terug te lezen door de belangrijke plaats die de clusters van onder-, midden- en bovenbouw innemen op de plattegrond.

Elke ‘bouw’ krijgt een eigen vleugel met naast thuisruimtes voor de stamgroepen een gedeeld werklokaal waarin leerlingen uit verschillende klassen gemengd werken en zelfstandig een eigen werkplek kiezen. Niet in schoolse traditionele rijtjes, de keuze is divers: een rustig plekje om te lezen bij het raam, een frisse neus halen op het balkon, een actieve houding aan een sta-bureau of samenwerken in een groepje. De leeromgeving beperkt zich niet tot de muren van het klaslokaal. Elk werklokaal heeft een rechtstreekse toegang tot een buitenruimte als verlengde van het klaslokaal. Per les wordt er van werkplek gewisseld, zo wennen leerlingen aan zelfstandig werken, houden ze een divers ritme en blijven ze scherp, fris en in beweging. Het gebouw is op deze manier niet alleen een inspirerende omgeving, maar geeft ook specifieke functionele kaders aan de onderwijsvorm en -programma van die het gedachtengoed vormen van Het Mooiste Blauw.

Een schoolvoorbeeld van maatwerk
Het ontwerp van Het Mooiste Blauw getuigt van maatwerk en een goede samenwerking tussen architect en gebruiker, waardoor het gebouw de manier van lesgeven ondersteunt en de onderwijsvisie verdiept. Zo zegt ook Marianne Boschmann, directeur van de Jenaplanschool en zelf nauw betrokken in het proces: “De architect heeft goed geluisterd naar onze visie en hieraan zelf een ruimtelijke vertaling gegeven”. Het ontwerp kreeg richting door de ruimtelijke beperking van de nieuwe locatie. De nieuwe en niet-traditionele opzet daagde ook docenten uit in hun werkwijze. Om voor leerlingen en leerkrachten de overgang te verzachten, werd tijdens de ontwikkeling van de nieuwbouw alvast geoefend met een nieuwe indeling, gedeelde functies en werkruimten.

Het schoolgebouw voor Jenaplanschool het Mooiste Blauw biedt zo een spannende, leerrijke omgeving waar de ontwikkeling van het kind ruimte heeft. Dat diversiteit hier een verrijking is, is al van verre te zien. Een eigenwijze en vooruitstrevende onderwijsvisie krijgt zo fysieke vorm in een schoolgebouw met eigenheid.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met architecten|en|en

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van architecten|en|en

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan