Erasmus MC
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Entree Wytemaweg
Copyright: Ossip van Duijvenbode
Passage nabij Hoofdingang
Copyright: Ossip van Duijvenbode
Toegang koffiecorner boven de hoofdingang
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Passage - wachten, werken en ontmoeten
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Plein Sophia - wachten, werken en ontmoeten
Copyright: Ossip van Duijvenbode
Passage en Plein Sophia - hoogbouw
Copyright: EGM architecten
Atrium
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Atrium met verdiepte patio en trappenhuis aan transparante gevel
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Spoedeisende Hulp - daglicht en skyceiling
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Radiotherapie - wachtruimte bij verdiepte patio
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Radiotherapie
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Poliklinieken
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Operatiekamer met daglichttoetreding
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Eénpersoonspatiëntenkamer - met Roomin In-meubel en uitzicht op daktuin
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Daktuin
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Erasmus MC
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Erasmus MC - vogelvlucht
Copyright: Levien Willemse
Plattegrond - souterrain en begane grond
Copyright: EGM architecten
Plattegrond - eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Plattegrond - tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Plattegrond - zesde verdieping
Copyright: EGM architecten
Plattegrond - achtste verdieping
Copyright: EGM architecten
Doorsnede
Copyright: EGM architecten
Doorsnede
Copyright: EGM architecten
Schema
Copyright: EGM architecten
Erasmus MC
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Entree Wytemaweg
Copyright: Ossip van Duijvenbode
Passage nabij Hoofdingang
Copyright: Ossip van Duijvenbode
Toegang koffiecorner boven de hoofdingang
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Passage - wachten, werken en ontmoeten
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Plein Sophia - wachten, werken en ontmoeten
Copyright: Ossip van Duijvenbode
Passage en Plein Sophia - hoogbouw
Copyright: EGM architecten
Atrium
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Atrium met verdiepte patio en trappenhuis aan transparante gevel
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Spoedeisende Hulp - daglicht en skyceiling
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Radiotherapie - wachtruimte bij verdiepte patio
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Radiotherapie
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Poliklinieken
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Operatiekamer met daglichttoetreding
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Eénpersoonspatiëntenkamer - met Roomin In-meubel en uitzicht op daktuin
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Daktuin
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Erasmus MC
Copyright: Ruimtes in Beeld | Rob van Esch
Erasmus MC - vogelvlucht
Copyright: Levien Willemse
Plattegrond - souterrain en begane grond
Copyright: EGM architecten
Plattegrond - eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Plattegrond - tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Plattegrond - zesde verdieping
Copyright: EGM architecten
Plattegrond - achtste verdieping
Copyright: EGM architecten
Doorsnede
Copyright: EGM architecten
Doorsnede
Copyright: EGM architecten
Schema
Copyright: EGM architecten

Nieuwbouw Erasmus MC

3 september 2018
De nieuwbouw van het Erasmus MC transformeert het academisch ziekenhuis van een verzameling losse gebouwen naar een medisch complex waar dagelijks 13.500 medewerkers, 4.500 studenten en duizenden patiënten en bezoekers hun weg vinden. Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was het creëren van een Healing Environment voor patiënten, bezoekers en medewerkers. In deze omgeving spelen het afgewogen kleurenpalet, de intuïtief aanvoelende bewegwijzering alsmede daglichttoetreding en uitzicht een prominente functionele en esthetische rol. Atria, publieke gebieden, groen, kunst en glaspartijen geven het gebouw zijn identiteit, creëren intieme plekken en zorgen voor de verbinding met de stad.

Daglicht en oriëntatie
De entrees leiden naar de publiekelijk toegankelijke glasoverkapte centrale as die een overzichtelijke verbinding vormt tussen de verschillende bouwdelen. Deze U-vormige binnenstraat met receptiebalies, wacht-, ontmoet- en werkplekken, winkels en horecagelegenheden kent een diversiteit aan ruimtelijkheid, dynamiek en afwerking waardoor zowel grootschalige levendige als intieme rustige plekken voor patiënten, medewerkers en bezoekers ontstaan. De as is de geleidelijke overgang tussen stad en ziekenhuis en een belangrijk herkenningspunt voor al zijn gebruikers.

Aan de binnenstraat grenzen grote atria met grote glazen gevels, verdiepte patio’ en veel groen. De atria leggen de verbinding met de stad en zorgen tegelijkertijd voor oriëntatie en daglichttoetreding in het ziekenhuis. Hier wordt geluncht, gewerkt en gewacht. De wachtruimtes op de poli’s zijn aan de buitengevel van het gebouw gesitueerd waardoor ook daar daglicht toetreed en uitzicht is; spreek- en behandelkamers waar privacy gewenst is zitten aan de binnenzijde van het gebouw. In de dieper gelegen wachtruimtes als die van Radiotherapie en de Spoedeisende Hulp biedt natuurlijk daglicht via verdiepte patio’s met veel groen een rustgevende afleiding en dragen zo ook bij aan stressvermindering.

Organisatie
Vanuit het publieksgebied worden de verschillende functionele zones van het ziekenhuis ontsloten. De verticale verbindingen zijn georganiseerd rondom patiëntenthema’s zoals zorg voor kinderen en een hart-vaatcentrum. Voor patiënten is het daardoor duidelijk waar ze in het complex moeten zijn. Horizontaal zijn juist dezelfde functies zoals spreekruimtes en operatiekamers op dezelfde verdieping gelegd. Daardoor kan een operatiekamer de ene dag gebruikt worden voor een hersenoperatie en de volgende dag voor een borstoperatie. Met dit harmonicamodel kan het ziekenhuis haar capaciteiten optimaal en flexibel inzetten.

De functionele gelaagdheid is terug te zien in de gevel van het Erasmus MC. Op de begane grond nodigt een glazen plint uit om dicht langs het gebouw te lopen en naar binnen te komen. Daarboven begint de meer gesloten opbouw met verschillende koude en warme materialen, horizontale en verticale stroken, diepe neggen of juist erkers. Op de bovenste, meest rustige, verdiepingen zijn de gevels van de patiëntenkamers uitgevoerd in hout met een dubbele gevel van glas. Deze unieke toepassing van hout draagt in sterke mate bij aan de positieve beleving van de patiënt.
Door de variëteit in gevelbeelden oogt het complex divers met een heldere indeling en zoekt de façade aansluiting op de schaal van de stad.

Zorg
De verpleegafdelingen liggen op de bovenste verdiepingen, ver weg van hectiek en rumoer. Net als daglicht, groen en afleiding is ook autonomie van de patiënt een belangrijk onderdeel van de Healing Environment. Daarom is door het Erasmus MC gekozen voor uitsluitend éénpersoons patiëntenkamers. Zo heeft elke patiënt een eigen intieme privéplek. De houten gevel in de patiëntenkamer creëert een warm gevoel waarbij de glazen voorzetgevel de wind-, vuil- en geluidsbelasting op de kamer beperkt. Vanuit het bed heeft de patiënt direct zicht op de deur en naar buiten. Om de ruimtelijkheid van de kamer te behouden is de inrichting laag gehouden. Het door EGM interieur ontworpen Rooming-In meubel (gerealiseerd in samenwerking met Ahrend) biedt de mogelijkheid om een naaste op de kamer te laten overnachten. Ook dat draagt positief bij aan de gemoedsrust van de patiënt. Alle patiënten hebben toegang tot 3.000 m² daktuin , die ook met bed begaanbaar zijn. De daktuin en overige groene daken, samen 6.000 m²,  zijn een wezenlijk onderdeel van de Healing Environment.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met EGM architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan