Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten

Ds. Abraham Hellenbroekschool

27 mei
Voor de ruim 200 leerlingen van de reformatorische Ds. Abraham Hellenbroekschool was een nieuw gebouw nodig. Het schoolgebouw uit 1975 was sterk verouderd, onoverzichtelijk en donker. De gemeente Zwijndrecht bood de mogelijkheid voor nieuwbouw, mits de geldende BENG-norm werd gehaald. Dit had een voor de school verrassend ontwerp als resultaat: een transparant en licht gebouw, waarin kinderen makkelijk hun weg kunnen vinden en iedereen met elkaar verbonden is.

 
Ensemble van vier huisjes ‘Rondom de Brink’
Overzichtelijk, kleinschalig en transparant. Dat waren de uitgangspunten voor de nieuwe school. EGM’s antwoord met concept ‘Rondom de Brink’ sprak de school direct aan. In dit ontwerp liggen vier gebouwdelen als een dorpje rondom een brink; daaromheen loopt een transparante gang. Die verbindt en brengt overzicht, licht en lucht in het gebouw. Elke leeftijdsgroep heeft een apart huisje, met een eigen leerplein dat op een vanzelfsprekende manier doorloopt in de gezamenlijke ruimte. Elk gebouwdeel is anders en door de gekozen dakvormen ontstaan er bijzondere en prettige leslokalen met veel hoogte. Een vorm die past bij de visie van de school en tegelijkertijd toekomstwaarde biedt.

Geborgen en veilig gevoel
De kleinschalige opzet biedt de kinderen geborgenheid, een plek waar ze zich gezien en veilig kunnen voelen. Waar ze samen en bij elkaar betrokken zijn, maar wel met een eigen locatie voor elke groep, met ook een eigen kleur. Als de bel gaat, komen maximaal drie klassen tegelijk uit op een van de drie kleinere leerpleinen. Kinderen verdrinken zo niet in de massaliteit. De multifunctionele kleutergymzaal is met verplaatsbare wanden makkelijk om te toveren tot een ruimte voor bijeenkomsten en ouderavonden. Het mooiste uitzicht op de patio heb je vanaf de brede, houten tribunetrap met een loop- en een zitgedeelte. Deze loopt naadloos door in een groot multifunctioneel meubel op het leerplein.

Duurzaam gaat verder dan energiezuinig
Naast het behalen van de BENG-norm wilde de basisschool in Zwijndrecht nog een stapje verder gaan als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Zo zitten er in het gasloze gebouw twee warmtepompen en liggen er meer dan honderd zonnepanelen op het dak. De puntdaken geven elk huisje een eigen karakter, maar dragen door de vorm ook bij aan een duurzame en energiezuinige installatie, grotendeels gebaseerd op natuurlijke toevoer en warmteterugwinning. Verder ligt er een lagetemperatuurvloerverwarming met een WKO-installatie, heeft het gebouw een hoge isolatiewaarde en zijn er nauwelijks afvalstromen. De luchtkwaliteit wordt met CO2-melders continu gemonitord en ingeregeld. Elk huisje heeft zijn eigen entree en installaties en kan indien nodig ontkoppeld worden en een andere functie krijgen.

Oude materialen hergebruikt
De constructie van het gebouw is uit hout opgetrokken, waarbij de balken en spanten in elk gebouwdeel in het zicht zijn gelaten. Dit zorgt voor een warme uitstraling, en hout houdt ook CO2 vast gedurende de levensduur. Daarnaast zijn er zo veel mogelijk materialen en producten uit het oude gebouw hergebruikt. Denk aan lichtarmaturen, toiletpotten, wastafels, infraroodkranen, ledpanelen, systeemplafonds, wanden en pantrymeubels. Ook is de buitenruimte met vijftig procent vergroend ten opzichte van de oude situatie en komen alle schoolpleintegels van de oude locatie.

Daglicht zorgt voor natuurlijke sfeer
In het frisse, functionele en sfeervolle schoolgebouw heeft alles een logische plek, waardoor het een prettige werkomgeving is voor leraren en onderwijsondersteuners. Het daglicht krijgt door de grote ramen en het open dakvenster alle ruimte, wat zorgt voor een natuurlijke sfeer. Zo heeft elk leslokaal een groot raam met breed kozijn waarin kinderen graag zitten om te lezen. De personeelskamer biedt zicht op het groene speelplein en is huiselijk ingericht. Een aangename plek om in de pauze even tot rust te komen en aan het einde van de dag bij te praten. 

 
Fotografie: Scagliola + Brakkee, J. Mol (luchtfoto)

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met EGM architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan