Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Architectuurfotograaf
Copyright: Frank van der Burg
Copyright: Architectuurfotograaf
Copyright: Architectuurfotograaf
Copyright: Frank van der Burg
Copyright: EGM architecten
Copyright: Architectuurfotograaf
Copyright: Architectuurfotograaf
Copyright: Frank van der Burg
Copyright: Architectuurfotograaf
Copyright: Architectuurfotograaf
Copyright: Frank van der Burg
Copyright: EGM architecten
Copyright: Architectuurfotograaf

Behandelcentrum Voorburg

16 mei
Op de plek waar ooit een prominente Romeinse nederzetting was, de UNESCO-Werelderfgoedlocatie Forum Hadriani, is nu het nieuwe Behandelcentrum Voorburg gevestigd. Voorburg behoudt hiermee een zorgcampus met klinieken die ondersteuning bieden in alle fasen van het leven: dat heet heel elegant levensloopgeneeskunde. De kliniek heeft een afdeling radiologie en een state-of-the-art fertiliteitscentrum met laboratorium waar artsen vrijwel alle vruchtbaarheidsonderzoeken en IUI-, IVF- en ICSI-behandeling uitvoeren.

 
Paviljoen in het groen
Behandelcentrum Voorburg is gebouwd op de plaats van een voormalige zusterflat, die behoorde bij het Diaconessenhuis dat deels is gesloopt, en waarvan grote delen nog getransformeerd gaan worden. Vanwege de onderliggende archeologische contouren was het alleen mogelijk om de nieuwbouw te realiseren op de bestaande fundering van de gesloopte zusterflat, dat maakte het ontwerp aanzienlijk uitdagender. Vanwege dat beperkte oppervlakte is er gekozen voor een flinke uitkraging van het gebouw. De grote overstekken reiken tot meer dan 5 meter buiten de fundering en laten het centrum als vriendelijk paviljoen in het groen zweven. Het voorplein heeft de contouren van een miniatuur-Forum. Hier heeft de voetganger voorrang en bevinden zich diverse parkeergebieden en wacht- en ontspanningsplekken. De bezoeker benadert het Behandelcentrum via een korte loopbrug.

Transparantie en helderheid
Rondom kent het gebouw een grote mate van transparantie door grote verticale ramen over de twee verdiepingen. Het zorgt ervoor dat je het parkachtige landschap binnen ervaart. Zorgprofessionals en patiënten genieten overal, waar privacy dit toelaat, van het uitzicht op het omliggende groen. Dit biedt ontspanning en afleiding, terwijl de raampartijen de oriëntatie verbeteren. Op plaatsen waar privacy gewenst is, zoals in de onderzoeks- en behandelkamers, zijn ramen beschermt tegen inkijk. Vanuit de entree lokt het daglicht de bezoeker naar de brede trap. Het is onderdeel van health promotive design dat hier de levensloopgeneeskunde versterkt. Op de verdieping vinden ze een grote, heldere wachtruimte voor de poliklinieken.

De gevel is bekleed met verticaal aangebrachte stroken hout. Die zijn vergrijsd en thermisch verduurzaamd, en worden onderbroken door verdiepingshoge heldere glasvlakken. Dienst- en nooddeuren die aan de buitenkant zichtbaar zijn, zijn ook in hout uitgevoerd. De witte uitkragende begane grondvloer en dakrand werken als een helderwitte omlijsting van het gebouw. Bij de entree is de onderste rand opgetild tot de eerste verdieping, waardoor een herkenbare luifel ontstaat boven de volledig transparante entree.

In het interieur is een rustgevend kleurenpalet toegepast dat stress-reducerend werkt. Patiënten en hun naasten voelen zich hierdoor eerder op hun gemak. Door het gebouw heen zien zij grafische verwijzingen naar de Romeinse historie van de locatie. De routes voor bezoekers en personeel zijn zo veel mogelijk gescheiden, zodat beide groepen zich ongehinderd door het gebouw kunnen bewegen. De functies zijn logisch gegroepeerd; zo bevinden zich alle ruimten voor IVF-behandeling dicht bij elkaar en rond het IVF-lab, met directe onderlinge verbindingen. Het lab is een clean room die betreden kan worden door een luchtsluis, en met beschermende kleding.

Duurzaam en gezond
Het volledig elektrische gebouw is zeer energiezuinig door de aanwezigheid van zonnepanelen en zes elektrische luchtwarmtepompen. Sensoren regelen de temperatuur en verlichting per ruimte, die ook via een tablet aangestuurd kunnen worden. Een grote bijdrage aan de duurzaamheid, beperking materiaalgebruik, komt door het hergebruik van de bestaande fundering. Hierop is een constructief stramien ontworpen dat het gebouw ook geschikt maakt voor andere doeleinden in de toekomst. Gezien de snelle ontwikkelingen in de ambulante zorg, is dit een duurzame en slimme keuze voor zorgvastgoed. In het interieur zijn natuurlijke en circulaire materialen met een lage CO-2 footprint toegepast. Bijzonder is dat de vloerafwerkingen aan het einde van de levensduur weer door de leverancier worden teruggenomen voor hergebruik. Aan afwerkingen in het IVF-lab zijn hoge eisen gesteld en zijn uitsluitend emissievrije materialen toegepast. Een gezonde omgeving voor gezond nieuw leven!


Fotografie: Frank van der Burg | Architectuurfotograaf
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met EGM architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan