Gezondheidscentrum Da Costa Putten

24 februari 2017
Het Da Costa gezondheidscentrum vormt het nieuwe zorghart van Putten. In het gebouw is gezocht naar een optimale mix tussen de geoliede zorgmachine en een persoonlijk gebouw waar men zich thuis voelt. Het is een markant gebouw dat de zorg voor Putten bereikbaar en persoonlijk maakt. De transparantie en toegankelijkheid geven het gebouw een openbaar karakter.

Optimaal kunnen samenwerken was voor de dertien zorgpraktijken een van de speerpunten. Zo kan immers kennis gebundeld worden en kan er unieke bereikbare eerstelijnszorg (GEZ) worden aangeboden. Het zorgcentrum bestaat onder andere uit drie huisartspraktijken, fysiotherapiepraktijk, psychologiepraktijk, apotheek en een polikliniek van ziekenhuis St Jansdal. In de polikliniek kunnen de patiënten terecht voor röntgenfoto’s, bloedafname en echo’s. Dit bespaart de patiënt niet alleen veel tijd en reiskosten, maar zorgt ook voor een betere afstemming tussen de eerste- en tweedelijnszorg.

Ook in de materiaalkeuze is het een toegankelijk gebouw. De gevel kenmerkt zich door een rijke gelaagdheid. Dit is allereerst te zien in de combinatie van een metselwerk volume en een houten volume. In het metselwerk zijn de ramen verbonden middels een terug liggend tegelverband. Het houten volume is opgebouwd uit verticale lamellen in de eerste lijn. Daarachter bevinden zich zwarte rabatdelen die een knipoog zijn naar de vele zwarte schuren uit de agrarische omgeving. Wanneer u dichterbij komt, is de dieptewerking van de verticale houten lamellen goed te zien. Die zorgen voor een steeds veranderend beeld wanneer u zich langs het gebouw beweegt. Ze ogen gesloten wanneer u er langs kijkt maar wanneer u voor het gebouw staat, opent het gebouw zich in feite en heet u welkom. Daarnaast werken de lamellen samen met het overstek als natuurlijke zonwering. De aanwezige koeling krijgt zijn energie door de zonnepanelen op het dak. Daarmee kent het gebouw een duurzaam binnenklimaat. Primeur op het gebouw zijn de houten zwarte rabatdelen.  Deze zwarte rabatdelen zijn extreem duurzaam; ze zijn samengesteld met behulp van biologische afbreekbare schimmels. Deze schimmel heeft ook een bijzondere eigenschap: hij beschermt het hout en kan krasjes in het oppervlak zelf repareren. De gevel ‘leeft’ en is toch onderhoudsarm.

Ook de grote glazen entree maakt het gebouw zeer toegankelijk. De open entree zorgt niet alleen voor veel licht, wat tot diep in het gebouw voelbaar is, maar geeft ook de trap een prominente plek in de hal. Hierdoor worden de mensen gestimuleerd om de trap te nemen. Centraal op beide verdiepingen bevindt zich een kern met de wachtruimtes. Beide kernen zijn bekleed met houten lamellen. Dit zorgt voor een eenheid in het ontwerp van zowel interieur als exterieur. Daarnaast zorgt het in de routing in het gebouw altijd voor een heldere oriëntatie. De wachtruimtes worden gebruikt door alle partijen. Ook hierin is de samenwerking van de zorgverleners onderling goed te zien. In het materiaalgebruik is gezocht naar een huiselijke sfeer die geborgenheid biedt. De houten lamellen zorgen door hun diepte - net als in de gevel - voor zowel privacy als transparantie. De lamellen zijn een knipoog naar de bosrijke omgeving van Putten. Dat gevoel wordt nog extra versterkt door het fotobehang dat is gebruikt. Hierop zijn kenmerkende beelden uit de prachtige omgeving van Putten te zien. In de wachtruimte staat een stoffen, organisch vormgegeven bank. Die vrije vorm zorgt voor veel zitoppervlak. Op deze manier zijn de wachtruimtes ontworpen als fijne huiskamers en is het wachten comfortabeler geworden.   

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met MIX architectuur B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan