Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie (COZ)

4 oktober 2012
Voor de nieuwbouw van het Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie (COZ) heeft de Reinier van Arkel groep ervoor gekozen om de entree van het nieuwe algemene Jeroen Bosch Ziekenhuis als toegang te gebruiken. Het centrum biedt diagnostiek, advies, consultatie, behandeling en begeleiding aan volwassenen en ouderen met psychiatrische of psychosociale hulpvragen en problemen.

Vaak staat voor een ziekenhuis een bordje ‘psychiatrie om de hoek’. Dat was niet de wens in de nieuwbouw van het Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie (COZ). Hier hebben de voormalige afdeling PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) en GAPZ (Geriatrische Afdeling Psychiatrisch Ziekenhuis) een plaats gekregen als ieder ander medisch specialisme. Zo wordt stigmatistering van psychiatrie voorkomen. De locatie ten opzichte van het ziekenhuis en de directe verbinding daarmee zorgen voor een perfecte uitgangssituatie om de samenwerking met de medische specialisten van het ziekenhuis vorm te geven.

Het COZ heeft een eigen kleinschalige identiteit ten opzichte van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het centrum bestaat uit vier lagen die zich met een getrapte opzet richten op het natuurgebied de Gement.  Een transparante glazen gang vormt de verbinding met het ziekenhuis.

Ook in het gebouw zelf zijn diverse elementen van een Healing Environment toegepast. Patio’s brengen licht tot diep in het gebouw, erkers bieden op de eerste verdieping extra lichtinval en geven uitzicht, en her en der is er zicht op de tuinen, het natuurgebied en het ziekenhuis. Langs de hoofdgangen werken de vides als oriëntatiepunten.  De vliesgevels met verschillende kleuren glas vormen herkenbare ‘lampions’.

In de gangen van het behandelcentrum dragen de getande wanden, met ieder hun eigen ritme, bij aan het richtinggevoel zodat de bezoeker zich goed kan oriënteren. Aan de buitenkant vormen de gevels van metselwerk en de willekeurige raamverdeling een plastisch en kleinschalig geheel. Het dikke gevelpakket weert de zoninstraling en eventuele inkijk vanuit het ziekenhuis.

In het gebouw zijn behandeling, verblijf en ondersteunende diensten zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Op de begane grond bevinden zich het facilitaire gebied, een gesloten woongroep en twee open woongroepen voor volwassenen, de separatieafdeling en de verdiept gelegde zaal voor psychomotore therapie.

Op de eerste verdieping bevinden zich de hoofdentree, het behandelcentrum en het kenniscentrum. Op de tweede verdieping liggen een gesloten en twee open woongroepen voor ouderen. Op de derde verdieping bevinden zich de twee woongroepen voor ouderen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met EGM architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan