Offingaburg

11 juni 2009
Het betreft hier een bijzonder initiatief op een bijzondere plek. De Gemeente Ferwerderadiel heeft door aankoop van de voormalige koekjesfabriek Hellema, de aanzet gegeven voor het verbeteren en herbestemmen van de locatie op de terp van Hallum, in het historisch dorpsgezicht. Het bouwplan heeft de vorm van een open, U-vormige hof. Losjes gebaseerd op de Offingaburg, een grote stins welke jaren de woonplaats van de plaatselijke Grietman is geweest. Deze stins heeft op deze plaats op de terp gestaan maar is in 1738 afgebroken. Het gebouw staat iets verdraaid in de globaal vierkante, groen in te richten ruimte. Hierdoor richt het zich met de open zijde naar de bezoeker en ontstaan er rondom het gebouw vier plekken welke verschillend worden ingericht. Achtereenvolgens ontstaat er ruimte voor parkeren, een weide voor de circusdieren van dorpscircus Witova, een groene verblijfsplek en mogelijk een boomgaard. Zo zal het gebouw zich ook onderscheiden van de overige bebouwing en, net als de Offingaburg, een vrijstaand gebouw op de open terp blijven. Een restant van de gevel van de te slopen fabriek vormt de afscheiding naar de achtertuinen van de woningen aan de Hege Bourren en zal in de toekomst begroeid raken met klimplanten. Op de begane grond laag bevinden zich de groepswoningen en de seniorenappartementen welke gekoppeld kunnen worden aan de erboven gelegen eengezinswoningen. Het wijksteunpunt met activiteitenruimten ligt als een paviljoen in de open zijde van de hof. Samen met de genoemde woningen wordt zo een groen hofje gevormd waar de toegangen van de woningen zijn gelegen. Op het dak van deze functies komt een tweede begane grond laag. Een verhoogd maaiveld waaraan de eengezinswoningen en seniorenappartementen zijn gelegen. Dit maaiveld ligt globaal op het hoge niveau van de terp waardoor gebruik wordt gemaakt van de aanwezige hoogteverschillen. Ook hier ontstaat een gemeenschappelijke buitenruimte maar nu ingericht voor spelende kinderen. De eengezinswoningen hebben naast hun woning een ruime daktuin welke op termijn bebouwd kan worden met een zorgappartement voor een alleenstaande ouder of ander familielid. De gevels van de begane grond laag zien eruit als een archeologische vondst. Grof gestapelde stenen, wellicht restanten van gesloopte bebouwing, als ware het een grondlaag, zichtbaar geworden door het afgraven van de terp. De gebouwen op het hoge niveau doen denken aan schuren of stallen, om de oorspronkelijke functie van de terp te verbeelden; een vluchtheuvel voor vee als het zeewater aan de knieën toe stond. blijven wonen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met TWA architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van TWA architecten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan