Copyright: Jo Barnett
Copyright: Jo Barnett
Copyright: Jo Barnett
Copyright: Jo Barnett
Copyright: Jo Barnett
Copyright: Jo Barnett

Borneo Architectuur Centrum presenteert tentoonstelling Keramische Stad van Jo Barnett

Vandaag, 12:13
Borneo Architectuur Centrum in Amsterdam  presenteert van 7 maart tot en met 13 april de tentoonstelling Keramische Stad van architect Jo Barnett. De tentoonstelling met zo’n dertig sculpturale vazen, geplaatst in een patroon als een stad, wordt op 6 maart geopend met een performance door Barnett en voedselkunstenaar Uno Fujisawa.

Naast de dagelijkse architectuurpraktijk van Berger Barnett Architects, heeft Jo Barnett zich altijd gericht op haar twee andere passies: boetseren en kleding ontwerpen. Het werken met klei is niet uit het niets verschenen: voordat ze haar architectuuropleiding aan de Architectural Association School of Architecture in Londen volgde, studeerde Barnett beeldende kunst aan de Leeds Beckett University, met keramiek en print als specialisatie.

Na een aantal jaren in Londen als architect te hebben gewerkt, vestigde ze zich in Amsterdam. Daar richtte ze samen met haar partner Hans Berger, Berger Barnett Architects op. Het werken met klei is zo’n tien jaar geleden ook een rol gaan spelen in het ontwerpproces binnen de grotere architectuuropdrachten van het bureau.

Intuïtie versus overdenking
Met klei is ze in staat om snel een beeld te krijgen van vorm, skelet en huid van een gebouw, legt ze uit. Het snelle, intuïtieve handwerk met klei – in contrast met het verfijnde langdurige ontwerpproces van een gebouw – leidt tot een vrijere en experimentele benadering, wat kan resulteren in onverwachte vondsten.

Deze activiteit heeft geleid tot een reeks sculpturale keramische objecten, die zijn geïnspireerd door iconische gebouwen uit de architectuurgeschiedenis. Bij het werken met klei en het ontwerpen van kleding is het – net als in de architectuur – van belang hoe en waar je onderdelen samenvoegt. Een geslaagd ontwerp is vaak het resultaat van toevoegingen of juist weglatingen, waartoe gedurende het ontwerp- en maakproces is besloten.

Raku
Barnett voorziet de vazen regelmatig van glazuur volgens de Japanse raku-methode. Ook in de tentoonstelling in  Borneo Architectuur Centrum (BAC) is een deel van de vazen bewerkt volgens deze techniek. In het raku-proces wordt het werk geglazuurd en vervolgens gebakken in een oven of op open vuur. Door het gebakken werk uit het vuur te halen en in de buitenlucht snel te laten afkoelen, ontstaan craquelures in het glazuur.

Barnett werkt ook met het selectief glazuren, in wit of celadon-tint, voor het patroon aan de buitenzijde van de vaas. In het vuur worden de ongeglazuurde delen zwart. Tekeningen of foto’s van bestaande gebouwen of landschapsontwerpen dienen als inspiratiebron voor de patronen. Ze vervormen en verzachten de lijnen van de sculptuur, wat resulteert in een gelaagd karakter.

Willekeur versus controle
Het toepassen van de raku-techniek betekent het toelaten van de onvoorspelbare invloeden van natuurlijke elementen. De vorm van Barnetts sculpturen en de toepassing van raku passen mooi bij elkaar: het stookproces zorgt voor willekeurig getekende huid op een gecontroleerde vorm. De harde, stenige vorm krijgt een zachter uiterlijk.

Je kunt het vergelijken met de invloed van natuur op architectuur, op een bewuste manier, als integraal onderdeel van het ontwerp. Je kunt het ook vergelijken met de situatie aan de andere kant van de levenscyclus; als een gebouw in onbruik raakt en ten prooi valt aan de natuur, aldus BAC. De typisch Japanse esthetiek, met ruimte voor tijd en toeval, is door Barnett op haar eigen manier vertaald in intrigerende kunstwerken.

Opening tentoonstelling
De tentoonstelling is te bezoeken van 7 maart tot en met 13 april, tijdens de openingstijden van het BAC: maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur en op zaterdag en zondag van 13:00 tot 16:00 uur.

Op donderdag 6 maart vindt om 17:00 uur de feestelijke opening van de tentoonstelling Keramische Stad plaats. Tijdens de opening maakt Jo Barnett samen met voedselkunstenaar Uno Fujisawa een ikebana-creatie van groenten in twee ongeglazuurde vazen. BAC nodigt geïnteresseerden uit; toegang is gratis, maar aanmelding via Eventbrite is gewenst. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Gemeente stelt ambitiedocument op voor vitale toekomst Mariahoeve

2 uur geleden

Start verkoop eerste Natuurhuizen in Heeze

4 uur geleden

Vacature voor nieuwe Vlaams Bouwmeester uitgeschreven

Vandaag, 10:24

Civic Architects: Broedplaats Performing Arts in Breda wordt openbare maakplaats

21 februari, 2:54

Kabinet ziet af van vierde aanvliegroute Schiphol

Vandaag, 11:00

PS Brabant akkoord met Erfgoedfonds voor onderhoud monumenten

21 februari, 3:33

Natuur levert veel meer baten dan kosten op volgens CBS

21 februari, 1:49

Heijmans verkoopt meer nieuwbouwwoningen en verwacht verdere groei

21 februari, 9:31

Toezichthouder: reguleer grondprijzen voor sociale woningbouw

20 februari, 3:04

Luïsa Jacobse benoemd tot partner bij buro Kettinghuls

20 februari, 10:34
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan