Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Studiospacious
Copyright: Studiospacious
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Studiospacious
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Studiospacious
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Studiospacious
Copyright: Studiospacious
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Studiospacious
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Thiago Leal
Copyright: Studiospacious
Copyright: Thiago Leal

Geheel ‘off-grid’ erf voor drie generaties door Studiospacious

23 mei, 13:23
Op een kavel van 20 hectare in Almere Oosterwold vormen twee bijzondere woningen, samen met een kas en een schuur een erf waar drie generaties samen wonen. Studiospacious ontwierp in opdracht van de bewoners uiterst duurzame en energetisch neutrale woningen, waarmee het erf volledig ‘off-grid’ is.

Op het nieuwe erf wonen, werken en tuinieren drie generaties dicht bij elkaar. De twee woningen zijn op zo’n manier ten opzichte van elkaar gepositioneerd, dat de bewoners een duidelijk eigen domein hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Overdekte terrassen zorgen voor extra privacy in de luwte van de eigen woning.

De terrassen verbinden tevens de leef- en slaapruimte met het omliggende landschap. Zowel de keukens als de woonkamers en hoofdslaapkamers hebben via grote raampartijen lange, ingekaderde zichtlijnen op de ‘agrarische’ tuin en, verderop, de bosrand.

Duurzaamheidsambities
Samen met de opdrachtgevers heeft Studiospacious aan het begin van het traject de ambitie gesteld om uiterst duurzame en energetisch neutrale woningen te realiseren. De gevels en daken van de woningen hebben hoge RC-waarden. Een collectieve warmtepomp, die in de gezamenlijke schuur staat opgesteld, zorgt voor verwarming en koeling van de huizen.

De daken hebben rondom een overstek dat zorgt voor schaduw op zonnige zomerdagen, terwijl de grote puien op het zuiden in de winter zorgen voor een natuurlijke opwarming van de leefruimten, meldt het architectenbureau. Elektriciteit wordt grotendeels opgewekt door PV-panelen; die zijn verzonken in het dakvlak geplaatst, waardoor ze niet zichtbaar zijn vanaf het maaiveld.

Hemelwater wordt verzameld in een watertank, zodat het in droge periodes kan worden gebruikt voor bevloeiing van het land. Een helofytenfilter zuivert het afvalwater tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu, stelt Studiospacious. Met alle duurzaamheidstoepassingen leven de bewoners van het erf geheel ‘off-grid’.

Eenheid met onderscheid
De beide woningen hebben een eigen indeling en uitstraling; tegelijkertijd zorgen de gebruikte materialen en kapvormen voor een duidelijke eenheid. De buitenruimte en entreezone zijn uitgevoerd in staand metselwerk, wat resulteert in een doorgaand en verbindend basement, leggen de architecten uit. Daarboven is tot kozijnhoogte liggend metselwerk toegepast.

De opvallende dakvormen hebben een bijzondere detaillering; ze geven de woningen zoals binnen als buiten een karakteristiek uiterlijk. In beide interieur dragen de houten spantconstructies bij aan een warme en huiselijke sfeer.

De daken zijn voorzien van een verholen goot. De vlakke antracietkleurige dakpannen zijn als dak- en deels als gevelbekleding toegepast. Bij de terrassen hebben de gevels een warme uitstraling door de toepassing van thermisch verduurzaamde houtlatten.

Andere nieuwsberichten

UNStudio realiseert appartementen met schuivende wanden en meubels

Vandaag, 14:43

Bouw van toren met gestapelde woonbuurten in Haagse Binckhorst stap dichterbij

Vandaag, 11:23

Woningbouwproject Lloyd Yard in Rotterdam opgeleverd

Vandaag, 10:56

Een van 's lands oudste houten scholen gerenoveerd en opgefrist

Gisteren, 15:15

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

Vandaag, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

Vandaag, 09:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

Gisteren, 12:17

Rli: ruimtegebruik moet tijdelijker door klimaatverandering

Gisteren, 09:37

Sander ter Beek treedt toe tot directieteam AM

11 juni, 2:50

Rapport: ruimte voor 60.000 woningen in ongewilde kantoorruimte

11 juni, 2:04
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan