Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff

Gerechtsgebouw Sint Annadal geschikt gemaakt voor inhuizing OM

21 maart, 15:46
In Maastricht is naar ontwerp van defesche van den putte (dvdp) het gerechtsgebouw Sint Annadal gerenoveerd. Vanwege de inhuizing van het Openbaar Ministerie (OM) bij de rechtbank is het gebouw heringericht en voorzien van een nieuw interieur voor de beide gebruikers. Het meest kenmerkende onderdeel van het gebouw, de voormalige kapel, biedt nu onder meer plek aan een in het oog springende en flexibel indeelbare vergaderruimte.

De rechtbank Limburg, een van de elf rechtbanken in Nederland, is gevestigd in het voormalige ziekenhuis Sint Annadal. Tot 2014 was ook het OM in het gebouw gehuisvest, totdat het naar het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat aan de Avenue Céramique vertrok. Nu is het OM terug op de oude stek, mede omdat het pand in het centrum van de stad klimatologisch niet voldeed.

Om weer ruimte te kunnen bieden aan het OM, het parket is tien jaar geleden onder meer verhuisd vanwege ruimtegebrek, is het gebouw heringedeeld. Daarbij is gebruik gemaakt van de hoofdopzet en architectuur van het gebouw. Beide gebruikers zijn gescheiden op een volgens dvdp natuurlijke positie in de plattegrond, namelijk op de overgang tussen het middendeel en de achtervleugel. Op die manier kon een logische en vanzelfsprekende routing worden gecreëerd. Binnen het deel van de rechtbank zijn de knooppunten van het gebouw gebruikt om een onderverdeling in de verschillende teams te maken.

Kantoorprogramma
Het kantoorprogramma dat is bestemd voor flexibel werken is ondergebracht in de diepe delen van het gebouw, de ondiepere vleugels worden net als eerst ingezet voor afgesloten kantoorruimtes. Alle indelingen zijn gebaseerd op de maatsystematiek van de bestaande ramen, meldt dvdp. Voor de algemene opzet is uitgegaan van een model waarbij op de centrale kruispunten (looproutes, lift, trap) ontmoetingsruimten zijn geplaatst.

De centrale ontmoetingsruimten zijn zodanig geplaatst dat ze zowel georiënteerd zijn aan de binnenplaats als aan de buitengevel, waardoor er zicht naar buiten ontstaat. De posities aan de binnenplaats, op de kruispunten van de gangen, worden voornamelijk ingezet voor facilitaire zaken zoals postkasten, togakasten en multifunctionals, aangevuld met waar mogelijk een zitje of statafel. De ruimte aan de buitengevel wordt gebruikt voor de pantry met bar, lockers, en afwisselend een leestafel of een lage loungeplek.

Bronskleurige plafonds
Voor het interieur zijn natuurlijke materialen als hout toegepast, maar ook bronskleurige plafonds van strekmetaal en lichte wanden. “Voor de nieuwe vloeren werken we met een zonering waarbij de vloerafwerking van de gangzones gedeeltelijk doorloopt in de afgesloten ruimtes zodat er een ruimtelijke verbinding ontstaat. De zone aan de gevel is voorzien van projecttapijt in een bijpassende kleur”, aldus dvdp.

Het vele gebruik van glas, onder meer in glazen systeemwanden die op sommige plekken ‘de hoek om gaan’ versterkt het transparante karakter van het interieur en draagt eraan bij dat daglicht diep het gebouw kan binnendringen.

In de hoge ruimte van de voormalige kapel is een opvallende vergaderruimte geplaatst, die met behulp van te openen of sluiten wanden groter of kleiner gemaakt kan worden. Door de tafels telkens anders op te stellen, verandert ook het karakter en de gebruiksmogelijkheden van de ruimte. Op de verdieping onder de vergaderplek bevindt zich het restaurant van de rechtbank.

Nieuw gebouw
De zittingszalen en publieke functies van de rechtbank zijn niet aangepast, de entrees voor het personeel en publiek wel. De rechtbank en het OM zijn op zoek naar een nieuwbouwlocatie, tot die tijd maken ze gebruik van Sint Annadal. De organisaties verwachten rond 2030 te verhuizen naar een nieuw gebouw.

Andere nieuwsberichten

Popma ter Steege ontwerpt ‘Kantoor vol Afval’ voor Rijksvastgoedbedrijf

5 minuten geleden

Tentoonstelling laat zien dat ‘harde waarden’ van AI voorlopig nog niet kan zonder ‘zachte waarden’ menselijke architect

1 uur geleden

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Gisteren, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Gisteren, 11:00

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor ransformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

35 minuten geleden

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan