Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

28 februari, 9:58
Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans goedgekeurd. In de onderhandelingen tussen de EU-landen en het Europees Parlement was er al veel afgezwakt van het oorspronkelijke voorstel van Timmermans.

Europarlementariërs van de centrumrechtse Europese Volkspartij, de groep waarin ook het CDA zit, riepen aan de vooravond van de stemming nog op om het voorstel weg te stemmen. Zij wilden tegemoetkomen aan protesterende boeren. De Europese Volkspartij is de grootste fractie in het Europarlement. Maar een meerderheid van het Europees Parlement stemde alsnog voor.

Het was door de oproep van de grootste fractie een spannende stemming. Na afloop vlogen voorstanders van de wet elkaar in de armen van opluchting. Ook Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) reageert opgetogen. "Boeren en natuur staan niet tegenover elkaar, maar kunnen hand in hand gaan. Boeren verdienen een eerlijke prijs voor hun producten, zoals de natuur een eerlijke kans moet krijgen te herstellen, om de wereld leefbaar te houden. Het zijn de grote agro-industrieën die aangepakt moeten worden."

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) wilde de natuurherstelwet juist verwerpen. Hij noemt dit een ‘erg ongelukkig besluit’ dat ‘ons platteland op slot zet’.

Europese natuur is er slecht aan toe
Aanleiding voor de natuurherstelwet was de vaststelling dat de Europese natuur er slecht aan toe is. Van de speciale Europese beschermde gebieden, de zogenoemde Natura 2000-gebieden, is meer dan 80 procent niet in goede staat. Volgens de nieuwe wet moeten de lidstaten voor 2030 maatregelen doorvoeren om 30 procent van de Europese natuurgebieden te herstellen en voor 2050 90 procent om zo de planten- en dierenwereld in Europa te beschermen.

In het compromisvoorstel dat er nu door is, staan handreikingen voor dichtbevolkte gebieden in onder meer Nederland. Ook krijgen lidstaten meer vrijheid om zelf in te vullen hoe en in welk natuurgebied ze de doelstellingen waarmaken.

Nu moet de wet alleen nog officieel worden bekrachtigd door de EU-lidstaten. Die hadden eerder op onderhandelaarsniveau al ingestemd met de plannen.

Tweede Kamer in debat met minister
De Tweede Kamer gaat donderdag in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet voor Nederland. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas daartoe kreeg genoeg steun van andere fracties.

Maandagmiddag vroeg de Kamer om de resultaten van een onderzoek naar de gevolgen van de wet voor Nederland, dat al zo goed als af zou zijn, met het oog op de stemming die een dag later in het Europarlement zou plaatsvinden. Van der Wal reageerde in een brief dat ze de resultaten nog niet kan delen omdat het kabinet er nog over moet praten.

“Wat ons betreft treedt minister Van der Wal artikel 68 van de grondwet hiermee met voeten”, zei Van der Plas. In dat grondwetsartikel staat dat de Kamer recht heeft op informatie van de regering, tenzij ‘het belang van de staat in het geding is’. Van der Plas: “Volgens mij was er helemaal geen staatsbelang in het geding.”

Het gaat om een relatief zeldzaam interpellatiedebat. Dat verschilt iets van een normaal debat, omdat slechts dertig leden er steun voor hoeven uit te spreken, en omdat de meeste leden één in plaats van twee keer aan het woord komen.

De wet waar het Europees Parlement dinsdag mee instemde, verplicht landen om natuurgebieden in een goede staat te herstellen. De ministers van de lidstaten moeten er ook mee akkoord gaan voordat de wet in werking treedt. Volgens Van der Wal is het onderzoek over de gevolgen van de wet vooral voor die aankomende stemming van belang. “Het Europees Parlement heeft een zelfstandige positie.”

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

Gisteren, 16:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

Gisteren, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

Gisteren, 10:31

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Interieur van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

Gisteren, 14:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

Gisteren, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

Gisteren, 10:00

Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

Gisteren, 09:00

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan